Din varukorg är tom.

Strategisk kommunikation

Vågar du säga "nej"?

Ja eller Nej

Jag har alltid, precis som många andra människor, avskytt att säga nej. Det är något med att neka en person något som gör att jag får lite ont i magen. Tänk om hen inte tycker om mig nu, eller rent ut sagt tappar respekt för mig? Jag vill ju såklart att alla ska tycka om mig, så jag har alltid försökt vara alla till lags. Självklart så ställer jag upp! Vill du gå ut och äta middag ikväll, fast jag inte vet om jag har pengar för månaden ut? Inga problem! Det kan bli tufft att vara den som är alla till lags.

Jag har en kompis som jag väljer att kalla R. R är en som alltid ställer upp för alla, ibland lite för mycket. Jag uppskattar honom väldigt mycket och har alltid sett honom som en jämlike till mig. Han kan inte heller säga nej, för han är lika rädd som jag för vad andra tycker om honom. R arbetar inom ett mycket stort företag, och som jag har förstått det så går det bra för honom där. Han är uppskattad och en stark tillgång till teamet. Men skulle han själv svara på varför det är så, så skulle han inte svara att det är för att han är snäll.

R är nämligen stentuff på jobbet. Han är inte rädd för att säga vad han tycker, säga nej, eller för att stå på sig när det gäller. Han arbetar hårt, och han låter sig inte trampas på av andra. När jag fick veta detta så var det nästan som en chock. Hur kan den timida, snälla människa som jag ansåg mig känna så väl vända sig om och dra på sig en helt ny personlighetsmantel, som är raka motsatsen till hans tidigare jag? Det tog lång tid innan jag kunde förstå detta, men när jag väl hade acceptera denna okända sida av R så växte min respekt för honom.

R är inte rädd för att ta för sig när det gäller. R vågar vara tuff och ta kontroll över sin karriär.Han är inte rädd för att vara tuff, och han är definitivt inte rädd för ett så litet ord som “nej”! Jag har tack vare R börjat öva på mitt eget professionella jag. Han fick mig helt enkelt att inse att det inte är fel att säga nej ibland, snarare att det kan vara helt rätt sak att göra då och då!

Photo: Kostya Kisleyko