Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Lektörstjänst

”Det är ett imponerande arbete du har lagt ned och jag är mycket tacksam för att du är så seriös. Utlåtandet är mycket bättre än vad jag vågade hoppas. Mycket glädjande och det är mycket sällan jag får känslan av att ha fått mer än vad jag vågat önska.” – H.O. thriller (skönlitteratur)

Samlar du också bokidéer i byrålådan? Skicka dem till mig istället!

Ett par objektiva ögon är alltid värdefulla under skrivprocessen. Jag är en erfaren lektör och jag kan läsa din text och ge dig råd kring hur du kan förbättra den och gå vidare med ditt bokprojekt. Så att du kan förverkliga dina författardrömmar. 

Vad du får

Du får ett skriftligt utlåtande där du ges ett utförligt omdöme om manuskriptets form och innehåll. Synpunkterna kommer att belysas med exempel och citat från texten. Utlåtandet kan också innehålla konkreta förbättringsförslag.

Utlåtandet blir minst sex A4-sidor och kan se ut ungefär så här: Lektörsutlåtande exempel

Vad det kostar

Lektörstjänsten kostar 3 800 kronor i grundavgift. I grundavgiften ingår 49 sidor utan extra kostnad.
Ytterligare sidor kostar 9 kronor/sida.

(Alla priser är inklusive moms.)

Hur det går till

Om du tror att jag är rätt lektör för dig så kontaktar du mig och sedan skickar du över ditt manus.

Skicka in ditt manus till mig via brev eller e-post

  • Postadress: Grensmans & Grensmans AB, Galtuddsvägen 16, 179 62 Stenhamra
  • E-post: info (a) grensmans.se (När du skickar digitalt tillkommer 1 kr per sida för utskrift)

Jag vill att ditt manus är skrivet i Times New Roman stl 12 och med 1,5 i radavstånd.

När jag har fått ditt manus så tar jag kontakt med dig, och meddelar priset och preliminärt leveransdatum. Jag kommer inte att börja granskningen förrän jag har skriftligt från dig att vi är överens.

Mitt utlåtande kommer vanligtvis efter ca en månad. Det tar så lång tid för att jag vill läsa noga – ibland både två och tre gångar. Eftersom jag inte gör detta för att tjäna pengar, så vill jag också få njuta av processen.


Nöjda kunder

”Verkligen tack för utlåtandet! Ett i sanning utförligt arbete. Uppskattar din strukturerade kritik och dina konkreta exempel. Vi ska gå igenom allt grundligt, vi har en del att bita i!” – E.A., skräckkomedi (skönlitteratur) 

”Det är ett imponerande arbete du har lagt ned och jag är mycket tacksam för att du är så seriös. Utlåtandet är mycket bättre än vad jag vågade hoppas. Mycket glädjande och det är mycket sällan jag får känslan av att ha fått mer än vad jag vågat önska.” – H.O. thriller (skönlitteratur)

”Än en gång, tusen tack för din hjälp! Jag känner mig väldigt motiverad att sätta mig ner och arbeta med texten! Du har gett mig nya ögon att se med!” – M.O., fantasy (skönlitteratur)

”Stort tack för ditt lektörsutlåtande, det var verkligen givande! […] Jag har fått ett väldigt professionellt intryck av dig. Jag kommer absolut att rekommendera dig/företaget om tillfälle ges.” – Y.L., thriller (skönlitteratur)

”Ditt utlåtande innehåller många synpunkter som betyder mycket för mitt fortsatta skrivande. Nu känner jag mig redo att ta tag i mitt manus igen och jag har massor med saker som jag vill förbättra. Jag skulle gärna vilja skicka det till dig igen när jag bearbetat texten.” – K.L., relationsdrama (skönlitteratur)

”Tack så mycket för ett gediget arbete.” – N.B., thriller (skönlitteratur)

”Bra och tänkvärt.” – A.B., fantasy (skönlitteratur)

”Stort tack för alla dina kommentarer och förslag. Jag har nu läst dem med stort intresse. Min första reaktion är att det är helt fantastiskt hur mycket jag har att lära och hur stimulerande det känns att ta mig an manuset med delvis nya ögon.” – H.H., thriller (skönlitteratur)

”Stort tack för det utförliga utlåtandet, nu har jag att göra, minst sagt! Eftersom detta var första gången jag skrev något annat än torra, tekniska rapporter så kommer jag ha mycket nytta av detta.” – H.S., fantasy (skönlitteratur ungdom).

”Stort tack för utförlig feedback. Mycket spännande och rolig utmaning. Finns en del att göra, tack!” – M.V. (bilderbok, lärarhandledning)


Manus som blivit böcker

Några av de manus jag arbetat med, har blivit publicerade. Du kan läsa mer om dem och om min del i processen nedan.

Mokadji – Den gyllene stenens kraft
Mattias Olsson

Sirius och Erik är på väg till Egypten på en efterlängtad resa. Plötsligt störtar flyget mitt ute i öknen och de verkar vara de enda som överlevt. De hittas medvetslösa i vrakmassorna av en mystisk man med oförklarliga krafter. Han för dem med sig till en underlig plats där de vaknar upp fyllda med frågor. De får veta att de hamnat i ökenriket i landet Mokadji, det enda riket som ännu inte drabbats av den onda härskarens mörker.

Men vem är mannen med de mystiska krafterna? Hur länge kommer de klara sig undan härskarens mörker? Kommer de någonsin komma hem igen? Och vad döljer sig egentligen bortom ökenrikets gränser?

Läs mer om mitt arbete med Mokadji.

För dig ska musiken bara vara ett smycke. Berättelsen om Fanny Mendelssohn
Ellinor Skagegård

De judiska syskonen Fanny och Felix växer upp i det tidiga 1800-talets Preussen. Musikaliska underbarn och varandras bästa vänner. Men deras omgivning blir alltmer antisemitisk, i Europa pågår Napoleonkrigen för fullt. När Fanny är fjorton år står det klart för henne att hon förväntas följa en uppgjord väg. Musiken kanske kan bli brodern Felix framtid, men hon ska koncentrera sig på sitt verkliga kall att gifta sig.

Fannys bror kom att bli den välkände Felix Mendelssohn-Bartholdy som vid tiden för sin död var den störste kompositören i Europa. I bakgrunden fanns storasyster Fanny, som han alltid bad om råd när han komponerade och kallade för sin Minerva . Trots faderns, och senare också broderns, motstånd skrev hon runt 500 verk och i dag anses vara 1800-talets viktigaste kvinnliga tonsättare.

För dig ska musiken bara vara ett smycke är en fascinerande berättelse om nedtryckt genialitet och om de begränsningar som skapande kvinnor, men även judar, fått leva under genom historien. Det är en berättelse om musiken som trots allt inte har tystats och nu tagit sin rättmätiga plats i kulturkanon 150 år efter att den skapades. Det är också en berättelse om en ovanligt stark kärlek mellan en syster och en bror som varken kunde skapa eller leva utan varandra.

Läs mer om mitt arbete med För dig ska musiken vara ett smycke.


Instinkt eller Insikt – Bättre resultat genom empatiskt ledarskap
Gerhard Bley 

Många, eller till och med de allra flesta chefer verkar idag enbart med sina instinkter som verktyg. Det resulterar i ett mekaniskt ledarskap. Ett instinktivt ledarskap baseras på mekaniska kunskaper som de flesta kan lära sig. Men för att uppnå det ultimata ledarskapet, ett empatiskt ledarskap, krävs betydligt mer. Det kan endast infrias genom ett ”ledarskap från insidan”, som i sin tur kräver en omsorgsfull och uthållig inre resa. Ett empatiskt ledarskap är slutresultatet och tar ledarförmågan till nya höjder.

Läs mer om mitt arbete med Instinkt eller Insikt.

Omslaget på Anders Blixts bok Dust & The road

Dust & The Road
Anders Blixt 

”I will always associate Ariana with the smell of dust, dry as cinder,”  

Dust & The Road är två retro-tech SF noveller med en delad bakgrund: En informationsspecialist och en polis ställer upp som frivilliga för ett relief & reconstruction-uppdrag i en krigszon långt borta. Varför riskerar de livet för personer de inte känner? Hur uthärdar de bland terrorbombningar som inte skiljer mellan soldater och civila?

Läs mer om mitt arbete med Dust & The Road


Var är Kaninis?
Holmfridur Hardardottir

Tova har flyttat in i ett nytt hus med sin familj. Hon saknar sitt gamla rum, det här nya är för stort och luktar konstigt. När Tova glömmer sin bästa Kaninis på bussen blir hon jätteledsen. Hur ska Kaninis hitta hem igen? Och vem är det som fnittrar bakom tapeten i hennes rum?

Välkommen in i jullarnas förtrollade värld!

”Berättelsen innehåller både spänning och humor. Det är en bok som lämpar sig för högläsning och diskussion, men som också kan läsas av nybörjarläsaren. En debut som väcker nyfikenhet på de andra jullarna. Helhetsbetyg: 4.” – Agneta Warheim, BTJ

Läs med om mitt arbete med Var är Kanins?