Din varukorg är tom.

Strategisk kommunikation

Så kan du spara 100 minuter - varje dag!

Så kan du spara 100 minuter - varje dag!

När samhället vill att folk ska sluta röka så är det två argument som är söndertjatade; att det är dyrt och att det är skadligt för hälsan. Men stämmer det verkligen? Om man köper 10 vanliga cigaretter om dagen, kostar det 25 kronor. (Men det kan bli mycket billigare om man köper taxfree t.ex.) 25 kronor om dagen är en latte eller en tidning. Knappast något man lyfter ett ögonbryn åt. Om du röker 10 cigaretter om dagen så kommer dina lungor att påverkas. Du kanske får cancer, men bara kanske. Du kanske dör tidigare än vad du annars skulle ha gjort. Men du vet inte när du skulle ha dött om du inte rökte och du vet inte när du kommer att dö nu. Inte heller det känns som ett tungt vägande argument.  De vanligaste argumenten för att någon ska sluta röka är alltså inga argument om personen i fråga inte har extremt ont om pengar eller extremt livlig fantasi. 

Samtidigt finns det  inte en människa som jag känner som inte säger sig ha för lite tid. Som inte önskar att de hade ytterligare timmar på dygnet. Du har ett begränsat antal timmar i ditt liv. Du väljer själv hur du vill spendera dem. Jag försöker alltid flytta tid från sådant jag inte vill göra (titta på TV, städa) till sådant jag vill göra (skriva, läsa). Här har alltså de 15 % som fortfarande röker i Sverige en chans att behålla en och en halv timme av sin dyrbara tid varje dag. Minst. Den tiden man tjänar på att plocka bort rökningen är nämligen exceptionell. Antag att du röker 10 cigaretter om dagen och varje cigarett tar 10 minuter, inklusive att ta på sig jackan och transport till rökrutan. Det är alltså 100 minuter. Mer än en och en halv timme. Varje dag. (Och då har jag inte räknat med insättningstiden, det vill säga den tid som det tar dig att komma in i ditt arbete igen efter att ha avbrutit det.). Tiden du frigör kan användas till att gå hem tidigare från arbetet, till att vara med barnen, till att se alla de där filmerna som du aldrig han se, kompetensutveckling eller vad det nu kan vara som du önskar att tiden räckte till. 

Så, om du har ont om tid bör du sluta röka, om inte annat i fall du vill att folk ska ta dig på allvar när du säger att din tid inte räcker till. Enkelt, inte sant?

Ps. Du som inte röker och därför tycker att mitt råd var helt meningslöst se det som så: du sparar redan in den tiden. Varje dag. 

Äntligen icke-rökare Vårdguiden | Sluta röka med SMS-stöd | Tobaksfritt arbetsliv