Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Bloggbävning efter våldtäktsartikel

Hanna-Karin Grensmans  textarkiv för debattartiklar har under den senaste månaden haft närmare 70 000 besökare. Orsaken till denna oväntade uppståndelse var ett blogginlägg med titeln: Så undviker du våldtäkt i sommar. Inlägget spreds snabbt via Facebook och Twitter och har blivit omtalat i positiva ordalag på över 100 olika bloggar.

Inlägget behandlade ämnet våldtäkter ur ett satiriskt perspektiv och bestod i huvudsak av en text skriven som en tidningsartikel där fiktiva myndighetspersoner uttalade sig om våldtäkter, men i stället för att lägga skulden för våldtäkterna på offren fokuserade de på männens ansvar för att inte våldta. Slutligen presenterades en lista med 8 punkter till hjälp för dessa våldtäktsmän.

Respons och kommentarer har i huvudsak varit mycket positiv, vilket författaren ser som både bra och dåligt. Bra för att det visar att det finns en förståelse för problematiken, vilket är en grundförutsättning för att kunna åstadkomma en förändring. Dåligt, eftersom det trots allt påvisar att det är ett verkligt problem som belystes. Det är också tråkigt att se att det fortfarande är så många myter som florerar: hur den typiska våldtäkten går till, vem som är förövare och slutligen vad som är att betrakta som ett ”riskbeteende”. Myter som leder till att (företrädesvis) kvinnor blir rädda och skuldbeläggs helt i onödan.

Så undviker du våldtäkt i sommar

Var den första att kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *