Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Bella Stenberg i Göteborgsposten om ”Så undviker du våldtäkt i sommar”.

” […] För en dryg månad sedan skrev bloggaren Hanna-Karin Grensman en vass nyhetstext om våldtäktsläget under sommaren – med formuleringar som ’under första delen av sommaren valde 36 män att våldta’. Olika poliser för fram att det är tryggast för män att hålla sig hemma – eller ta med en kompis som kan stoppa dem om de försöker gå över gränsen – och att de försöker hindra män från att dricka. ’Är man full får man ju faktiskt skylla sig själv om man våldtar.’ Män, särskilt de som har svårt att behärska sig, bör också se upp med att prata med främmande kvinnor. En polis börjar tröttna: ”Vi får lägga ned mycket tid på att förklara för männen att kvinnor inte har kjol för att de ska komma åt lättare eller att en kvinna som är ensam i tvättstugan inte nödvändigtvis vill ha sex. 

Artikeln är förstås påhittad. Polis och experter säger snarare sådant som att sommaren ökar ”sårbarheten hos offren”, vilket Sarnecki fortsatte sitt ovanstående resonemang med. För det är ju inte så att det bara är RFSU som ”menar” att det är vanligt att lägga ansvar på offret. Det är en alldeles för vanlig – och otidsenlig – åsikt i alla samhällsskikt.

Grensman avslutar med åtta tips för att undvika våldtäkt. Några är spegelvändningar av råden som brukar riktas till kvinnor: Gå gärna med mobilen i hand. Faktum är att det sedan i mars finns ett ställe att ringa, Preventell. En nationell hjälplinje för personer som ”har svårt att kontrollera sin sexualitet” eller misstänker att någon kommer att begå ett övergrepp. Karolinska universitetssjukhuset räknar med mellan 7000 och 15 000 samtal årligen, beroende på hur linjen marknadsförs. Själv hörde jag talas om den först igår”

Läs hela hennes artikel nedan: På sommaren ökar motivationen

På Ikea har kvinnor aldrig mens

Kommentarer är stängda.