Din varukorg är tom.

Böcker som förändrar

Peter-Alexander den store

av Hanna-Karin Grensman
Peter-Alexander den store av Hanna-Karin Grensman

Peter-Alexander den store är en helt vanlig kille. Han bor med sin mamma och pappa i ett gult hus och gillar att spela fotboll. Dessutom har han en bästis som heter Jens. Som råkar vara hans barnvakt. En dag sviker Jens förtroendet han fått av Peter-Alexander och förgriper sig på honom.

Även om berättelsen om Peter-Alexander den store är helt påhittad finns det alldeles för många liknande fall i verkligheten.

I boken beskrivs själva övergreppet väldigt vagt. I stället ligger fokus på de känslor som uppstår efteråt. På så sätt öppnar den för samtal, utan att för den skull ge barn som inte varit utsatta en för tydlig bild av vad det handlar om.

Centrala slutsatser i boken är att "Man får alltid berätta hemligheter för en vuxen" och "Du äger själv rätten till din kropp." Detta gör att boken har ett viktigt budskap även till barn som inte varit utsatta för övergrepp.

Boken bör användas tillsammans med handledningen Att prata med barn om sexuella övergrepp.

HANNA-KARIN GRENSMAN är beteendevetare, författare och frilansskribent. Hon är specialiserad på skriftlig och muntlig kommunikation samt sexualitet.

Hanna-Karin talade om Peter-Alexander den store under ett samtal om normbrytande barnlitteratur under Pridefestivalen 2013. Hanna-Karin är också författare till Karriärrebell - ta kontroll och slipp örfilar i jobbsökardjungeln, som kom ut på Grensman Förlag tidigare i år. 

159 kr
Författare: 
Hanna-Karin Grensman
Förlag: 
Argument Förlag/Studentlitteratur
Formgivare: 
Ingela Bergman
Bandtyp: 
Inbunden
Språk: 
Svenska
Utgiven: 
2007-01-01
Antal sidor: 
28
ISBN13: 
9789173151979
ISBN10: 
9173151971