Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Kränkande bilder på internet efter klassresa

Att eleverna har tillåtits att fritt ta bilder under en skolresa har vållat starka känslor i Jönköping.

– Jag vet flera barn som farit illa av bilder som lagts upp på sociala medier, säger Marianne Nilsson, en av föräldrarna, till Tidningen.

– Vi åkte på skolresa till Visingsö med tredjeklassare. Vi bestämde oss för att låta alla elever ta så mycket bilder som de ville. Jag uppfattade det som lyckat, säger elevernas klassföreståndare, Anna Sivert till Tidningen.

Vilken var anledningen?

– Vi har inte haft några incidenter tidigare. Den är gången gick det dock fel, vissa barn har inte förstått olämpliga att fotografera i till exempel omklädningsrum. Bilder som sedan lagts upp på social media. Det hela har blivit väldigt olyckligt, säger Anna Sivert till Tidningen.

Reaktionerna har varit starka.

– Ska barnen vara helt rättslösa? säger en elevs förälder till Smålandsposten.

– Bilderna på mina barn i duschen kommer aldrig att försvinna från internet. Jag tycker det är tråkigt att mina barn inte ges ens kan åka på skolresa utan att råka ut för allvarliga kränkningar, säger en annan förälder.

Marianne Nilsson har lämnat in en anmälan till Skolinspektionen.

– Vi kan naturligtvis inte tillåta att den här typen av kränkningar uppmuntras av skolan. Våra barn måste få vara trygga! säger hon till Tidningen.

När Tidningen når Anna Sivert är hon på väg till skolan för att hålla sitt avslutningstal. Så här svarar hon på de kritiska rösterna:

– Bilderna från barndomen med klasskompisarna är bland det första jag skulle rädda vid en brand. Det vore verkligen tråkigt om vi skulle styra utvecklingen så att barn inte ges möjlighet att ta bilder på skolresan. Sverige är inte Nordkorea.

Det här är inte den ursprungliga artikeln jag hittade i morgonens SvD utan en parafras.

Men den hade utan tvivel kunnat vara originalet. Det är nämligen sant att föräldrarna rasar. Men i verkligheten så rasar de över att deras små gullungar förbjudits att ta bilder under en klassresa.

Orsaken var att man tidigare varit med om att barn blivit kränkta på det sätt som beskrivs i min parafras ovan och skolan beslutade sig därför för att endast låta lärare ta bilder som sedan delades ut till eleverna.

Det finns några problem med detta:

För det första har lärarna, av föräldrarna, försatts i en rävsax – det spelar ingen roll vilken ställning de tar – de kommer att råka ut för massiv kritik i vilket fall.

Det andra är föräldrarnas totala oförmåga att se olika perspektiv på situationen. Att anse att det är tråkigt för barnet att inte få ta egna fotografier kan vara sant samtidigt som att det finns en reell risk för realiseringen av att artikeln ovan – och att den hade kunnat handla om deras barn. Utan tvivel en större kränkning än att tvingas hålla till godo med fotografier tagna av lärare.

Det tredje är att samtidigt som föräldrarna förväntar sig att lärarna ska kunna upprätthålla ordning och reda samt skydda och ta hand om deras barn, så struntar de fullkomligt i de konsekvenser som självfallet uppkommer när det så flagrant underminerar lärarens auktoritet inför barnen.

Och det fjärde, och sorgligaste, är att föräldrarna vägrar att se bortom omtanken om sina egna barn och utsträcka denna omtanke till att gälla alla barn. Skäms på er!

Här kan du läsa den ursprungliga artikeln i SvD

Photo: Ned Horton, Horton Web design

Kommentarsfältet är stängt.