Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Anna Siekas belyser och överskrider normer

Anna Siekas underhöll kongressdeltagarna på RFSU:s årsmöte i Gävle, en konferens där medlemmarna bland annat diskuterade en ny framtidsstrategi och ett nytt ord för kvinnlig onani.

Under sitt framträdande i Gasklockorna la stå-uppkomikern Anna Siekas fram förslag till RFSU kongress om att muttdutta ska vara ordet för den kvinnliga motsvarigheten till att olla. Det blev snabbt till en diskussion på Twitter om att muttdutta lät fint och något en vill göra på någon kvinna tycker om, men att maktaspekten av att olla inte motsvaras av ordet.

Anna Siekas talade om de ämnen hon brinner allra mest för, genus, sexualpolitik och jämställdhet.

– Det är fortfarande fult att vara tjej och vara kåt, konstaterar Anna. Det betraktas fortfarande ”udda” att ha en annan sexuell läggning än den heterosexuella. Det är i detta jag vill förändra och påverka, med humorn som verktyg.

Anna är medveten om att hennes utmanande och gränsöverskridande humor ibland kan uppfattas som rå men menar att det är genom att inte bara ifrågasätta utan också utmana normerna genom handling som förändring kan ske.

– Många uppfattar mig som skrämmande när jag skämtar om sex på samma sätt som mina manliga kollegor och det är just därför jag gör det. Jag tycker att världen behöver fler som utmanar normerna och jag hoppas med mina framträdanden kunna påverka unga människor som växer upp så att nästkommande generation blir lite mer jämställda. Humorn skapar en gemenskap i publiken och att få skratta åt det ”förbjudna” kan många gångar vara befriande.

RFSU:s konferens samlade 150 medlemmar i Konserthuset i Gävle igår och pågår till söndag eftermiddag.

Anna uppträdde hos RFSU första gången i Stockholm 2012 och hon ser fram emot att medverka igen.

– Att vara ett återkommande namn på scener där det diskuteras feminism, genus, jämställdhet och sex är för mig ett privilegium.

Kommentarer är stängda.