Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Inlägg publicerade i “Utanför den berömda lådan”

Utanför den berömda lådan utanför boxen av Hanna-Karin Grensman debattör författare skribent

UTANFÖR DEN BERÖMDA LÅDAN

Det finns två huvudsakliga förhållningssätt här i välden, att försöka lösa sina problem eller att stå vid sidan om och göra sig själv till offer. Det handlar om locus of control – var vi uppfattar att makten över det egna livet är lokaliserat. Upplever vi att vi kan påverka vårt eget liv, eller upplever vi att vi är ett offer för omständigheterna?

Var vi uppfattar att vi befinner oss på skalan är inget vi valt aktivt, utan det handlar om faktorer så som självkänsla, självförtroende och tidigare erfarenheter. Men det betyder inte att vi inte kan förändra det.

Detta kan vara skrämmande – för när vi inser att det finns val, att vi kan välja andra vägar  – då kommer ett ansvar. För vi kan inte misslyckas om vi inte försöker. Och då kan det vara enklare att låta bli. 

Men om vi vågar se möjligheterna, och om vi vågar göra egna val oberoende av normer och samhälleliga förväntningar – då blir vi friare. Då kan vi flyga. 

Här samlar jag texter om personer som har brutit mot konventioner och löst saker långt utanför boxen. För jag tänker att ju fler alternativ som vi kan se och inspireras av, desto större möjligheter har vi att välja det som passar oss bäst.

Så inspireras, stjäl eller undvik – allt efter eget tycke och smak.

Ingen riktig fru

Jag är tyvärr ingen riktig fru. Och förmodligen ingen riktig kvinna över huvud taget. Jag pratar för mycket och tar för mycket plats. Jag låter…