Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Idag ska jag inte göra abort

* Detta inlägg antyder att jag har ett aktivt sexliv. Känsliga läsare varnas. Och ombeds växa upp.*

Hanna-Karin Grensman är inte gravidIdag ska jag inte göra abort. Det är förvisso ganska många dagar jag inte gör abort, avgjort en majoritet, men idag var det mer aktuellt än en vanlig dag. För idag oroade jag mig för att jag var gravid.

Att jag har hormonspiral gör det för all del mindre troligt, men knappast helt omöjligt. Det finns nämligen inga säkra preventivmedel. (Undantaget strikt avhållsamhet, och det praktiserar jag verkligen inte.)

Nå, jag är tacksam för att det smidigt går att testa, och jag är tacksam för att det var negativt, men allra mest är jag tacksam för att jag enkelt och tryggt hade kunnat göra abort. För det är vad jag hade valt. Utan att tveka.

Därför är abort mitt självklara val

Det finns flera orsaker till att det var, och är, en självklarhet. Några av de viktigaste är:

  • Ett barn är ett enormt och viktigt ansvar. Jag skulle bli en sämre mamma till de barn jag redan har, om jag skaffade ett till. Det är inte rätt mot dem, eller mig.

    (Detta är för övrigt en av de vanligaste orsakerna till att svenska kvinnor väljer abort, man upplever inte att det finns utrymme för ytterligare att barn i familjen. Det är även värt att notera att ungefär hälften aborterna görs av kvinnor som lever i stabila relationer, och nästan lika många kvinnor är över 30 år.)
  • Jag vill inte utsätta min kropp för alla de påfrestningar och de risker som det innebär att vara gravid och föda barn. Två gånger räcker gott och väl.

    (Graviditet och förlossning är det farligaste den kvinnliga kroppen utsätts för. Hur naturligt det än är. Naturen är inte god.)
  • Jag äter dagligen mediciner som inte ska tas i samband med graviditet, risken är alltså relativt stor att jag redan hunnit skada ett eventuellt embryo.(F ö är jag över fyrtio, vilket är en risk i sig.)
  • Jag hade varit tvungen att under resten av graviditeten avstå från en del mediciner, sådana som bromsar min MS och sådana som hjälper mig reglera min fatigue. Framförallt det sistnämnda har sådan påverkan på min livskvalité (och därmed mina barns) att det aldrig kommer vara på bordet.

Att jag vet att abort är rätt för mig är skäl nog

Men mina skäl spelar egentligen ingen roll. Det viktiga är att jag har rätt att bestämma själv.

Att ingen kommer kräva att jag argumenterar för min sak. Ingen kan kräva att jag offrar min hälsa för ett potentiellt barn. Ingen kan lägga in veto och säga att just mina skäl inte är tillräckliga.

Och mina skäl är, per definition, tillräckliga oavsett vilka de är. Enbart det faktum att jag kom fram till att jag ville göra abort är skäl nog, ty ett barn har rätt att vara önskat och välkommet.

Tillgång till fri och säker abort borde därför vara en självklarhet, en rätt för varje kvinna. Nu är så inte fallet, varje dag tvingas kvinnor till farliga aborter, eller genomgå oönskade, eller till och med farliga, graviditeter.

Så jag har tur. Jag behöver blott oroa mig för att bli gravid, men inte för att tvingas föda ett barn mot min vilja. För det är jag djupt tacksam.

 


Vad du måste förstå om MS 

Hanna-Karin GrensmanMånga tänker på MS som en sjukdom som obevekligt och smärtsamt leder folk till döden. Sluta med det!

För det är långt ifrån sanningen, till stor del för att det numera finns potenta bromsmediciner. Personligen kommer jag inte att få sämre funktion än vad jag har idag. Risken för skov, är obefintlig. Så jag har min fatigue, det är allt.

Och jag är inte någon unik snöflinga, massor personer där ute har MS, utan att det direkt märks. Så berättar de inte, så har du ingen aning. Och varför skulle de berätta, för det är för många, inte en så där himla stor grej.

Och har du träffat mig efter att jag fyllt 20, så har du träffat mig när jag har haft MS, för så länge bedömer sjukvården att jag haft det (även om diagnosen kom först 2019). Och jag tror vi kan vara fullständigt överens om att jag inte riktigt är, eller framstår som, någon vars begravning är omedelbart förestående. 

Så jag nämner MS i texten ovan dels för att det är sant, och dels för att kunskapsnivån behöver höjas markant. Vi kan inte ha det så att folk förutsätter att jag, och andra med MS, har fått en dödsdom. Det är jobbigt för oss, och det är jobbigt för er. Helt i onödan. 

Via MS Guiden kan du hitta mer information.