Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ett argument för juridisk abort

DEBATT
LUF Väst tycker att juridisk abort bör tillåtas. Det vill säga att män bör få rätt att frånsäga sig faderskapet fram till 18:e graviditetsveckan. (Motsvarande tiden kvinnan har rätt att genomföra en fysisk abort.)

Antagonisterna menar att detta är vansinne för att barnet har rätt till sin far. Men det finns ett annat perspektiv som inte alls har skymtat i debatten. Och det handlar om barnets rätt att slippa en oengagerad, eller i värsta fall, en direkt olämplig far.

Många gånger när det resoneras kring abort så menar debattörerna att det värsta som kan hända är att pappan inte vill bli förälder och heller inte ändrar sig när barnet väl är fött.

Men det är långt ifrån det värsta som kan hända. Det värsta som kan hända är att mannen i fråga är en olämplig pappa som kräver delaktighet i barnets liv. Att regelbundet bli överlämnad till en far som skadar en fysiskt eller psykiskt, eller att vara den mamma som tvingas göra överlämningen, vad skulle kunna vara värre än det?

I början av seklet blev jag oväntat gravid med en synnerligen olämplig man. Hade han kunnat tänka sig att genomföra en juridisk abort, är det inte omöjligt att jag hade behållit barnet. Nu var det aldrig ens en teoretisk möjlighet.


 Fler texter om juridisk abort

Kommentarer är stängda.