Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

En helt oskyldig puss

En kväll när jag var sju år gammal hade mitt fritids och alla andra fritids i området en gemensam höstfest. Det var ett påkostat event med mycket engagemang bakom. Samlingslokalen i Alvik var pyntad och förutom uppträdande på scenen fanns det mycket spännande man kunde göra.

I ett stånd stod David och bytte mums mums mot pussar. Han var nio år, mycket stor i mina ögon och hade rykte om sig att vara en av de busigaste pojkarna på Smedslättsskolan. Jag ville hemskt, hemskt gärna ha en mums mums, men jag ville inte pussa David.

Jag gick i cirklar runt ståndet, tvekade och funderade över hur jag skulle göra. Gick fram och tvekade igen. Gick en liten sväng och kom tillbaka. En vänlig fröken försökte få mig att fatta mod, men jag kunde inte förmå mig till det. När jag kom hem den kvällen så ångrade jag mig. Jag hade så gärna velat ha en mums mums.

Samtidigt som jag var på höstfesten var det en liten pojke, Rasmus, som firade sin födelsedag. Han blev tillsagt att om han var en snäll pojke och kramade farmor så skulle han få sin födelsedagspresent. Annars skulle det minsann inte bli någon.

Han kramade sin farmor, fast han inte ville. Presenten i sitt skinande paket lockade honom mer än obehaget han kände när hon tog i honom.

Vid samma tid drömde en helt annan liten flicka, Elisabeth, om en egen häst. All hennes tid spenderades i stallet och all hennes veckopeng sparades undan för att ha råd med ridlektioner, ridspön, hjälmar och allt annat som man behöver för att kunna rida.

När erbjudandet kom om en egen häst föreställer jag mig att hjärtat stannade i bröstet på henne. Hur ilningar av lycka och förhoppningar fyllde henne. Skulle hon verkligen få en egen häst? Jo, men det fanns ett villkor: Hon var tvungen att sova hos mannen i tre nätter, för att få hästen. Mannen i fråga var naturligtvis pedofil.

Den femåriga flickan visste om att han ibland var dum mot henne. Men drömmen om hästen var så stor, så het och det faktum att han ibland var dum mot henne var nu djupt förpassad längst bak i hennes medvetande.

Det gemensamma för berättelserna ovan är kopplingen mellan fysisk beröring och belöning. En puss mot en mums mums, en kram mot en paket, en övernattning mot en häst.

I andra sammanhang kallar vi detta för prostitution. Men i vår vardag så brukar de första två exemplen inte bara vara acceptabelt utan till och med uppmuntras. Vi ser inte risken att de två första exemplen möjliggör det tredje. Vi ser inte hur mycket lättare det är att passera ytterligare en gräns efter att ha passerat den första.

Rätten tills sin fysiska integritet är en absolut rätt som vi måste lära våra barn från det att de är små. Barnen ska inte lockas eller luras till fysisk kontakt genom belöningar eller straff. Barn som utsätts för sådana situationer kommer nämligen att i högre grad gå med på att ”sälja” sin kropp till de vuxna som köpslår med dem som i exemplet med Elisabeth.

Vi måste alltså prata med våra barn och benämna deras kön, vi måste prata om att dessa är privata och att ingen annan än de själva får röra dessa och vi måste tydligt visa dem att de har rätt att säga nej när människor vill röra vid dem överhuvudtaget.

Det kan vara sött och oskyldigt att se små barn pussa varandra för att få en mums mums och jag förstår att det skär i hjärtat på farmor som inte får en kram. Men precis som all annan beröring måste den vara frivillig.

Och frivillighet handlar inte bara om avsaknaden av tvång, det omfattar även att inte fresta barnen eller lura dem till att acceptera fysisk kontakt genom gåvor. Vi vill att barnen, samma sekund som någon erbjuder sig att ”köpa” dem, protesterar.

De flesta som vill våra barn illa kommer inte att hoppa fram bakom en buske och förgripa sig på dem. De flesta som vill våra barn illa kommer att locka dem, lura dem och vara deras vänner. Bygga förtroende och byta tjänster. Erbjuda vänskap och kärlek.

Därför måste vi fundera över vilka av våra ”oskyldiga” beteenden som kan underlätta för dem och sluta med det. Vi måste hålla styvt på barnens rätt till kroppslig integritet. Hur gärna farmor än vill ha en kram.

Ps. Nu var det första exemplet från mitt perspektiv, men hur kände David det? Att jag, som flicka, inte ville pussas var nog mer accepterat än i fall David hade protesterat. Vilket utrymme att vägra upplevde han i fall det kom fram en flicka som han inte ville pussa? Hade han uppfattats som taskig om han nekade en specifik flicka, kanske blivit anklagad för mobbing? Jag vet inte, men ett vet jag säkert: Nioåriga pojkar är inte alls så tuffa som jag trodde när jag var sju.


Läs mer:  Peter-Alexander den store | Att prata med barn om sexuella övergrepp | Skuggornas barn – en ny gryning | Ingen riktig våldtäkt | Tonårssex: rätt att säga nej – och ja | Här är männen som köper sex av barn | Här säljer barn sex i Stockholm | Vi måste förebygga våldtäkter mot barn


Preventell är en hjälplinje för den som upplever problem med sin sexualitet. Ring 020-66 77 88 för att få hjälp. Du får vara anonym.

9 kommentarer

 1. Stefan Wallner Stefan Wallner 19 juli, 2012

  Detta är ett mycket itntressant ämne. Jag tror de flesta vuxna som vill kramas och pussas som motkrav till en "gåva" gör det enbart för sin egen skull oavsett om det finns obehagliga baktankar i det eller om det bara är en helt oskyldig kram. Det kan handla om en principsak att för att man ska få något så måste man först göra en insats, man kan inte bara få, för då blir man bortskämd. Det kan också handla om att den vill ha egen bekräftelse för att man är generös. Jag tycker båda skälen är skit även om de anses "oskyldiga". Det lär barn att man aldrig ska ge något till någon utan att först kräva något tillbaka. När det sen gäller barns personliga integritet så är det så sanslöst obehagligt att se vuxna människor som kräver kroppslig beröring när barnen inte vill. Jag har egna barn som gärna blir kramade av mig och så har jag styvbarn där det är både och. En vill gärna bli kramad och de andra vill hålla fysisk distans, men gärna ha mig närvarande och deltagande. Det måste man respektera, annars går det inte att bygga en långsiktigt hållbar relation.

 2. Hanna-Karin Grensman Hanna-Karin Grensman 19 juli, 2012

  Visst är det intressant! Det är så lätt att se sitt eget handlande enbart utifrån sin egen horisont och utan att beakta konsekvenserna av det. Vi måste nog generellt i samhället bli bättre på just det, att inse att vi är en del av ett sammanhang och att vårt agerande aldrig är oviktigt, det har alltid en påverkan.

  Jag förstår inte hur man kan vilja krama någon som inte vill bli kramad, det är så märkligt. Och jag undrar om det inte är en liknande mekanism som gör att vissa människor tjatar eller hotar sig till sex (eller för den delen våldtar). Alltså att sätta de egna önskemålen framför någon annans faktiska behov.

 3. Anonym Anonym 24 augusti, 2012

  Bra skrivet! Jag har också tänkt i dessa banor och tyckt att det är fel att ha pussar och kramar som "betalning" för saker. Det är en helt fel bild man ger till barnen.

 4. Anonym Anonym 19 september, 2012

  Men du, vad kallas det när kvinnan i ett vuxet förhållande säger: "Ja vi kan ha sex, men då vill jag ha den och den saken av dig"? För mig, som du nog förstår råkat ut för detta, kallas det "omvänd prostitution". För jag är en man som varken är hårdhänt, fattig i förspelet, som definitivt vill att kvinnan ska njuta lika mycket som jag, gör allt jag kan för att det ska hända, samt inte ruschar saker och tycker att hygien är jätteviktigt. Jag är även ganska bra utrustad och tar hand om min kropp med träning och LCHF-blandad mat. Ändå händer sånt här. Och kom inte och skyll på "patriarkatet" igen, för då låter det som en hackig LP-skiva.

 5. Anonym Anonym 8 oktober, 2012

  @Anonym 19 september 2012 12:34:

  Jag skulle kalla det att du har dåligt omdöme när det gäller ditt val av partner.

 6. Anonym Anonym 29 oktober, 2012

  Menar du att det finns kvinnor som aldrig utnyttjat att pojkvännen är mer intresserad av sex? Visst kanske det brukar ske mer subtilt än så, men både du och jag vet att hela dejting-konceptet bygger på att kvinnan spelar svårfångad och får mannen att truga henne med middagar och presenter tills hon släpper till. Jag säger inte att det är fel att det är så, men det är dumt att förneka något så uppenbart.

 7. Hanna-Karin Grensman Hanna-Karin Grensman 4 augusti, 2013

  Naturligtvis finns det män och kvinnor som på olika vis försöker utnyttja och skada varandra. Därmed inte sagt att vi måste gå med på deras dumheter.

  Jag vill också understryka att män generellt inte har starkare sexdrift än vad kvinnor har. (Det finns större skillnader mellan individerna i respektive grupp än mellan könen). Även om det är sant att kvinnor i högre utsträckning avstår från sex trots att de egentligen vill – vilket har att göra med det sociala synen på sexualitet.

  Du kan gärna läsa detta: http://magasinetneo.se/artiklar/dygder-i-samlivet/

 8. Anonym Anonym 14 september, 2013

  Jag har själv varit den som haft sex med min pojkvän "i utbyte" mot att han t.ex. diskade eller gick och handlade. Såhär i efterhand är det tydligt att det var ett destruktivt beteende som har påverkat både mig och honom. Om det inte hade itutats mig att sex är att en tjej "ger" sex till en kille utan faktiskt är något som bygger på ömsesidig attraktion, hade jag kommit ut som lesbisk mycket tidigare och både jag och han hade sluppit hela den där skiten. Mitt svar är alltså: Om hon vill ha saker i gengäld, så vill hon faktiskt inte ha sex med dig. Då ska ni inte ha sex.

  ps. Jag har själv också dejtat en tjej som ville att jag skulle göra saker för att få ligga med henne. Det kändes helt sjukt och det sa jag till henne. Den taktikten funkade bra, dvs hon letade sig vidare och jag träffade andra tjejer som faktiskt ville ligga med mig.

Kommentarer är stängda, men trackbacks och pingbacks är öppna.