Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Rullstolsburna kvinnan i Visby blev inte våldtagen

SAMTYCKESLAG

Att de fem – sex män som anmälts för att ha våldtagit en rullstolsburen kvinna i Visby har släppts är knappast förvånande. För utifrån nuvarande lagstiftning har hon förmodligen inte blivit våldtagen.

Jag är övertygad att hon inte deltog frivilligt och jag är övertygad om att hon uppfattar det som att hon har blivit våldtagen. (Och personligen anser jag att hon har blivit det.)

Men det som många verkar missförstå är att inte delta frivilligt, att inte ha samtyckt eller att inte vilja ha sex, inte gör det till våldtäkt i juridisk mening.

Inte ens om det var möjligt att bevisa att hon inte ville, eller om männen skulle erkänna de faktiska omständigheterna (att de hade sex med henne och att hon sagt nej) är tillräckligt för att det ska anses vara en våldtäkt.

Nej, åklagaren måste leda i bevis att männen förstått att hon inte ville, vilket konkret innebär att hon måste ha sagt nej tillräckligt tydligt, samt att det måste ha förekommit någon form av våld. (Undantaget är om hon anses ha befunnits sig i ”hjälplöst tillstånd”.) Och dessutom måste åklagaren kunna bevisa att de hade uppsåt att våldta henne – det vill säga att de våldtog henne ”med flit”.

Så nej, jag är inte alls förvånad över att männen har släppts, och även om alla misstankar mot dem inte är avskrivna så förväntar jag mig inte en fällande dom. Domstolarna ska inte döma efter allmänhetens moral eller känslor. Deras arbete är att förhålla sig till lagen. Och så här ser vår lag ut.

Det som däremot är förvånande är att många av de människorna (inte minst på högerextrema sajter) som är djupt upprörda över att männen sannolikt inte kommer att dömas för våldtäkt – samtidigt är lika upprörda över förslaget om en så kallad Samtyckeslag. Ett förslag som ”gör det straffbart att ha sex med någon som inte frivilligt deltagit i akten.” (Mårten Schultz, 7/10, SvD)

De protesterar alltså kraftfullt mot ett lagförslag som ligger i linje med deras eget rättsmedvetande – att ha sex med någon som inte vill ha sex är våldtäkt. En lag som skulle innebära att det kvinnan utsattes för faktiskt inte bara moraliskt – utan även juridiskt – skulle betraktas som våldtäkt. Det är beklämmande paradoxalt.

På samma tema:

Otillständigt att jag får göra vad jag vill med din kroppMän som inte förstår ett nej bör dömas till institutionsvård | Så undviker du våldtäkt i sommar | Kvinnor kan inte våldta | Taxichaufförens oförtjänt goda rykte |

Fakta: 
SOU 2016:60 – Ett starkare skydd för den sexuella integriteten
Analys av Mårten Schultz: Radikalt nytänkande när våldtäkt försvinner ur lagboken

7 kommentarer

 1. Review video Review video 8 mars, 2019

  … [Trackback]

  […] Find More on that Topic: grensmans.se/rullstolsburna-kvinnan-i-visby-blev-inte-valdtagen/ […]

 2. unicc login unicc login 9 mars, 2019

  … [Trackback]

  […] Find More to that Topic: grensmans.se/rullstolsburna-kvinnan-i-visby-blev-inte-valdtagen/ […]

 3. senior life insurance senior life insurance 24 mars, 2019

  … [Trackback]

  […] Read More Information here on that Topic: grensmans.se/rullstolsburna-kvinnan-i-visby-blev-inte-valdtagen/ […]

 4. information information 27 mars, 2019

  … [Trackback]

  […] Read More to that Topic: grensmans.se/rullstolsburna-kvinnan-i-visby-blev-inte-valdtagen/ […]

 5. yeezy shoes yeezy shoes 29 mars, 2019

  I want to express my admiration for your kindness giving support to individuals that have the need for help with your field. Your special commitment to passing the solution throughout appears to be quite informative and have constantly helped folks much like me to attain their ambitions. Your warm and friendly information signifies this much a person like me and extremely more to my peers. With thanks; from all of us.

 6. ferragamo sale ferragamo sale 31 mars, 2019

  Needed to post you this very little note just to give many thanks once again on your superb secrets you’ve discussed at this time. This has been certainly tremendously open-handed with you to provide freely what a number of people would’ve advertised for an ebook to end up making some cash for themselves, certainly given that you could have done it if you decided. These pointers likewise served to become easy way to be certain that many people have the identical fervor the same as my own to find out more and more with regard to this problem. I’m certain there are some more pleasant moments in the future for individuals who start reading your blog.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *