Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Därför skaffar vi barn fast vi inte vill umgås med dem

BARNOMSORG

Jag erkänner. Det är med en suck av lättnad som jag lämnar min äldsta son på förskolan varje morgon och går hem för att gosa med min bebis. Min typ av agerande har ifrågasatts i ett flertal debattartiklar och i oräkneliga kommentarsfält: Varför har jag skaffat barn, när jag så uppenbart inte vill umgås med dem?

Stockholms stad har beslutat att erbjuda barn heltid på förskolan – trots att de fått småsyskon och därför har föräldralediga föräldrar. Beslutet döms naturligtvis ut av Förnumstiga Familje­livs­föräldrar: ”Barnpassning för lata människor till en billig peng det är vad det är – skärpning nu!”

Är jag en lat förälder?  Låt mig beskriva en vanlig kväll hemma hos familjen Grensman och döm själv:

17:42 Knappt har dörren hunnit stängas bakom maken, förrän Carl-Johan häver upp ett tjut. ”Pappa, pappa!” skriker han hjärtskärande och kastar sig raklång på dörrmattan. Han är så tröstlös som bara tvååringar kan vara. Medan jag försäkrar att pappa kommer tillbaka vaknar bebisen skrikandes.

Men inga problem, jag är Super­mamman. Jag andas och tar en sak i taget. Först lugnar jag Carl-Johan och sätter honom vid bordet, därefter lyfter jag upp Christopher och vaggar honom (förhoppningsvis) rogivande i famnen. Det går så där.

Medan jag försöker få tyst på skrikandet, som nu övergått till en bra imitation av Hesa Fredrik, börjar Carl-Johan att dra i mig. Han är hungrig, han vill ha sina vantar och han vill ha russin. Jag pillar på honom fingervantarna och lägger för honom en näve russin, medan jag försöker hålla takten i vaggandet.

Det har gått säkert fem, tio minuter, och jag är redan en smula svettig på ryggen. Det här är uppenbart inte en kväll för finlir. Jag sätter Christopher i Baby­Björnen och börjar plocka fram smörgås och mjölk till Carl-Johan. Han har ätit varm mat på dagis, så han behöver strängt taget inget mer avancerat.

Jag försöker sätta mig vid bordet och äta tillsammans med honom. Men som fort jag sätter mig reagerar Christophers radar på läges­förändr­ingen och han häver upp ett tjut i protest. För att bi­behålla mina trumhinnor (och inte utsätta min äldsta son för tortyr i onödan) förblir jag stående.

Carl-Johan råkar slå ut mjölken över sig. Jag får ner honom från stolen tar fram hushållspappret för att få undan det värsta. Carl-Johan rycker åt sig en stor bit papper och börjar också torka. Det hjälper inte direkt.

Christopher har övergått till att skrika i förebyggande syfte för att säkerställa att jag inte försöker ta mig friheten att sätta mig ner igen. Proaktiv bebis.

18:25 Carl-Johan sitter rengjord i pyjamas och tittar på ”Bilar” medan Christopher sover i selen. Relativt lugn råder. Jag skulle vilja läggar ner Christopher, men sannolikheten att han vaknar är 89,2 %. Jag avstår.

18:53 Jag tycker att Carl-Johan ska gå och lägga sig. Det tycker inte han. Jag lirkar honom upp för trappan och in på pottan, och håller tummarna för att Christopher inte ska vakna. Kortisolhalten i blodet ökar när jag håller andan och försiktigt lägger ned honom. Han vaknar inte. Yes!

19:13 Christopher häver upp ett tjut från sovrummet. ”Jag måste hämta lillebror” säger jag. Jag plockar upp Christopher och skyndar tillbaka. Barnen skriker i kör. Jonglerande med bebis, tandborste och tandkräm försöker jag borsta Carl-Johans tänder. Han protesterar högljutt över denna orimliga kränkning av hans mänskliga rättigheter och vrider sig som en mask på golvet. Motsatsen till samarbetsvillig, skulle man kunna säga.

19:38 Carl-Johan sitter i sängen. Han är trött och irriterad. Det är jag också, men jag misstänker att det inte är helt comme il faut att som vuxen lägga sig ner och skrika. I stället sätter jag mig i soffan och sliter upp ena bröstet till Christopher. Jag står inte över mutor. Himmelsk tystnad följer.  Exakt tre sekunder senare hoppar Carl-Johan upp ur sängen och måste hämta ”Tige och Ejon”, efter ett extra varv på övervåningen kommer han tillbaka med plast­djuren.

19:52 Carl-Johan kryper ner ur sängen och upp i soffan. Han lutar huvudet mot mig och jag försöker lägga armen om honom utan att Christopher ska förlora kontakten med bröstet och börja skrika.

19:56 Christopher viftar till med fötterna och Carl-Johan sparkar tillbaka. Christopher börjar skrika av rädsla. Jag säger skarpt till Carl-Johan att han INTE FÅR SPARKAS. Carl-Johan börjar gråta.

20:01 Båda barnen har lugnat sig. Tystnad råder.

20:20 Carl-Johan sover. Yes! Är som sagt Super­mamman.  Lägger ner Christopher en kort stund medan jag försiktigt lyfter över Carl-Johan från soffan ner i sägen. Han rör sig lite, men somnar om. Spänd som en fiolsträng lyssnar jag efter ljud från ovanvåningen medan jag tassar runt för att gör mig i ordning för natten.

22:56 Hur KAN det vara så svårt att somna en liten bebis? Och nu är det dags att amma igen… Hela kroppen protesterar mot detta orimliga förhållande. Detta är inte en innerligt mysig stund som kommer att öka anknytningen mellan mig och min bebis. Detta är tortyr.

00:05 Christopher är mätt och har fått en ny blöja. Jag gör ett nytt försök att somna honom, och försöker undvika att somna själv.  Kroppen värker av trötthet.

00:28 Carl-Johan tjuter från sitt sovrum. Han behöver hjälp på pottan.

01:40 Båda barnen sover. Hjärnan snurrar. Jag förlorar värdefull sov­tid på att ligga och lyssna efter ljud som antyder att något av barnet håller på att vakna.

03:25 Efter exakt 83 minuter väcks jag ur min oroliga sömn av Christopher som är hungrig.

05:12 Christopher somnar om efter två försök, amning och ny blöja. Om två timmar vaknar Carl-Johan.

Så när jag om ungefär tre timmar, med en djup suck av lättnad, lämnar Carl-Johan på förskolan, så är det inte för att jag inte älskar honom tillräckligt. Det är för att jag älskar honom. För att jag faktiskt behöver sova ett par timmar för att vara en någorlunda bra mamma.

(Att Carl-Johan uppenbart har det roligare på förskolan hemma än just nu är en bonus. Han har en fin anknytning till sina föräldrar OCH han uppskattar umgänge med andra vuxna och barn. Så klart.)

När jag väntade mitt första barn sa alla till mig att jag skulle låta dagen gå i bebisens takt. Att jag skulle sova när han sov. Se till att få avlastning så att jag skulle kunna hinna duscha och sova ut ordentligt. Att jag skulle bli fruktansvärt trött och frustrerad, men att det var viktigt att jag kom ihåg att inte skaka bebisen för då kan den dö av skadorna. Jag förväntades alltså nätt och jämt klara av att hålla bebisen vid liv…

Nu, med ytterligare ett barn, förväntas jag plötsligt kunna hantera bebisen, sonen på ett par år och mig själv.  Samtidigt.

Förnumstiga Familjelivsföräldrar menar på att det minsann inte är svårt att ta hand om två barn samtidigt. Men många glömmer bort in­lärnings­perioden, vad det faktiskt kostar dem och tänker dessutom inte på att många saknar nätverk som kan avlasta.

Jag tvivlar inte på att det finns föräldrar som kan ge sitt stora barn samma stimulans hemma som hen får på förskolan – och det samtidigt som de har en liten bebis. (Dessutom kan de laga all mat från grunden och ge sin make en entusiastisk avsugning varje kväll .) Jag är dock inte en av dem. Och jag varken kräver eller förväntar mig att någon annan ska vara det heller.

Däremot vill jag att samhället ska stötta föräldrarna så att de kan göra självständiga val. Inte nödvändigtvis för föräldrarnas skull – men definitivt för att barnen ska få en så bra uppväxt som möjligt.

Jag är alltså av den bestämda uppfattningen att vi inte har Carl-Johan på förskolan ”i onödan”. Vi, precis som de flesta andra, följer den moraliska, etiska, och inte att förglömma, den lagstadgade skyldigheten, att se till våra barns bästa. (Utifrån förutsättningar som ni, kära kritiker, inte vet något om.)

Därför tackar vi särskilt för varje kommun där rätten till förskola har utökats till heltid.  Det ger oss nämligen möjligheten att avgöra vilka tider som barnet ska gå på förskolan utifrån barnets och familjens bästa – i stället för utifrån Förnumstiga Familje­livs­föräldrars dömande moralism.  Vilket alltså är helt i enlighet med det barnperspektiv som de påstår sig företräda. 

51 kommentarer

 1. Sophia Blomqvist Sophia Blomqvist 13 maj, 2017

  Folk skall lära sig att hålla tyst om andras liv.
  Jag står fast vid att barn inte mårbra av långa dagar på dagis och lite tid med föräldrarna. För en del är det likväl nödvändigt på grund av jobb eller annat. Livet är sällan idealt.
  Vår äldsta började vid två och tycker nu att en hel dag hemma är rätt påfrestande. Hon saknar sina jämnåriga att leka med, spegla sig i och springa ikapp med. Det pedagogiska kan man, givet rätt förutsättningar som vuxen erbjuda, men jag kan aldrig ersätta lek och kamratskap.

 2. Hanna-Karin Grensman Hanna-Karin Grensman 13 maj, 2017

  Exakt så. Det handlar om att hitta balans mellan livets olika delar – och som du säger – livet är sällan (aldrig?) idealt. Hela tiden står man inför målkonflikter och kompromisser och sällan (aldrig?) vet vi så mycket om någon annan liv att det är lätt att döma – i alla fall om man har intentionen att vara någorlunda rättvis. (Undantaget aktiviteter nämnda i BrB.)

  Det mest fascinerande är kanske mängden människor som tar sig friheten att lägga sig i andra liv, utan att inse att det sätt som de har valt att leva sitt liv på, kan te sig kontroversiellt och klandervärt för andra. Människor saknar helt klart fantasi och inlevelseförmåga.

 3. Oskar Oskar 16 maj, 2017

  Är du ensamstående med två barn har du all rätt till barnomsorg är min fasta mening! Det är fan jobbigt nog att hinna med allt med två vuxna men ensam är det ju helt gräsligt! Jag tog över föräldraledigheten relativt tidigt med alla tre barnen (min första var bara 6 veckor när jag hade hand om honom första gången helt själv då mamman var på styrelsemöte) och de perioderna som man var helt ensam och roddade i slutet tre ungar (0, 3 och 7) var minst sagt utmanande. Då var det skönt med förskola och skola som kunde ge barnen någon typ av omväxling från det lätt ostrukturerade kaos som råder hemma 🙂

 4. Hanna-Karin Grensman Hanna-Karin Grensman 16 maj, 2017

  Låt mig först klargöra att jag inte är ensamstående utan lever med barnens far (Jag gjorde en liten ändring i första meningen för att göra det tydligare.)

  Men jag håller med om att det måste vara helt gräsligt att behöva klara allt själv. Att hela tiden ha det fulla ansvaret. Måste ju innebära att man aldrig riktigt kan slappna av, tänker jag.

  Och det är det som är poängen jag vill göra, att det verkligen inte är trivialt att vara förälder och att olika familjer behöver olika saker och att det är rätt oförskämt att påstå att "ingen behöver mer än 15 timmar", för det är rätt lätt att hitta verkliga familjer som faktiskt skulle behöva mer. Och det gäller inte bara ensamstående, sjuka osv. Utan även alldeles "vanliga" kärnfamiljer som inte lever i storfamilj och som inte har råd med hembiträde och barnflicka…

 5. Malin Malin 19 maj, 2017

  Fantastiskt bra skrivet. När vi fick vårt andra bra brottades jag med dåligt samvete när jag lämnade den stora på förskolan, pga andras åsikter…
  Detta trots att det var ett sätt att hämta lite kraft, då mina kvällar kunde se ut precis som du skriver…

 6. Oskar Oskar 21 maj, 2017

  Jag fick för mig att det fungerar som så att 15 timmar är garanterade (för barn över 3) men det är upp till tjänstegivaren att utöka det som de ser skäligt. Alltså kan man få mer avlastning om så behövs (eller om man har en förskola som tillåter det, alt en kommun som gör det på en mer bred basis).

  Då tycker jag snarare det är ett problem att hemma pappor behandlas som gudar och arbetande mammor får skämmas (mycket dubbel bestraffning i föräldraskapet för mammor idag, medvetet eller omedvetet har samhället anpassat sina normer dåligt).

  Jag är överlycklig över att kunna ha haft möjligheten att vara hemma med alla mina när de var små, men det har ju varit en möjlighet för jag har en partner som jobbar. Samtidigt är det lite löjligt att jag och andra hemma -pappor höjs till skyarna bara för att vi gör något som varit dagligvara för kvinnor i flera decennier.

  Jag skulle tro att allt eftersom fler pappor tar ansvar hemma kommer frågan om barnomsorg för äldre syskon korrigeras mer och mer mot längre tid tillgänglig och mer resurser till barnomsorgen. Kanske inte hjälper vår generation men man kan ju hoppas att mina döttrar och min son ser en annan vardag när de blir föräldrar.

 7. Hanna-Karin Grensman Hanna-Karin Grensman 23 maj, 2017

  Tack! Folk verkar tycka att det moraliskt korrekta är att kritisera och döma, snarare än att erbjuda sig att stötta och hjälpa till…

 8. Hanna-Karin Grensman Hanna-Karin Grensman 23 maj, 2017

  Ja, visst är det märkligt att kvinnor förväntas arbeta heltid SAMTIDIGT som de förväntas avstå från att lämna barn på förskola. Som du säger; dubbelbestraffning.

  På något vis lyckades svenska kvinnor få rätten att göra karriär och arbeta (det som anses vara den svenska jämställdheten) – men kraven på henne som mor och kvinna minskade inte i motsvarande omfattning så för många har arbetsbördan blivit absurd.

  Min man och jag har delat föräldraledigheten vecka för vecka – dvs. vi är båda föräldraledig ett par dagar i veckan. Det innebär att vi båda hämtar Carl-Johan regelbundet på förskolan. Tror du att maken någonsin har fått kritik för att han kommer några minuter sent i bland – och hur ofta tror du jag får det… (Hint: Det stämmer överens med dina iakttagelser.)

 9. agen bola terpercaya agen bola terpercaya 4 mars, 2019

  I just couldn’t leave your website before suggesting that I really enjoyed the
  standard information a person provide for your visitors?
  Is going to be back incessantly to investigate cross-check new posts

 10. Thanks for your marvelous posting! I seriously enjoyed reading
  it, you’re a great author.I will be sure to bookmark your blog
  and will often come back down the road. I want
  to encourage one to continue your great job, have a nice evening!

 11. Shopping Bloggers Shopping Bloggers 4 mars, 2019

  Thank you a lot for sharing this with all of
  us you actually understand what you are talking
  about! Bookmarked. Kindly also visit my site
  =). We will have a link change agreement among us

 12. Yvonne Yvonne 4 mars, 2019

  It’s going to be end of mine day, but before ending I
  am reading this impressive article to increase my knowledge.

 13. agen bola terpercaya agen bola terpercaya 4 mars, 2019

  Hi friends, its impressive paragraph concerning tutoringand entirely defined, keep it up all the time.

 14. Online Shopping Deals Online Shopping Deals 4 mars, 2019

  Its like you read my mind! You seem to know so
  much about this, like you wrote the book in it or something.
  I think that you can do with a few pics to drive the message home a bit, but other than that,
  this is great blog. An excellent read. I’ll definitely be back.

 15. Shopping Bloggers Shopping Bloggers 4 mars, 2019

  Hi, Neat post. There’s a problem with your web site in internet explorer,
  would check this? IE nonetheless is the marketplace leader and a
  good part of other people will leave out your magnificent writing due to this problem.

 16. agen bola online agen bola online 4 mars, 2019

  Greetings! Quick question that’s completely off topic.
  Do you know how to make your site mobile friendly?
  My web site looks weird when viewing from my iphone 4.
  I’m trying to find a template or plugin that might be able
  to fix this problem. If you have any recommendations, please share.

  Cheers!

 17. additional hints additional hints 6 mars, 2019

  I like the valuable information you provide in your articles.
  I’ll bookmark your weblog and check again here regularly.
  I’m quite certain I’ll learn a lot of new stuff right here!
  Best of luck for the next!

 18. Elmo Elmo 6 mars, 2019

  Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as
  though you relied on the video to make your point. You obviously know what
  youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your site when you could be giving us
  something informative to read?

 19. here here 6 mars, 2019

  I was recommended this website by my cousin. I’m not sure whether this post is
  written by him as nobody else know such
  detailed about my trouble. You’re wonderful!
  Thanks!

 20. find more find more 6 mars, 2019

  You really make it seem really easy together with your presentation but I to find
  this matter to be actually something which I think I’d never understand.
  It seems too complicated and very wide for me. I am looking ahead to your subsequent submit, I will try to get the hang of it!

 21. Today, while I was at work, my cousin stole my iPad and tested to see if it can survive a thirty foot drop, just
  so she can be a youtube sensation. My iPad is now
  destroyed and she has 83 views. I know this is entirely off topic but I had to share it with someone!

 22. Janina Janina 7 mars, 2019

  If you are going for most excellent contents like myself, only pay a
  quick visit this site all the time since it presents feature contents, thanks

 23. I’m amazed, I have to admit. Rarely do I encounter a blog that’s
  both educative and amusing, and without
  a doubt, you have hit the nail on the head.

  The issue is an issue that not enough men and women are speaking intelligently about.
  I’m very happy that I found this during my search for something relating to this.

 24. forex indicator forex indicator 9 mars, 2019

  Hello, I think your blog might be having browser compatibility issues.
  When I look at your blog site in Chrome, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.

  I just wanted to give you a quick heads up!
  Other then that, very good blog!

 25. UK Chat UK Chat 10 mars, 2019

  … [Trackback]

  […] There you can find 18001 more Information to that Topic: grensmans.se/darfor-skaffar-vi-barn-fast-vi-inte-vill-umgas-med-dem/ […]

 26. everythinggeeks.com everythinggeeks.com 11 mars, 2019

  … [Trackback]

  […] Read More Information here on that Topic: grensmans.se/darfor-skaffar-vi-barn-fast-vi-inte-vill-umgas-med-dem/ […]

 27. QQ Online QQ Online 15 mars, 2019

  Great article! That is the kind of information that should be shared across the web.

  Disgrace on the seek engines for now not positioning this submit upper!
  Come on over and visit my website . Thanks =)

 28. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this site.

  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s hard to get that ”perfect balance” between usability and appearance.

  I must say you have done a fantastic job with this.
  In addition, the blog loads super fast for me on Safari.
  Outstanding Blog!

 29. Hannelore Hannelore 21 mars, 2019

  Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point.
  You clearly know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your site when you could be giving us something enlightening to read?

 30. dod essay topics dod essay topics 21 mars, 2019

  Hello, all the time i used to check webpage posts here early in the morning, since i enjoy to learn more and
  more.

 31. click here now click here now 21 mars, 2019

  I’ve been surfing online more than 3 hours today, yet I never found any
  interesting article like yours. It is pretty
  worth enough for me. In my view, if all website owners and bloggers made good content as you did,
  the net will be much more useful than ever before.

 32. Poker Poker 21 mars, 2019

  Undeniably imagine that which you stated. Your favorite justification seemed to be on the net the easiest thing to take into account of.
  I say to you, I certainly get irked even as folks think about worries that they just
  do not recognize about. You managed to hit the nail upon the top and
  defined out the whole thing without having side effect , other folks could take a signal.
  Will probably be back to get more. Thank you

 33. Get More Info Get More Info 21 mars, 2019

  Hi, I do think this is an excellent blog. I stumbledupon it 😉 I will return once again since i have
  bookmarked it. Money and freedom is the greatest way to change,
  may you be rich and continue to help other people.

 34. subpericranial subpericranial 21 mars, 2019

  Hi there to all, how is the whole thing, I think every one
  is getting more from this website, and your views are nice in support of new visitors.

 35. Get More Info Get More Info 22 mars, 2019

  Appreciation to my father who told me concerning this website, this website is in fact amazing.

 36. click to read more click to read more 22 mars, 2019

  I’m extremely impressed together with your writing skills and also with the structure for your blog.
  Is this a paid subject or did you customize it your self? Anyway stay up the nice quality
  writing, it is uncommon to look a nice weblog like this one
  these days..

 37. this page this page 22 mars, 2019

  Very shortly this web page will be famous amid all blogging viewers, due to it’s nice articles or reviews

 38. Holly Holly 22 mars, 2019

  Quality articles or reviews is the crucial to attract the people to pay a visit the site, that’s what this website is providing.

 39. Celia Celia 22 mars, 2019

  I’ve learn several just right stuff here. Definitely value bookmarking for revisiting.
  I wonder how so much effort you put to create this sort of excellent informative site.

 40. The Car Park Man The Car Park Man 22 mars, 2019

  We are a bunch of volunteers and opening a brand new scheme in our community.
  Your site provided us with useful info to work on. You have performed a
  formidable activity and our whole group will probably be grateful to you.

 41. geneat geneat 22 mars, 2019

  whoah this weblog is great i like studying your articles.
  Keep up the great work! You understand, many persons are looking round for this info,
  you could help them greatly.

 42. poker online poker online 22 mars, 2019

  This design is incredible! You certainly know how to keep a reader
  entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start
  my own blog (well, almost…HaHa!) Fantastic job. I really loved what you
  had to say, and more than that, how you presented it. Too
  cool!

 43. minecraft minecraft 23 mars, 2019

  Hi to all, how is everything, I think every one is getting more from this web page, and
  your views are nice for new users.

 44. like this like this 25 mars, 2019

  This is a topic that is near to my heart… Thank
  you! Exactly where are your contact details though?

 45. our website our website 25 mars, 2019

  My programmer is trying to persuade me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the costs.

  But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on several
  websites for about a year and am nervous about switching to another platform.

  I have heard excellent things about blogengine.net.

  Is there a way I can transfer all my wordpress posts into it?
  Any help would be greatly appreciated!

 46. website link website link 25 mars, 2019

  Your style is unique in comparison to other folks I
  have read stuff from. I appreciate you for posting when you’ve got the opportunity, Guess I
  will just book mark this blog.

 47. Josh Josh 25 mars, 2019

  Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement
  account it. Look advanced to more added agreeable from
  you! By the way, how can we communicate?

 48. minecraft minecraft 25 mars, 2019

  Hi my family member! I want to say that this post is awesome, great written and
  come with approximately all important infos. I’d like to look extra posts like this .

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *