Din varukorg är tom.

Strategisk kommunikation

Pride-special: Ord med förhinder

Pride-special: Ord med förhinder

Det faktum att ett ord över huvud taget existerar och används är en indikation på att fenomenet finns. Finns inte fenomenet, så finns inte ordet. Förr fanns inte fenomenet lunchdisco, och därmed inte heller ordet lunchdisco (ordet populariserades under 2011 och kom i Språkrådets nyordslista för det året). Ord speglar dessutom inte bara det faktum att ett fenomen finns, utan också vilka värderingar vi lägger i det. Dessutom så speglar hur vi använder ordet också vilka värderingar vi har. Om vi t.ex. skriver familj, men beskriver en heteronormativ kärnfamilj, så spär det på kärnfamiljsnormen, när en familj är mycket mer än så. Oftast är det ”oskyldiga” ord som upprätthåller normer, just för att vi uppfattar dem som oskyldiga. En så oskyldig fråga som ”har du en flickvän?” till en kille spär på heteronormen, förhållandenormen och tvåsamhetsnormen, och att säga ”man” spär på mansnormen.

Det är alltså inte, vilket vi gärna vill tro, ”onda” ord som upprätthåller normer, utan dessa ”snälla” ord, som är neutrala eller positiva i sig. Det är så maktstrukturer och normer har lyckats överleva: Vi är ju faktiskt inte onda egentligen, vi vill bryta normer och ha total rättvisa, men vårt språkbruk ställer till det för oss. Vi reproducerar bakåtsträvande normer utan att mena eller ens vilja det. Vi uppfattar oss som öppensinnade och icke-normativa, när vi egentligen konstant går i fällorna genom att ha ett visst ordbruk. Ett ord är aldrig bara ett ord, det är en spegling och förlängning av våra värderingar och åsikter. Genom att medvetandegöra hur vi använder vårt språk så kan vi i förlängningen få det öppna samhälle vi faktiskt strävar efter. För vad säger vårt ordbruk om vår samtid och rådande normer? Hur påverkar orden dig, och hur påverkas din omgivning av ditt ordbruk?

Grensman Förlag kommer under Pride-veckan att arrangera en språkverkstad på temat ”Ord med förhinder”,  där vi tillsammans möter våra fördomar och identifierar de fällor vi faller i genom vårt ordbruk. Denna språkverkstad kommer att hållas på Stockholm Pride House tisdag 30 juli kl 15.00 i lokalen Ekoteket på Kulturhuset. Varmt välkomna!