Din varukorg är tom.

Strategisk kommunikation

Man blir så förbannad!

Man blir så förbannad!

Jasså, man blir så förbannad minsann? Är det inte snarare så att det är du som är förbannad när du säger så, men att du gömmer dig bakom det mer anonyma man?

Inte nog med att du inte står för vad du känner och tycker när du uttrycker dig så, du får dessutom din privata åsikt att låta som allas och allmängiltig. Därmed använder du en härskarteknik mot dem som inte håller med dig. Där du medvetet får deras åsikt att låta mindre allmängiltig och mindre sann än din eftersom de bara är en person och du är ”många”. 

"Men det är ju bara ett sätta att uttrycka sig" - kommer en del att hävda. Nej, det finns inget som heter "bara ett sätt att uttrycka sig". Språket är så sammanlänkat med våra tankar, våra attityder och våra handlingar att vill du förändra något så är språket (våra uttryck) alltid en bra, för att inte säga nödvändig, plats att börja. (Jämför det faktum att rasistiska skämt leder till rasism.)

En bra chef och en bra kommunikatör måste ta ansvar för sina uttalanden, för sina åsikter och sina känslor. Det gör du enbart genom att säga: "Jag tycker...", "jag känner..." och så vidare.

Photo: Alessandro Paiva