Din varukorg är tom.

Strategisk kommunikation

Så lyckas du på Twitter - del 1

Så lyckas du på Twitter - del 1

Här får du nu en helt gratis guide till Twitter från någon som vet. Jag startade med 0 följare p.g.a. är ingen kändis, och nu har jag i skrivande stund över 1000 följare. Ibland undrar jag vad som hände, men tydligen är jag intressant nog för så många. Dessa tips riktar sig primärt till privatpersoner, men även organisationer har mycket att lära.

Vi kan börja med hur Twitter faktiskt funkar, rent tekniskt. Detta är väldigt viktigt för nybörjare att läsa, då många helt missuppfattat hur Twitter funkar.

 • Allt du skriver på Twitter är offentligt, såvida du inte ställt in att kontot ska vara låst. Standardinställningen är dock ”Offentlig”. Även folk som inte är inloggade kan se tweets. Med andra ord: Du kan inte komma och klaga på att ”alla” sett din (stötande) tweet, fastän den var menad för din vänkrets.
   
 • Vem som helst kan följa dig, och du kan följa vem som helst (såvida inte ditt eller den andres konto är låst, men det är nog underförstått). Bli därför inte arg om någon du ogillar börjar följa dig (dock går det att få folk att avfölja en: se längre ner). De du följer hamnar under fliken Following, och de som följer dig hamnar under Followers.
   
 • Du har ett kontonamn och ett visningsnamn på Twitter. Välj ditt kontonamn med omsorg, för det kommer bli väldigt förvirrande för andra om du byter det namnet för ofta. Se även till att det inte är för långt.
   
 • Skriver du något med en hashtag (#), t.ex. #choklad, så kommer din tweet att hamna i en slags ”kanal”, där du kan se alla tweets som taggats med #choklad. Det finns två alternativ i själva ”kanalen”: Top och All. Top visar de mest populära tweetsen med hashtagen, medan All visar de senaste tweetsen. Hashtags kan användas på alla möjliga sätt, men de brukar vara mest populära under olika evenemang, t.ex. Melodifestivalen, Almedalsveckan och stora fotbollsmatcher.
   
 • Du kan nämna andra twittrare i dina tweets, det gör du genom att skriva ett @ före namnet, t.ex. @AndersNilsson. Då kommer AndersNilsson får en mention. Om du svarar på en tweet så kommer tweeten automatiskt att infoga kontonamnet. Tänk på att dina följare inte kan se tweets som ser ut ungefär ”@AndersNilsson När ska texten vara inne?”, såvida de inte själva följer AndersNilsson. Om du vill att alla dina följare ska kunna se tweeten, så skriv hellre ”När ska texten vara inne, @AndersNilsson?” (detta är f.ö. ett exempel på en riktigt onödig och trist tweet, men nåja). Med andra ord: Vill du att alla dina följare ska kunna se tweeten, se till att inte ha ett ”@” i början.
   
 • Du kan retweeta tweets, d.v.s. skicka vidare en tweet till dina följare. Det är enkelt: Klicka bara på ”Retweet”, så skickas den vidare. Nyttja denna funktion flitigt.
   
 • Du kan även favorita tweets. Klicka på ”Favorite” och tweeten sparas under en flik som heter just Favorites. Vem som helst kan se vad du favoritar.
   
 • Du kan få någon du ogillar att sluta följa dig utan att blocka personen. Klicka först på Block, sen klickar du på Unblock. Ta-dah!
 • Två konton som följer varandra kan skicka privata meddelanden, s.k. Direct Messages. Får du ett DM så ska du bli misstänksam om den låter ungefär ”Hey, I found this pic on the internet, is that you? That’s so embarrasing” och en länk, gärna en bit.ly. Klicka INTE. Radera meddelandet och kontakta kontot, då den blivit kapat av en scammer.

På onsdag kommer vi publicera andra delen av vår guide, som tar upp vett och etikett på Twitter. Missa inte! Se andra delen här.