Din varukorg är tom.

Strategisk kommunikation

"Menar du att bara beteendevetare kan vara bra chefer?!"

"Menar du att bara beteendevetare kan vara bra chefer?!"

”Men menar du att bara beteendevetare kan vara bra chefer?!” utbrast den inkompetente chefen. 
”Självfallet!” svarade jag med hetta. 

Där ljög jag naturligtvis. En lögn sprungen ur min frustration över den eviga, ignoranta kommentaren ”en bra chef behöver bara sunt förnuft”. Denna evinnerliga och felaktiga tilltron till det sunda förnuftet… 

Förnuftet leder oss ofta fel, då själva vår hjärna är konstruerad så att den får oss att feltolka saker och ting. Förnuftet hjälper oss inte heller att hitta verksamma strategier för att hantera och analysera komplexa situationer och slutligen hjälper inte förnuftet oss att klart och tydligt kunna se på oss själva. Att titta inåt i stället för att projicera utåt, att vara starka nog att stå för våra misstag och ta det ansvar som tillkommen en chef, alltid och i alla situationer. 

Nej, en bra säljare, naturvetare, tekniker eller läkare är knappast med nödvändighet en bra chef eller ledare . Att vara ledare är en egen disciplin där kanske den främsta dygden är förmågan att kommunicera snarare än detaljkunskap om det specifika området som man verkar inom. IT-projektledaren behöver inte kunna programmera utan måste fokusera på att skapa en bra dialog med kunden och med teamet lika lite som sjukhuschefen behöver vara den skickligaste kirurgen utan istället måste vara en fena på administration och hantera stressade medarbetare.

Nå, med detta sagt är det givetvis så att en utbildning allena inte göra att en person blir en bra chef. Men det är svårt att bli en bra chef utan att behärska och ha förståelse för beteendevetenskapen. 

Beteendevetare kan kommunicera, ena och leda.
Naturvetare och teknologer göre sig icke besvär. 

Ps. Den som är intresserad av förnuft kan med fördel läsa den mycket lättillgängliga boken Osunt förnuft av Olav Hammer 

Photo: Craig Parylo