Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Att man inte får berätta att man är gravid förrän det har gått 12 veckor

Få människor har nog missat att man inte ”får” berätta för någon att man är gravid innan det har gått 12 veckor.

Jag kan förstå att folk inte vill berätta för andra att de är gravida, att de vill hålla det hemligt för att få njuta av känslan att vara gravid utan att bjuda in en massa andra människor. Jag förstår det och jag har respekt för det. Och ärligt talat – vad har jag med andra människors graviditet att göra?

Men när jag pratar med folk verkar orsaken till hemlighetsmakeriet i första hand inte vara för att de inte vill berätta (ibland vill de ropa ut från taket att de ska få barn) – utan för att de blivit tillsagda att det inte ska, för det är olämpligt på grund av missfallsrisken som är störst under den här perioden.

För tänk om någon visste om att jag var gravid och fick missfall och sedan vill prata med mig om detta! Kanske finnas där som ett stöd för mig?

Nej, då är det bättre att inget säga alls. Att hålla tillbaka sorgen och gråten och låtsas som ingenting fast kollegor och vänner tittar undrande och bekymrat på mig, för det lär ju märka att jag inte mår riktigt bra.

Behovet av psykologer existerar knappt utanför västvärlden – vi behöver dem för att vi inte pratar med varandra om våra sorger och bedrövelser, för att vi (försöker) klistra på ett leende och inte visar vår sorg.  För att vi inte delar det som verkligen betyder något med de som finns runt om kring oss. För att vi har bestämt oss för att en bra människa inte ska belasta någon annan med sina problem.

Jag lovar härmed dyrt och heligt att inte hålla det hemligt om jag skulle bli gravid bara för att ”man ska det” och jag lovar att låta er trösta mig om jag råkar ut för ett missfall.

6 kommentarer

 1. Janna Janna 22 mars, 2011

  Vet du vad jag tror? Jag tror att detta fenomen är ett ytterligare symptom av det eviga spelet som kan kallas för "Vem är en Riktig kvinna?" För det enda syftet här i livet för oss kvinnor är ju att föda ett (mans) barn och om vi misslyckas med det – ja, vad skulle vi vara då?

 2. Hanna-Karin Grensman Hanna-Karin Grensman 23 mars, 2011

  Intressant, det kan säkert vara en av orsakerna till att det är så himla känsligt. Att en kvinna som förlorar sitt barn, det ska vi inte prata om, kanske kan det få andra kvinnor att dra sig för att skaffa barn? Eller som sagt, mindre kvinnlig för att hon får missfall.

 3. tina tina 13 juni, 2012

  Håller med om de som du skrev!
  Och ångrar att jag inte sa något i v 12 till folk, jag ville. Men som du skriver. Alla säger att man inte ska…. Va nästan jobbigt att hålla de hemligt bara.. tur v 12 är över och jag stolt kan berätta för alla.. 🙂

  /Tina

 4. Hanna-Karin Grensman Hanna-Karin Grensman 13 juni, 2012

  Då önskar jag dig all lycka med dig graviditet! 🙂 Och nästa gång, så kanske du väljer att göra annorlunda, eller hålla det hemligt. Huvudsaken är ju att du är nöjd!

 5. Anonym Anonym 18 november, 2013

  Varför inte driva öppenheten till sin spets och berätta för alla redan när du börjar ha oskyddat sex att du avser att bli gravid

Kommentarer är stängda, men trackbacks och pingbacks är öppna.