Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

En helt oskyldig puss

En kväll när jag var sju år gammal hade mitt fritids och alla andra fritids i området en gemensam höstfest. Det var ett påkostat event med mycket engagemang bakom. Samlingslokalen i Alvik var pyntad och förutom uppträdande på scenen fanns det mycket spännande man kunde göra.

I ett stånd stod David Rönnberg och bytte mums mums mot pussar. Han var nio år, mycket stor i mina ögon och hade rykte om sig att vara en av de busigaste pojkarna på Smedslättsskolan. Jag ville hemskt, hemskt gärna ha en mums mums, men jag ville inte pussa David.

Jag gick i cirklar runt ståndet, tvekade och funderade över hur jag skulle göra. Gick fram och tvekade igen. Gick en liten sväng och kom tillbaka. En vänlig fröken försökte få mig att fatta mod, men jag kunde inte förmå mig till det. När jag kom hem den kvällen så ångrade jag mig. Jag hade så gärna velat ha en mums mums.

Samtidigt som jag var på höstfesten var det en liten pojke, Rasmus, som firade sin födelsedag. Han blev tillsagt att om han var en snäll pojke och kramade farmor så skulle han få sin födelsedagspresent. Annars skulle det minsann inte bli någon.

Han kramade sin farmor, fast han inte ville. Presenten i sitt skinande paket lockade honom mer än obehaget han kände när hon tog i honom.

Vid samma tid drömde en helt annan liten flicka, Elisabeth, om en egen häst. All hennes tid spenderades i stallet och all hennes veckopeng sparades undan för att ha råd med ridlektioner, ridspön, hjälmar och allt annat som man behöver för att kunna rida.

När erbjudandet kom om en egen häst föreställer jag mig att hjärtat stannade i bröstet på henne. Hur ilningar av lycka och förhoppningar fyllde henne. Skulle hon verkligen få en egen häst? Jo, men det fanns ett villkor: Hon var tvungen att sova hos mannen i tre nätter, för att få hästen. Mannen i fråga var naturligtvis pedofil.

Den femåriga flickan visste om att han ibland var dum mot henne. Men drömmen om hästen var så stor, så het och det faktum att han ibland var dum mot henne var nu djupt förpassad längst bak i hennes medvetande.

Det gemensamma för berättelserna ovan är kopplingen mellan fysisk beröring och belöning. En puss mot en mums mums, en kram mot en paket, en övernattning mot en häst. I andra sammanhang kallar vi detta för prostitution.

Men i vår vardag så brukar de första två exemplen inte bara vara acceptabelt utan till och med uppmuntras. Men ser inte risken att de två första exemplen möjliggör det tredje. Vi ser inte hur mycket lättare det är att passera ytterligare en gräns efter att ha passerat den första.

Rätten tills sin fysiska integritet är en absolut rätt som vi måste lära våra barn från det att de är små. Barnen ska inte lockas eller luras till fysisk kontakt genom belöningar eller straff. Barn som utsätts för sådana situationer kommer nämligen att i högre grad gå med på att ”sälja” sin kropp till de vuxna som köpslår med dem som i exemplet med Elisabeth.

Vi måste alltså prata med våra barn och benämna deras kön, vi måste prata om att dessa är privata och att ingen annan än de själva får röra dessa och vi måste tydligt visa dem att de har rätt att säga nej när människor vill röra vid dem överhuvudtaget.

Det kan vara sött och oskyldigt att se små barn pussa varandra för att få en mums mums och jag förstår att det skär i hjärtat på farmor som inte får en kram. Men precis som all annan beröring måste den vara frivillig.

Och frivillig handlar inte bara om avsaknaden av tvång, det omfattar även att inte fresta barnen eller lura dem till att acceptera fysisk kontakt genom gåvor. Vi vill att barnen, samma sekund som någon erbjuder sig att ”köpa” dem, protesterar.

De flesta som vill våra barn illa kommer inte att hoppa fram bakom en buske och förgripa sig på dem. De flesta som vill våra barn illa kommer att locka dem, lura dem och vara deras vänner. Bygga förtroende och byta tjänster. Erbjuda vänskap och kärlek.

Därför måste vi fundera över vilka av våra ”oskyldiga” beteenden som kan underlätta för dem och sluta med det. Vi måste hålla styvt på barnens rätt till kroppslig integritet. Hur gärna farmor än vill ha en kram.

Ps. Nu var det första exemplet från mitt perspektiv, men hur kände David det? Att jag, som flicka, inte ville pussas var nog mer accepterat än i fall David hade protesterat. Vilket utrymme att vägra upplevde han i fall det kom fram en flicka som han inte ville pussa? Hade han uppfattats som taskig om han nekade en specifik flicka, kanske blivit anklagad för mobbing? Jag vet inte, men ett vet jag säkert: Nioåriga pojkar är inte alls så tuffa som jag trodde när jag var liten.

Barnkraft – stärker, förebygger, informerar | Peter-Alexander den store | Att prata med barn om sexuella övergrepp | Skuggornas barn – en ny gryning | Ingen riktig våldtäkt | Tonårssex: rätt att säga nej – och ja | Här är männen som köper sex av barn | Här säljer barn sex i Stockholm | Vi måste förebygga våldtäkter mot barn

Photo: Julia Freeman-Woolpert

76 kommentarer

 1. Stefan Wallner Stefan Wallner 19 juli, 2012

  Detta är ett mycket itntressant ämne. Jag tror de flesta vuxna som vill kramas och pussas som motkrav till en "gåva" gör det enbart för sin egen skull oavsett om det finns obehagliga baktankar i det eller om det bara är en helt oskyldig kram. Det kan handla om en principsak att för att man ska få något så måste man först göra en insats, man kan inte bara få, för då blir man bortskämd. Det kan också handla om att den vill ha egen bekräftelse för att man är generös. Jag tycker båda skälen är skit även om de anses "oskyldiga". Det lär barn att man aldrig ska ge något till någon utan att först kräva något tillbaka. När det sen gäller barns personliga integritet så är det så sanslöst obehagligt att se vuxna människor som kräver kroppslig beröring när barnen inte vill. Jag har egna barn som gärna blir kramade av mig och så har jag styvbarn där det är både och. En vill gärna bli kramad och de andra vill hålla fysisk distans, men gärna ha mig närvarande och deltagande. Det måste man respektera, annars går det inte att bygga en långsiktigt hållbar relation.

 2. Hanna-Karin Grensman Hanna-Karin Grensman 19 juli, 2012

  Visst är det intressant! Det är så lätt att se sitt eget handlande enbart utifrån sin egen horisont och utan att beakta konsekvenserna av det. Vi måste nog generellt i samhället bli bättre på just det, att inse att vi är en del av ett sammanhang och att vårt agerande aldrig är oviktigt, det har alltid en påverkan.

  Jag förstår inte hur man kan vilja krama någon som inte vill bli kramad, det är så märkligt. Och jag undrar om det inte är en liknande mekanism som gör att vissa människor tjatar eller hotar sig till sex (eller för den delen våldtar). Alltså att sätta de egna önskemålen framför någon annans faktiska behov.

 3. Anonym Anonym 24 augusti, 2012

  Bra skrivet! Jag har också tänkt i dessa banor och tyckt att det är fel att ha pussar och kramar som "betalning" för saker. Det är en helt fel bild man ger till barnen.

 4. Anonym Anonym 19 september, 2012

  Men du, vad kallas det när kvinnan i ett vuxet förhållande säger: "Ja vi kan ha sex, men då vill jag ha den och den saken av dig"? För mig, som du nog förstår råkat ut för detta, kallas det "omvänd prostitution". För jag är en man som varken är hårdhänt, fattig i förspelet, som definitivt vill att kvinnan ska njuta lika mycket som jag, gör allt jag kan för att det ska hända, samt inte ruschar saker och tycker att hygien är jätteviktigt. Jag är även ganska bra utrustad och tar hand om min kropp med träning och LCHF-blandad mat. Ändå händer sånt här. Och kom inte och skyll på "patriarkatet" igen, för då låter det som en hackig LP-skiva.

 5. Anonym Anonym 8 oktober, 2012

  @Anonym 19 september 2012 12:34:

  Jag skulle kalla det att du har dåligt omdöme när det gäller ditt val av partner.

 6. Anonym Anonym 29 oktober, 2012

  Menar du att det finns kvinnor som aldrig utnyttjat att pojkvännen är mer intresserad av sex? Visst kanske det brukar ske mer subtilt än så, men både du och jag vet att hela dejting-konceptet bygger på att kvinnan spelar svårfångad och får mannen att truga henne med middagar och presenter tills hon släpper till. Jag säger inte att det är fel att det är så, men det är dumt att förneka något så uppenbart.

 7. Hanna-Karin Grensman Hanna-Karin Grensman 4 augusti, 2013

  Naturligtvis finns det män och kvinnor som på olika vis försöker utnyttja och skada varandra. Därmed inte sagt att vi måste gå med på deras dumheter.

  Jag vill också understryka att män generellt inte har starkare sexdrift än vad kvinnor har. (Det finns större skillnader mellan individerna i respektive grupp än mellan könen). Även om det är sant att kvinnor i högre utsträckning avstår från sex trots att de egentligen vill – vilket har att göra med det sociala synen på sexualitet.

  Du kan gärna läsa detta: http://magasinetneo.se/artiklar/dygder-i-samlivet/

 8. Anonym Anonym 14 september, 2013

  Jag har själv varit den som haft sex med min pojkvän "i utbyte" mot att han t.ex. diskade eller gick och handlade. Såhär i efterhand är det tydligt att det var ett destruktivt beteende som har påverkat både mig och honom. Om det inte hade itutats mig att sex är att en tjej "ger" sex till en kille utan faktiskt är något som bygger på ömsesidig attraktion, hade jag kommit ut som lesbisk mycket tidigare och både jag och han hade sluppit hela den där skiten. Mitt svar är alltså: Om hon vill ha saker i gengäld, så vill hon faktiskt inte ha sex med dig. Då ska ni inte ha sex.

  ps. Jag har själv också dejtat en tjej som ville att jag skulle göra saker för att få ligga med henne. Det kändes helt sjukt och det sa jag till henne. Den taktikten funkade bra, dvs hon letade sig vidare och jag träffade andra tjejer som faktiskt ville ligga med mig.

 9. Aneka Obat Bius Aneka Obat Bius 14 maj, 2015

  Very nice article and I am Jual Obat Bius very happy to meet with your blog, the articles are very interesting, thank you for share very amazing article and I wait for the next quality articles…

 10. Properly written post, properly researched and valuable for me in the future.I am so pleased you took the time and effort to create this. See you about

 11. nike roshe run nike roshe run 17 mars, 2019

  Needed to post you one very small note to finally give many thanks once again considering the unique things you have provided at this time. It has been certainly remarkably generous of people like you to present unhampered precisely what a lot of folks could possibly have advertised for an ebook to earn some cash for themselves, most importantly given that you could have done it if you ever decided. These concepts likewise worked like a good way to understand that some people have similar passion just as my personal own to realize a little more on the subject of this issue. I am certain there are several more pleasant moments ahead for those who take a look at your blog post.

 12. istanbul escort istanbul escort 17 mars, 2019

  Good thorough ideas here.Id like to suggest taking a look at a lot around the idea of french fries. What exactly are you looking for though?

 13. istanbul escort istanbul escort 18 mars, 2019

  yamashita urbanize bindi Zarah behmer traczyk dispensation rhesus rosar

 14. istanbul escort istanbul escort 18 mars, 2019

  Yo, simply changed into alert to your post via Yahoo, and found that its truly informative. I’m gonna watch out for brussels. I’ll appreciate when you continue this in future. Lots of other people might be benefited out of your writing. Thankx

 15. I would like to thank you for the endeavors you have made in writing this content. I am trusting the same best work from you in the future as well. In fact your creative writing abilities has inspired me to start my own website now. Actually the blogging is spreading its wings rapidly. Your write up is a fine representative of it.

 16. First of all ,you have picked a very unique theme . I think i might design something similar for a future project that i want to build . On top of that ,i in fact enjoy most of your writing and your different point of view. Thank you

 17. istanbul escort istanbul escort 18 mars, 2019

  Your internet site came up in my research and I’m taken by what you have written on this topic. I am presently extending my enquiry and thus cannot contribute further, nonetheless, I have bookmarked your online world content and will be returning to keep up with any next updates. Just Now love it and gives thank you for tolerating my remark.

 18. turkish child porns turkish child porns 18 mars, 2019

  Hi. I just noticed that your web site looks like it has a few code errors at the very top of your website’s page. I’m not sure if everybody is getting this same bugginess when browsing your site? I am employing a totally different browser than most people, referred to as Opera, so that is what might be causing it? I just wanted to make sure you know. Thanks for posting some huge postings and I’ll try to return back with a completely different browser to check things out!

 19. turkish child porns turkish child porns 18 mars, 2019

  Hi, i think that i saw you visited my web site so i came to �return the favor�.Im trying to find things to improve my website!I suppose its ok to use some of your ideas!!

 20. turkish child porns turkish child porns 18 mars, 2019

  I have been meaning to post something like this on my website and you gave me an idea. Thanks.

 21. jordan 6 jordan 6 19 mars, 2019

  I want to get across my gratitude for your generosity supporting people who have the need for help with the area of interest. Your special dedication to passing the solution all over appears to be really practical and have constantly empowered regular people just like me to reach their endeavors. The warm and friendly help can mean this much a person like me and even further to my mates. Warm regards; from each one of us.

 22. instagram takipci hilesi instagram takipci hilesi 19 mars, 2019

  I carry on listening to the rumor lecture about getting free online grant applications so I have been looking around for the finest site to get one. Could you tell me please, where could i acquire some?

 23. Hi, I just read texts on your blog and I became interested in the topic. I like your site and I am thinking whether I could use your words in my work? Would it be possible? If yes, please contact with me.Thanks.

 24. instagram takipci hilesi instagram takipci hilesi 19 mars, 2019

  Took me time to read all the comments, but I really enjoyed the article. It proved to be Very helpful to me and I am sure to all the commenters here! Its always nice when you can not only be informed, but also entertained! Im sure you had fun writing this article.

 25. sac ekimi sac ekimi 19 mars, 2019

  Thanks for the information appreciated been reading for awhile, and just wanted to let you know I continue to enjoy your writing.

 26. escort bayan istanbul escort bayan istanbul 19 mars, 2019

  Children love our math online games and countless kids play our math games every day. Our variety of math games contains classics in addition to new, unique, and modern online games.

 27. youre in reality a just right webmaster. The site loading velocity is incredible. It kind of feels that youre doing any distinctive trick. Also, The contents are masterwork. youve done a excellent activity on this subject!

 28. Hi, I’m writing like your post and I have some questions to you. Where did you find informations for your blog post? In gazettes, maybe in rags or lexicon, or only randomly on the Web? Please reply :).

 29. Boa noite turma, provavelmente disparar um torpedo web gratuito est� cada vez mais dif�cil devido a restri��o das operadoras de telefone. H� ainda servi�os de terceiros (sites) que prometem entregar meu SMS mas quase nunca chegam ao usu�rio final. Alguns como o Mundo oi e o Oi Torpedo funcionam mas e para as outras operadoras? E os que prometem que enviam e nada chega. Para onde est� indo as meus SMS? E para a Tim, Vivo? Alguma Id�ia? Ou significa ter de desembolsar?. � s� um desabafo, realmente est� dif�cil achar bons sites para enviar SMS de gra�a.

 30. istanbul escort bayan istanbul escort bayan 20 mars, 2019

  I need to point out that over-all Im pretty taken with this web-site. Its very clear that you are aware of your subject matter and you are enthusiastic about it. I wish I possessed your ability to post. I have saved your blog and look ahead to additional posts.

 31. istanbul eskort istanbul eskort 21 mars, 2019

  Just a and a highly interesting post to stumble at on this nice site! Never input any reply but now i couldnt i could not resist ..

 32. escort bayan istanbul escort bayan istanbul 21 mars, 2019

  If you are like a lot of people you can simply overlook this. The real truth comes with being honest with yourself and your goals. This will lead to a sad and unfulfilling life.

 33. escort istanbul escort istanbul 21 mars, 2019

  Perfect piece of work you have done, this website is really cool with great info .

 34. istanbul escort bayan istanbul escort bayan 21 mars, 2019

  Apple now has Rhapsody as an app, which is a great start, but it is currently hampered by the inability to store locally on your iPod, and has a dismal 64kbps bit rate. If this changes, then it will somewhat negate this advantage for the Zune, but the 10 songs per month will still be a big plus in Zune Pass favor.

 35. istanbul escort bayan istanbul escort bayan 21 mars, 2019

  Can i buy the sony search engines tv box?I am pondering buying one today with regard to downstairs. It is the sony one with the built in blu ray(need a different blu ray downstairs at any rate.

 36. cocuk escort cocuk escort 21 mars, 2019

  Great stuff.Id like to suggest taking a look at such as something like cheeseburger. What exactly are you looking for though?

 37. cocuk escort cocuk escort 21 mars, 2019

  I like the first point you made there, but I am not sure I could reasonably apply that in a postive way.

 38. cocuk escort cocuk escort 21 mars, 2019

  I think youve produced some genuinely interesting points. Not too many people would in fact think about this the way you just did. Im truly impressed that theres so substantially about this subject thats been uncovered and you did it so properly, with so a lot class. Good one you, man! Genuinely great stuff here.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *