Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Så undviker du våldtäkt i sommar

Allt fler män våldtar på sommaren. Hitintills har antalet anmälda våldtäktsmän ökat med 25 % jämfört med förra sommaren (TT).

I Skåne våldtog 12 män under vintermånaderna förra året. Under första delen av sommaren valde 36 män att våldta och under andra delen 24. Det innebär en tredubbling av den här sortens förövare bara under första delen av sommaren.
– Vädret påverkar antalet. Är det varmt rör sig fler människor ute, det finns fler potentiella våldtäktsmän än om det är kallt och regnigt, säger Sanna Pettersson, statistiker på Göteborgspolisen, till Tidningen. Hon fortsätter:
– Det vore bra om killarna kunde hålla sig inne eller i alla fall inte gå ut själva. Gärna ta med sig en kompis som kan stoppa om man är på väg att gå över gränsen. Men att hålla sig hemma är så klart det tryggaste för dem.

BRÅ, Brottsförebyggande rådet, gjorde 2005 en omfattande rapport om våldtäkter. Enligt den utgör överfallsvåldtäkter bara ungefär 12 procent av de sammanlagda våldtäkterna – men en tredjedel av dessa utförs just under sommarmånaderna.
– När en man ska genomföra en överfallsvåldtäkt så väljer han ofta centrum eftersom det är flest folk som rör sig där. Det är också mer folk som är ute och rör sig sommartid, säger Sture Fransson, förundersökningsledare vid kriminalpolisen i Växjö. – Generellt försöker vi också hindra män från att dricka eftersom det får dem att begå handlingar som de sedan ångrar. Problemet är att det finns en stark kultur kring alkohol och alla män förstår inte hur illa de riskerar att beta sig. Är man full får man ju faktiskt skylla sig själv om man våldtar.

Karin Persson vid Stockholmspolisens familjevåldsenhet är inne på samma linje vad gäller våldtäktsmännen.
–Värmen gör att folk befinner sig mer utomhus över lag där de träffar och börjar prata med folk de inte känner. Vi uppmanar aktivt män att inte börja prata med främmande kvinnor, framförallt om de har svårt att behärska sig, och börjar se en viss effekt.

Solmaz Hamzehloo, gruppchef för grova brott vid Söderortspolisen i Stockholm, håller med
– Vi har väldigt många våldtäktsmän som bli anmälda den här tiden på året. Vi får lägga ned mycket tid på att förklara för männen att kvinnor inte har kjol för att de ska komma åt lättare eller att en kvinna som är ensam i tvättstugan inte nödvändigtvis vill ha sex. En strategi för de här männen är alltså att undvika de miljöer där de riskerar att våldta, som tvättstugan, hemmet och krogtoaletter.

De flesta våldtäktsmännen våldtar någon som de redan känner, i deras egen bostad, som en fru eller sambo. En av de viktigaste sakerna att komma ihåg som man idag, är att övergrepp som tidigare betraktades som försök numera bedöms som fullbordade brott, vilket blir extra jobbigt för våldtäktsmän som befinner sig i en relation, säger Sören Gran, parterapeut till Tidningen. Dessa män har ofta flyttat fram gränserna under en längre tid vilket gör det svårare för dem att skärpa sig. Om man har svårt att låta bli att våldta sin fru eller sambo måste man skaffa professionell hjälp.
– Det finns hjälp att få, olika strategier man kan lära sig, men många av de här männen blir aldrig friska utan tvingas avstå från kvinnligt sällskap för all framtid. Framförallt om de inte har sökt hjälp i tid.

Rosa Pedrosa är akutläkare på Södersjukhusets enhet för sexuella övergrepp och menar att det är viktigt att man tänker på att det faktiskt är olagligt att ha sex med kvinnor som är medvetslösa eller sover.
– Det är lätt att hamna i en sådan situation, kanske en kvinna somnar i slutet av en fest, och då är det viktigt att gå därifrån som fort som möjligt. Det finns även ett journummer som man kan ringa om man behöver akut stöd i situationen.

Vi har träffat Fredrik som förra året våldtog sin flickvän efter en fest. Han har mycket ångest över det inträffade och ber att få vara anonym. Han berättar hur alla gick hem från festen, och trots att de plötsligt inte bara var ensamma utan även onyktra så ringde han inte en vän eller gav sig av hemåt, i stället valde han att våldta henne.

Men förstod du inte att hon inte ville ha sex?
– Hon sa inte nej, men det är klart att jag märkte att hon inte ville. Sådant märks ju direkt.

Tycker du inte att du får skylla dig själv som inte vidtog några försiktighetsåtgärder?
– Jag vet ju allt det där om att skydda sig men man tycker väl ibland att man ska kunna bete sig som en vanlig människa, säger han och vänder bort huvudet. Klart att det är mitt fel.

Trots att han medger för Tidningen att han våldtagit henne har han inte fått något straff, men han har svår ångest och säger att han inte vill leva längre.
– Jag sa till mina vänner att hon ljuger, och jag blev så klart inte dömd. Men jag känner ju det i magen hela tiden. Jag är en våldtäktsman. Jag är så arg på mig själv för att jag inte gick hem kvällen. Jag visste ju att det var dumt. Jag får skylla mig själv.

Varför väljer du att berätta nu?
– Jag vill skydda andra män från att begå samma misstag som jag gjorde. Gå helst inte omkring ensamma, framförallt inte med flickor, och absolut inte om du är full. Prata inte med flickor du inte känner och försök inte lura dig själv att bara för att de befinner sig i samma rum som du så vill de ha sex. Och ring journumret direkt om du håller på att gå över gränsen. Det är bättre att ringa en gång för mycket än en gång för lite, avslutar Fredrik.

8 tips till dig för att undvika våldtäkt

• Gå inte ut ensam, ha med dig en kompis eller dina föräldrar om du i alla fall måste gå ut.
• Ring polisens journummer om frestelsen blir för stark och gå gärna med mobilen i handen så att du snabbt kan ringa en vän eller dina föräldrar.
• Var inte ensam med tjejer och försöka låta bli att attackera ensamma tjejer.
• Tänk på att alla former av ovälkommen beröring, t.ex. stoppa en hand under en kvinnas kjol, är att betrakta som ett övergrepp. Även om det sker i tunnelbanan.
• Undvik att dricka alkohol och om du ändå gör det, se till att göra det hemma, med personer som kan hindra dig från att våldta.
• Gå inte in i en relation med en tjej förrän du är helt säker på att du inte kommer att våldta henne.
• Sök hjälp om du märker att du har svårt att låta bli att våldta eller har lätt att gå över gränsen.
• Undvik miljöer där kvinnor vistas och du riskerar att våldta dem så som restauranger och klubbar, tvättstugor och vindar, parker och skogspartier. Undvik också centrum och hemmamiljöer.


Våldtäkt måste bli politik på riktigt | Flickan och skulden | En riktig våldtäktsman | Vi måste förebygga våldtäkt mot barn | Ingen riktig våldtäkt | Anhållen för flera sexövergrepp | V-politiker utbildas i självförsvar | En nämnd, andra glömda| Sommartid – våldtäktstid

Om du tyckte denna text var intressant så kanske du också gillar:

Kvinnor kan inte våldta

På Ikea har kvinnor aldrig mens


Preventell är en hjälplinje för den som upplever problem med sin sexualitet. Ring 020-66 77 88 för att få hjälp. Du får vara anonym.

214 kommentarer

 1. Lisbet Lisbet 10 juni, 2012

  Så tydligt det blir när man vänder på resonemanget.

  Egendomligt när vissa brott mer eller mindre accepteras och när det är ok att utsätta vissa människor för olika typer av övergrepp utan att samhället reagerar. Det är något vi tydligt ser inom handikapprörelsen när det gäller övergrepp på olika sätt: http://www.dubbeltutsatt.se/ här kan man läsa om hur utsatta kvinnor med funktionsnedsättning är när det gäller övergrepp men fortfarande vill inte samhället se detta.
  Lisbet
  http://ungarorelsehindrade.se/goteborg/

 2. Nils Nils 10 juni, 2012

  Tack, jag undrade precis hur man ska undvika det…not!

 3. Hanna-Karin Grensman Hanna-Karin Grensman 10 juni, 2012

  Mycket intressant läsning, och även om jag inte är så insatt i just den frågan, så kan jag inte säga att jag blir förvånad. Det gör mig glad att se att ni lyfter frågan, får självfallet är den viktig. Jag lyfte den gärna själv vid tillfälle och hoppas att kunskapen och insikten om detta sprider sig.

 4. Hanna-Karin Grensman Hanna-Karin Grensman 10 juni, 2012

  Vad tycker du är rimligast; att det är mitt ansvar som kvinna att undvika att bli våldtagen genom diverse strategier, som att undvika hart när alla platser i samhället eller är det den person som våldtar som har ett ansvar att sluta med det?

 5. Stefan Wallner Stefan Wallner 11 juni, 2012

  Så tydligt det blir i sin absurditet. Det är så viktigt att byta perspektiv. Som representant av det manliga könet gör det ont i själen. Tyvärr når du inte så många Nilsar, men kanske en och annan Stefan. Tack för ett bra inlägg.
  http://www.agentstefan.blogspot.com

 6. Anonym Anonym 11 juni, 2012

  bra inlägg
  Jon Jogensjö

 7. Hanna-Karin Grensman Hanna-Karin Grensman 11 juni, 2012

  Tack för dina fina ord, och jag är fullt nöjd med att nå en och annan Stefan. Problemet är ofta inte de "onda" människorna, utan att de "goda" människorna inte förstår och därmed inte kan vara en del i arbetet för att förhindra den "onda" människornas framfart.

 8. Anonym Anonym 11 juni, 2012

  Skitbra!!
  Jag tycker du har valt helt rätt sätt att skriva om detta på! Det träffar precis där det skall träffa när det är twistat så. /Jocke

 9. mia mia 11 juni, 2012

  Helt genialt! Tack för ett superbt inlägg!

 10. Anonym Anonym 11 juni, 2012

  Ett ypperligt bevis för att det går att skoja utan att tappa fokus. Vansinnigt roligt något obeskrivligt tragiskt. Hatten av till dig.

 11. Anjo Anjo 11 juni, 2012

  Briljant och oerhört tankeväckande. Det är verkligen för sorgligt att du ska behöva skriva det, men du gjorde det otroligt bra – och det blir förstås till att dela detta så gott jag kan.

 12. Anonym Anonym 11 juni, 2012

  Fantastiskt bra inlägg! Har härmed blivit min standard-länkning i alla forum där ett normkritiskt perspektiv behövs. Tack!

 13. Anonym Anonym 12 juni, 2012

  Suck*
  Anledningen att samhället ger råd till kvinnor är för att minska det totala lidandet.
  Hade samhället inte gett något råd så hade ni gnällt om att "patriarkatet" ej skulle bry sig om våldtäktsoffer…

 14. Tom Kristensen Tom Kristensen 12 juni, 2012

  Jag är gay, gäller reglerna för mig också?

 15. Hanna-Karin Grensman Hanna-Karin Grensman 12 juni, 2012

  Dina ord gör mig glad! Och extra glad för att du länkar och delar så klart! 🙂

 16. Hanna-Karin Grensman Hanna-Karin Grensman 12 juni, 2012

  Om man ska ge råd till någon ska dessa råd vara adekvata, dvs, de ska faktiskt minska risken. De flesta råd vi får begränsar oss och skapar känslor av skuld om det händer – trots att de inte minskar risken. T.ex. har jag aldrig sett en studie som säger att om en kvinna klär sig på ett visst vis så ökar risken att hon blir våldtagen.

  För det andra är våldtäkter ett av få brott där all fokus ligger på offrets beteende och istället för på förövarens. Varför är det mitt ansvar att säkerställa att jag inte blir våldtagen (vilket är omöjligt) i stället för förövarens ansvar att se till att inte våldta?

  För det tredje det är mer sannolikt att en man som är ute på stan blir nedslagen än att jag som kvinna blir våldtagen. Varför råder vi inte män att låta bli att dricka eller hålla sig hemma för att "minska det totala lidandet"? Jag tror att det är för att samhället anser att det är orimligt att begränsa män på det viset. Men när det gäller kvinnor och våldtäkt går det tydligen bra, varför är det så?

  De vanligaste våldtäkterna sker inomhus, där förövare och offer känner varandra eller är bekanta. Varför pratar vi aldrig om dessa? Och hur ska vi göra för att komma tillrätta med det problemet?

 17. Fransyskan H Fransyskan H 12 juni, 2012

  Hej, har just hittat hit och vill bara säga att jag tycker din blogg är jätteintressant! Ska nu läsa vidare.

  Allt gott,

 18. Blenda Blenda 12 juni, 2012

  Wow, det bästa jag läst på länge! Ska tvinga mina barn att läsa det också!!!

 19. madelene madelene 12 juni, 2012

  Fantastiskt bra. Taking my imaginary hat off!

 20. Anonym Anonym 12 juni, 2012

  (jag är inte samme som 00.39)
  Fokus ligger på offret i rätten, beroende på att försvarsadvokater måste göra allt de kan för att fria den anklagade. Därför så försöker de visa att offret uppmuntrade händelsen i form av ord eller beteende. Skillnaden mot tex misshandel är att det är väldigt ovanligt att två människor vill misshandla varandra, medans det är mycket vanligare att två människor vill ha sex med varandra. Det är inte patriarkatet som skuldbelägger offret, utan det rättssystem som vi valt. Försvarsadvokaterna kan lika gärna vara kvinnor.

  Att sedan män inte uppmanas att hålla sig hemma kan lika gärna bero på att samhället värderar kvinnor högre än män, men givetvis kan man tolka det som att patriarkatet vill begränsa kvinnornas frihet…

  Jag förstår dock tanken med ditt välskrivna inlägg.

 21. Everlasting Everlasting 12 juni, 2012

  Verkligen bra skrivet, och det verkar som om texten sprider sig snabbt nu. Jag ska göra mitt bästa för att hjälpa till med den saken; tankeställare är alltid bra.

 22. Tobias Lindberg Tobias Lindberg 12 juni, 2012

  Intressant och bra inlägg!

  Jag håller helt med dig om att det ofta är offrets beteende som kritiseras i medierna, av myndighetspersoner och av folk i allmänhet. Offret skuldbeläggs. Det är helt fel och det måste bemötas, men det måste bemötas på rätt sätt.

  Tyvärr tror jag att ditt inlägg leder lite fel.

  Problemet är nämligen att du inte bara har bytt ut gruppen män mot kvinnor utan du har också bytt ut gruppen offer mot förövare.

  Saken är nämligen den att alla människor är potentiella offer, kvinnor som män, även om riskerna skiljer sig lite mellan olika grupper och individer, men alla människor är inte potentiella förövare.

  Visst är det så att för en enskild person så är alla människor potentiella förövare, även om sannolikheten varierar lite beroende på vilken grupp människan "tillhör" och vilka individuella egenskaper den har, men det innebär ändå inte att alla människor faktiskt är potentiella förövare.

  I ditt inlägg har du faktiskt, på flera ställen skrivit att män är potentiella förövare. Det innebär alla män, trots att alla människor faktiskt är individer. Där blir det tyvärr fel.

 23. Linnes Linnes 12 juni, 2012

  så jävla bra! hela världen borde läsa detta!

 24. Anonym Anonym 12 juni, 2012

  Välskrivet och tankeväckande! Detta sparar jag som bokmärke för att ta upp till diskussion med mina elever vid tillfälle!

  /Lärare

 25. Bakpappa Bakpappa 12 juni, 2012

  En bra satirisk text, men jag tycker du lite missar. Alla kvinnor är potentiella offer, men du framställer alla män som våldtäktsmän. Har du siffror på hur stor del av männen som är våldtäktsmän? Jag är illa rädd det är en skrämmande hög procent.

  Och om de flesta våldtäkter sker i hemmet, borde inte män då förbjudas gå hem? Det är ute på stan de skall vara, så att de inte våldtar sin fru/sambo!

  Fast din text handlade väl mest om att förändra inställningen till våldtäkt? Eller missade jag helt?

 26. Anonym Anonym 12 juni, 2012

  Så fokus läggs på den populistiska superskurken "samhället" istället för på våldtäktsmännen?

  Att du implicerar att det enda som görs är att man säger åt kvinnor att undvika miljöer där en våldtäkt kan ta plats är så simplistiskt att jag rodnar å dina vägnar.

  Problemet ligger inte i något imaginärt skuldbeläggande av offret, utan att det helt enkelt är så att rent teoretiskt så är varenda människa på vår jord kapabel till att begå en våldtäkt. Samma problem råder exempelvis vid mord och andra våldsbrott, jag skulle tippa på att det är en minoritet av alla våldtäkter (och våldsbrott för den delen) som är planerade flera dagar i förväg, vilket gör det förebyggande arbetet otroligt svårt.

  Personligen tror jag att tankar rörande att justera sitt eget beteende stoppar fler våldtäkter än sådana meningslösa frågor som "Varför är det mitt ansvar att säkerställa att jag inte blir våldtagen (vilket är omöjligt) i stället för förövarens ansvar att se till att inte våldta?" eller "Och hur ska vi göra för att komma tillrätta med det problemet?"

  Kan anpassande av sitt eget beteende (att inte umgås ensam med personer man inte känner väl, att inte gå hem ensam om man måste ta sig genom en skum del av stan) potentiellt avskräcka en våldtäktsman? Ja.
  Ska en individ behöva anpassa sitt eget beteende för att slippa att bli ett våldsoffer i ett idylliskt samhälle? Nej.
  Är det acceptabelt att våldsbrott förekommer i ett idylliskt samhälle? Nej.
  Kommer vi någonsin leva i en utopi? Nej.
  Kommer texter som din nuvarande, eller diskussion om de frågor du tar upp, att stoppa våldtäkter från att hända? Inte en chans.

  Du kan skrika dig blå om att detta är någon form av skuldbeläggande av offer eller dylikt, men våldsbrott kommer alltid att finnas oavsett vad någon gör, och den enda lösningen jag kan komma på som skulle kunna motverka någon av frågorna du tar upp är om vi helt kastar nuvarande rättssystem i sopkorgen (oskyldig till motsatsen är bevisad och hela den dealen, du vet) och istället lägger bevisbördan på den misstänkte gärningsmannen. Personligen finner jag dock tanken av ett sådant samhälle otroligt skrämmande.

  Du verkar se fientliga jättar i vanliga väderkvarnar och missar helt enkelt den enkla sanningen att det är våldtäktsmännen som är de riktiga skurkarna, inte personerna som ger råd för att undvika du som individ möjligtvis ska undgå att bli ett brottsoffer. Jag menar, herregud det är som att bli förbannad på UD för att man avråder turister att åka till Sudan.

 27. Anonym Anonym 12 juni, 2012

  Tack för ett bra artikel.. för några år sedan en kvinna ville ha sex med mig..men jag sade nej,det var första gången jag träffade henne,hon var snygg men jag tyckte det var för snabb..hon slog mig,skrek och hotade mig..jag gick därifrån tyst utan att röra henne,det var tur att det var inne i en klubb..ibland tänker jag var hade varit om jag hade varit med henne ensam. Tack för en bra artikel..hoppas alla kan lära sig att ett nej betyder NEJ!.

  Leonardo.-

 28. madeleine madeleine 12 juni, 2012

  så jäkla jäkla bra!

 29. Martin Söderberg Martin Söderberg 12 juni, 2012

  Hanna-Karin, så kort sagt så är alla män våldtäcktsmän fast dom bara inte har testat ännu?
  Jag skulle vilja påstå att det är alla människors uppgift att bete sig som människor.

  Oftast då jag trillar runt hem på fyllan så går jag fram till någon ensam tjej. För jag vill inte att hon ska gå hem själv genom en mörk stad. Så jag slår henne följe hem och säger godnatt och tack för pratstunden.

  Om jag hade stannat hemma så kanske hon hade blivit våldtagen.

  Det handlar inte om att tjejer/kvinnor ska tall ansvar och strategier för att ta sig hem, likaså som det inte är killars ansvar att stanna hemma.

  Problemet är mycket större än så.

 30. johanna johanna 12 juni, 2012

  alltså…. jag blir bara helt uppe i varv av texten och fast den redan spridits rätt mycket vill jag bara att fler och fler ska läsa den!!
  grymt!

 31. Anonym Anonym 12 juni, 2012

  +1

 32. Anonym Anonym 12 juni, 2012

  Mycket välskrivet, tack. I synnerhet uppskattar jag hur du understryker vikten av att våga söka stöd, att ringa journummer när man känner att man inte riktigt behärskar situationen, att be en kompis följa med och hjälpa till att dra gränsen etc.

  Strålande!

 33. Eva Eva 12 juni, 2012

  Så jävla bra skrivet!
  Tack för att du sätter ord på vad många av oss tycker och känner.

 34. Anonym Anonym 12 juni, 2012

  Superbra skrivet, tack!

 35. Anonym Anonym 12 juni, 2012

  "I ditt inlägg har du faktiskt, på flera ställen skrivit att män är potentiella förövare. Det innebär alla män, trots att alla människor faktiskt är individer."

  Det beror på att det är precis vad vi kvinnor lär oss. Att betrakta alla män som potentiella förövare. Att gå lite snabbare och plocka upp mobilen om vi blir "förföljda" av en man på väg hem på kvällen.

  Det är iaf min omedelbara gissning. Och jag tror det är fullt medvetet, just för att visa hur orimligt det är.

 36. Anonym Anonym 12 juni, 2012

  Det är precis vad vi kvinnor lär oss. Att betrakta alla män som potentiella förövare.

  Att beskriva det så här, visar just hur orimligt det är.

  Men det är sjukt intressant hur provocerande det är för män att läsa, mitt i en satirisk text där inget annat heller stämmer med verkligheten.

 37. Jacke Jakob Jacke Jakob 12 juni, 2012

  Det bästa jag har läst på hur länge som helst.

  F ö rätt ignorant att säga att "problemet är inte 'patriarkatet' utan det rättsystem vi har valt"… Eeeh… Ja, för det ena utesluter verkligen det andra och patriarkatet är inget vi explicit eller implicit väljer, nej.

  Och NÄR ska "vanliga snubbar" alt. "jämställdister" fatta att problemet inte är MÄN utan Den Hegemoniska Maskuliniteten?

  Men nu babblar jag på… STORT TACK för ett skitbra inlägg! All respekt!

 38. Anonym Anonym 12 juni, 2012

  Skitbra! Det kan inte vara lätt att vara (våldtäkts-)man idag…

 39. Anonym Anonym 12 juni, 2012

  Min erfarenhet är att de kvinnor som blir våldtagna blir det just för att de framhärdar i sin tro att alla män _inte_ är potentiella våldtäktsmän. De följde med honom hem första kvällen, de accepterade skjuts av någon ytlig bekant, de litar på sin pojkvän. Och om de då blir våldtagna så påpekar omvärlden att de var dumma som gjorde detta eftersom de borde ha insett risken. Och uppmanar därmed till att betrakta alla män som potentiella våldtäktsmän.

 40. Anonym Anonym 12 juni, 2012

  Jag blev rädd för tvättstugan nu…

 41. Mikael Mikael 12 juni, 2012

  Tveklöst är det våldtäcktsmannens ansvar att avhålla sig från övergrepp. Men att tro att han kommer att leva upp till sitt ansvar är väldigt naivt. Jag blir lite skrämd då jag hör den typen av resonemang på grund av farligheten i det. Det är var och ens ansvar som har ett körkort att inte köra full heller. Kan man verkligen lita på att lever upp till det ansvaret?

  Fortfarande underhållande skrivet och med ett intressant perspektiv, och jag menar såklart inte att kvinnor ska behöva avstå det som är roligt, men att man ändå bör tänka sig för när man går hem ensam från krogen genom nån halvdunkel skogsdunge.

 42. Gorm Gorm 12 juni, 2012

  Väl skrivet!
  Och till alla de personer som blir provocerade:
  1. Det är satir. Var så god att googla vad det innebär.
  2. Det gör mig alltid så trött när retoriken "det finns inget vi kan göra, så, vi kan lika gärna låta bli" får bli det som avslutar någons resonemang.
  3. Jag måste säga att jag är imponerad av den kader av förtidspensionerade SD:are som lyckas befinna sig i varje medialt kommentarsfält. Nu väntar jag bara på att någon gör ett SD-filter så att jag slipper läsa era trötta "sanningar" och "statistik".
  "Resultatet bekräftar vad vi redan anade" är den bästa av förutsättningar för att kunna ta fram ett bra underlag.
  Suck.

 43. Kurbitz Kurbitz 12 juni, 2012

  Bra skrivet, Hanna-Karin!

  /Moa

 44. Anonym Anonym 12 juni, 2012

  Kan ni inte lära er att stava till våldtäkt innan ni skriver era inlägg?

 45. Anonym Anonym 12 juni, 2012

  Tack för handfasta tips. Jag tror att det ska kunna gå bra nu i sommar, och känner jag att råden ändå inte räcker så finns ju alltid kemisk kastrering att ta till.

 46. Anonym Anonym 12 juni, 2012

  Det är ett sammhällsproblem om det råder en allmän uppfattning om att kvinnor som beter sig på ett visst sätt får "skylla sig själva" om de blir våldtagna, då en sådan syn påverkar nämndemännen i våra rättsalar och leder till att färre våldäktsmän fälls för sina brott, och därmed kan gå ut på gatan och våldta igen istället för att få vård. Man skulle även kunna lagstifta om att det är våldtäkt så länge man inte fått ett tydligt "ja". Om båda är med på det så kommer ingen anmälan ske även om inget "ja" egentligen har sagts.

 47. Sara Estis Sara Estis 12 juni, 2012

  Jättebra! Blev länkad hit av en kompis och tänkte att det var en "riktig" artikel. Blev väldigt glad över att de tog upp problemet ur detta perspektiv, att männen kan ha svårt att stå emot och behöver hjälp. Spännande!

  Synd nu när jag förstår att det är fiktivt (?). Det lät helt rimligt! Det enda jag saknade var en definition på våldtäkt, särskilt när du skrev att offret ofta var frun eller sambon. Hur stor del hot och våld ska förekomma, mot offrets vilja, övertalning, tvinga sig på mm? Men, men, intressant perspektiv!

 48. Anonym Anonym 12 juni, 2012

  Jag vet vad satir innebär, men gillar inte när man drar alla över en kam speciellt inte så många av brotten inte ens begås av svenskar (satir eller inte). Och ja det vore väll trevligt om man kunde välja vilka "sanningar och statistik" som är riktiga. tyvärr fungerar det inte så, fakta ljuger inte! bara för att sd är de enda som vågar ta fram dessa undersökningar betyder det inte att de inte är riktiga.

 49. Anonym Anonym 12 juni, 2012

  Idioti

 50. Jess Jess 12 juni, 2012

  FY FAN VA BRA!!!!!!!
  Det här är det bästa jag har läst denna månad!!

 51. Robban Robban 12 juni, 2012

  Jag hänger inte riktigt med här, är detta seriöst eller är det för att provocera? Läste att någon skrev att det var en satirisk text. Vilket fall som helst, en rolig text var det iaf. Förutom lite stavfel och några grammatiska fel var det bra och intressant. Synd att det inte var sant, haha hade velat se någon som försökte stoppa mig från att dricka bärs på krogen p.g.a att jag skulle kunna våldta någon. Hade jag ens haft sånna tankar så skall kvinnor vara glada att jag lider av fenomenet "vinballe" hehe.

  vilket fall som helst, kul läsning

 52. Gorm Gorm 12 juni, 2012

  Hej Anonym!

  Det känns som att du redan i första meningen ger prov på att du faktiskt fortfarande inte förstår.
  Texten hävdar inte att alla män [vart än de härstammar ifrån] är våldtäktsmän, utan att den retorik som används [i texten] är något som tjejer får höra genom hela livet av media och vänner. Dvs, att bördan att försöka att undvika våldtäkt ligger på dem. Och, att om det händer något, så var det antagligen de själva som gjorde något för att uppmuntra eller inbjuda till det.
  "Du hade för djup urringning", "du såg för kåt ut", "du var ute ensam sent på kvällen", "du var ju full", "du hade legat med honom vid ett annat tillfälle, så, vad väntade du dig?".

  Tanken med texten [min tolkning] är att vi som läser den ska reflektera över hur fucking orimligt det är med den sortens resonemang.
  För så upprörd som du, och några andra kommentatorer, är över att bli utpekade som våldtäktsmän in spe, som inte har någon som helst kontroll över sig själva utan måste ha förhållningsregler så att ni inte spårar ur i någon slags spontan våldtäktsfest – well, tänk dig då att vara tjej och ha ovanstående press på dig ifrån alla håll.
  Damned if you do and damned if you don't.

  Also, visa mig en enda undersökning som SD har gjort som sedan granskats av oberoende verk/tankesmedjor/institutioner utan att blivit totalt isärplockad för inflation i siffror, manipulation av statistik och rena lögner, så ska jag gladeligen föra en seriös dialog med er.
  Tills vidare så har ni noll förtroendekapital.

 53. Ina Ina 12 juni, 2012

  Jättebra skrivet! Att beskriva män som potentiella våldtäktsmän visar precis på hur kvinnor brukar beskrivas som potentiella våldtäcktsoffer och allt som följer med den fokuseringen.

 54. Tobias Tobias 12 juni, 2012

  Ja, våldsbrott kommer med all sonnolikhet alltid att finnas, våldtäkter likaså. Och nej, den här texten kommer lika sannolikt inte stoppa alla våltäkter. Men jag har svårt att se hur nån kan tro att det var målet.

  Problemet som den belyser är synen på offer/förövare, eller män/kvinnor om en så vill då det i princip är samma sak här. Det finns ett starkt skuldbeläggande av offren när det handlar om våldtäkter som inte finns i andra brott. Att diskutera klädsel som en brottsprovokation och i princip råda kvinnor att inte lita på män för att slippa våldtas är faktiskt ett rätt effektivt sätt att nöta in en bild av män som kåtdjur med dålig självkontroll.

  Jag som man löper mycket större risk att bli utsatt för våld, om än inte av sexuell art, så varför får jag inga uppmaningar om att inte bli för full, gå ensam, inte ta emot skjuts, meddela andra var jag är, ha mobilen redo och ringa när jag kommer fram?

 55. Katrine Kolström Katrine Kolström 12 juni, 2012

  Otroligt bra skrivet. Det är hemskt hur våldtäkter bagatelliseras i vårt samhälle. Verkligen fruktansvärt med tanke på att det är ett grovt övergrepp på en människa. Tack för att du lyfter frågan!

 56. Anonym Anonym 12 juni, 2012

  Man ska inte behöva bli våldtagen för att man har vågade/få/små kläder på sig, men man måste vara beredd på att det automatiskt bidrar till en upphetsning hos många män, och det kan få vissa att trilla över gränsen. Om en man våldtar en vågat klädd kvinna är det enbart mannen som står skuld, men kvinnan hade kanske inte blivit våldtagen om hon inte hade klätt sig så vågat. Uttryck er sexualitet utan att trycka ner den i halsen på allmänheten, det påverkar en hel del.

 57. loghaD loghaD 12 juni, 2012

  Bra artikel. Ofta pratar man om folk som ens lustar efter att förgripa sig på andra som om de är onda som ens tänker tanken, men jag tycker att det finns någonting mycket beundransvärt med att ha de lustarna och motstå dem; jag avundas verkligen inte de som sitter i den sitsen.

  Ett initiativ som jag därför tycker är mycket bra är Preventell ("Hjälplinjen vid oönskad sexualitet"): http://www.preventell.se

  Från deras hemsida:
  "Du som känner att du tappat kontrollen över din sexualitet är välkommen att höra av dig till oss. Om du skräms eller oroas av dina tankar, tycker att de tar för stor plats i ditt liv, eller om du är rädd att göra dig själv eller andra illa – då är det viktigt att få hjälp."

  Om du också tycker att det verkar vettigt så får du gärna lägga in det bland dina tips; vore bra om så många som möjligt kände till detta.

 58. Tobias Tobias 12 juni, 2012

  Skitbra! Blir rent bisarrt tydligt när en vänder på synen av offer/förövare sådär. Och rätt underhållande.

 59. Anonym Anonym 12 juni, 2012

  Jag hoppas du skämtar? Du skriver först att det inte är en tjejs fel om hon blir våldtagen, men sen att det är ändå det eftersom man faktiskt ska tänka sig för hur man klär sig så man inte gör killar upphetsade? Alltså va? Det är precis såna åsikter som du uttrycker som GÖR att tjejen blir skuldbelagd, att våldtäktsmän inte döms! Hur tänker du? "Jag ville inte våldta först men hon hade så himla kort kjol att jag blev upphetsad och kunde inte hindra mig själv, så det är egentligen inte mitt fel"? Ska tjejer gå runt och anpassa sig efter potentiella våldtäktsmän? Tänk om det var tvärtom, att tjejer hävdade att killar faktiskt inte kan ha så tajta byxor för det går att se kuken så väl då, och då får dom skylla sig själva om dom blir våldtagna? Nej herregud. Jag hoppas verkligen att du tänker efter innan du påstår något sånt här igen.

 60. Madde Madde 12 juni, 2012

  Åh så sjukt bra skrivet! Så otroligt bra!

 61. Anonym Anonym 12 juni, 2012

  En förbaskat bra idé, att vända på resonemanget sådär! Och fasen vad bra du får till det! Ett fantastiskt inlägg i en, enligt mitt tycke, ganska enkelriktad debatt.

 62. GeishaQ GeishaQ 12 juni, 2012

  Tack för bra inlägg!!!

 63. Anonym Anonym 12 juni, 2012

  Tragiskt att det behöver skrivas, men otroligt bra skrivet med en viktig twist! Det tar verkligen fram det bisarra.

 64. Anonym Anonym 12 juni, 2012

  Kass på att läsa eller bara ett troll? Läs från början igen och ett citat: "enbart mannen som står skuld". Om det inte finns något provokativt, uppstår ingen provokation. Och lär dig tänka rationellt, om män inte slutar våldta kvinnor och ingen förändring för männen påverkar antalet våldtäkter, försök att ändra andra förutsättningar eller omständigheter istället. Man kan inte lita på män, världen är ond, inse sanningen men stå inte maktlös och håll på mänskliga rättigheter, våldtäktsmän bryter gärna regler för att få vad de vill ha. Arbeta i andra riktningen. Think outside the box.

 65. Anonym Anonym 12 juni, 2012

  Oavsett hur än man eller kvinna klär sig, ingen får röra vid de och om de inte själva absolut vill och ger ett klart bestämd besked om det. Om vi kastrerade eller avrättade ALLA som begår våkdtäckter, så ingen i samhälllet skulle ens tänka tanken att våldta. Pojkar och män måste ha klart för sig att våldta är samma som att begå ett mord och t.o. m. värre. Kvinnor och män och barn måste lära sig att visa klart motstånd och säga nej. Jag tycker att ALLA som begår övergrepp ska avrättas och då skulle inte sådana diskussioner uppstå. De som märker sådana sjuka tendenser hos sig får söka professionell hjälp.
  Vi behöver starka bestämda kvinnor som markerar tydligt var gränser går och att de finns inte till för att behaga mannen. Utgångspunkten ska vara jämställdhet och grundrespekt för människoliv. Varje våldtäcksoffer ska ha rätt till att avrätta sin våldtäcksman/kvinna.

 66. Vonkis Vonkis 12 juni, 2012

  Martin Söderberg
  Det är inte Hanna-Karin som säger att alla män är potentiella våldtäktsmän. Det är alla de som säger att en kvinna får skylla sig själv för att hon dansade med en kille hon inte kände, eller följde med en kille hon inte kände hem, eller gick genom ett område där hon kunde möta en kille hon inte kände. De är de människorna som säger att alla män är potentiella våldtäktsmän och farliga.

 67. Anonym Anonym 12 juni, 2012

  Snälla, berätta då vad jag (hoppas på god människa) inte förstår som resulterar i oförmåga att ta del i arbetet?

 68. Anonym Anonym 12 juni, 2012

  Anonym //

  "Man skulle även kunna lagstifta om att det är våldtäkt så länge man inte fått ett tydligt 'ja'."

  En sådan inställning hade fått denna man fälld om han inte haft en kamera i sin taxi:
  http://www.cbc.ca/news/canada/edmonton/story/2009/05/15/edmonton-cab-driver-lawsuit.html
  Nu verkar videodelen där inspelningen visas upp inte finnas tillgänglig, men den ändringen du föreslår är fullkomligt verkningslös och enbart flyttar över bevisbördan på den misstänkte gärningsmannen, vilket står i strid mot rättspraxis i i.v.f. en stor majoritet av de västerländska länderna.

  Det avgörande för att få en fällande dom i ett våldtäktsmål är och SKA fortfarande vara vittnesmål samt teknisk bevisning. Det har ALDRIG handlat om att offret får skylla sig själv, det handlar om rättssäkerhet och om att du som individ är oskyldig till motsatsen har bevisats.

 69. Anonym Anonym 12 juni, 2012

  Tobias //
  "Det finns ett starkt skuldbeläggande av offren när det handlar om våldtäkter som inte finns i andra brott."
  Nej, det har enbart med bevisbörda samt brottets natur att göra. Själva akten sex är inte olaglig, vad som gör det olagligt är sättet gärningsmannen tvingar till sig sex på, vilket antingen är med hjälp av våld, hot om våld, ellet utnyttjande av en person som inte är i ett tillstånd där hon kan säga nej (helt redlöst berusad, exempelvis).

  Det viktigaste av allt i ett våldtäktsmål är, och kommer alltid att vara, den tekniska bevisningen. I och med brottets natur är det olyckligtvis nödvändigt att båda individernas agerande analyseras (även om det vid en stor majoritet av fallen fortfarande kommer att sluta vid ord mot ord i dessa fall). Om den tekniska bevisningen inte styrker offrets version av vad som hände till den grad att en fällande dom kan ges, eller om det handlar om två berusade personer där offret befunnit sig i ett tillstånd där han/hon fortfarande kan säga nej, men inte får den misstänkte gärningsmannen att förstå det, så kommer det olyckligtvis förmodligen sluta i att gärningsmannen går fri.

  Då det rådande rättssamhället utgår ifrån ståndpunkten att det är bättre att fria ett hundra skyldiga än att sätta en enda oskyldig i fängelse, så är det tyvärr såhär det kommer se ut i våldtäktsmål. Men vill du helt allvarligt leva i ett samhälle där motsatsen råder?

  Det är helt felaktigt att påstå att offrets aktioner är det centrala i ett våldtäktsfall.

  "Jag som man löper mycket större risk att bli utsatt för våld, om än inte av sexuell art, så varför får jag inga uppmaningar om att inte bli för full, gå ensam, inte ta emot skjuts, meddela andra var jag är, ha mobilen redo och ringa när jag kommer fram?"

  Du kanske har taskiga vänner/familjemedlemmar? Jag ser inte alls hur detta är relevant. Och f.ö. så är det brott av helt olika natur. Får du skallen insparkad ser jag det som relativt osannolikt att det är något du givit ditt medlåtande till. Sex i sig är inte ett brott, det är det faktum att brottsoffret inte ger sitt medgivande till det som gör det till ett brott, och som i.o.m. rådande rättspraxis gör att, utöver teknisk bevisning, utredningen fastslår att handlingen sker mot brottsoffrets vilja, och att gärningsmannen är medveten om det.

  Är det tråkigt att uppmaningar som dessa anses nödvändiga i ett demokratiskt samhälle? Utan tvekan. Det är helt fruktansvärt.
  Finns det några bättre sätt att förhindra potentiella våldtäkter, sett till brottets natur? Tyvärr inte.

  Vi kan dra in ett totalitärt övervakningssamhälle som ser allt du skriver/pratar om/planerar och förhindrar alla dessa brott, men våldsbrott kommer fortfarande att finnas kvar i.o.m. dess natur är skiljt exempelvis från terrordåd, bankrån eller utplanerade mord.

  De enda förebyggande aktionerna jag kan komma på mot dessa brott är att utbilda ungdomen i områden som etik och moral (vilket till viss del görs i religionskunskap i grundskolan, och exempelvis filosofi för individer som väljer det), men främst sexualkunskap, samt att försöka undvika överfallsvåldtäkter genom att anpassa sitt beteende därefter.

  Kommer du på något alternativ som mer effektivt kan förhindra dessa former av brott så lyssnar jag gärna, men jag kan tyvärr inte komma på ett mindre dåligt (ett användande av ordet "bättre" skulle implicera att det nuvarande systemet var bra) system än det som råder för närvarande, sett ur ett rättssäkert synsätt.

 70. Anonym Anonym 12 juni, 2012

  "Det är alla de som säger att en kvinna får skylla sig själv för att hon dansade med en kille hon inte kände, eller följde med en kille hon inte kände hem, eller gick genom ett område där hon kunde möta en kille hon inte kände."

  Ge mig ett brottsmål där rätten har påstått något sådant.

  Ett endaste litet ett.

 71. Anonym Anonym 12 juni, 2012

  Utmärkt skrivet lägger perspektiv på många råd från välmenande.
  Jag har samma problem med vaccination mot livmoderhalscancer. Massvacinationen, finansierad med skattemedel, sker av kvinnor/tjejer som helst inte har sexdebuterat. Men vaccinationen skulle lika bra kunna ske av killar för att de inte ska sprida viruset som ger upphov till cancern. Motiveringen, när jag frågade vid en presentation för kvinnoorganisationer i ett tidigt skede, från forskarna och medicinska företrädare för bolagen som levererar vaccinet är bla att kvinnor är mera följsamma när man vill nå den breda massan med förebyggande åtgärder. Men i princip så skulle man få samma effekt om man istället massvaccinerade män/pojkar som är de som sprider viruset.
  Om man dessutom beaktar att det finns bieffekter av massvaccination, som tex med vaccinet mot svininfluensan så ifrågasätter jag etiken ur flera perspektiv.
  Jag delar vidare.
  Susanne Nordling

 72. Leffe Leffe 12 juni, 2012

  Tycker Anonym 1 berör en viktig punkt här, och tycker att du ska läsa det igen! Det är ett annars ett bra inlägg, men dessa argument i kommentaren håller jag inte alls med om, och de skadar din sak.

  nr 2. anledningen till varför "fokus ligger på offrets beteende" är att det är det enda brottet där det år svårt att säkerställa om brott begåtts. innan ett mord har du en levande person, sedan ett lik, innan stöld har du en sak, sedan ingenting. innan och efter en våldtäkt har du två människor, som inte behöver ha synliga skador, och om de har det så är sex ett så konstigt och flerhövdat djur att det är inte självklart att ens säga att synliga skador är bevis på brott. Det går inte att förenkla denna bevisbörda till något förtryck av offret, det går bara inte.

  nr 3. Vi råder folk att sluta dricka. Men att hålla sig hemma, du säger ju själv att våldtäkter sker mellan sambos och gifta par. De flesta brott sker hemma, de flesta våldtäkter görs av människor du känner. Rådet du efterlyser skulle då vara att inte stanna hemma, att inte röra sig med människor man känner, att inte vara på puben. Men du skriver också att männen ska akta sig för okända kvinnor .Vart ska mannen ta vägen? Det är en logisk kullerbytta här, och inget du skriver är en lösning. Den enda lösningen jag ser med dina argument är att segregera samhället så att män bara får umgås med män (då sker ju inga våldtäkter mot kvinnor)

 73. Robin Robin 12 juni, 2012

  Intressant skrivet, vågat att göra en satir över ett så laddat ämne. Nu undrar jag dock, istället för att ytterligare förtydliga att våldtäkt är av ondo(som alla vet), vad för åtgärder ska vi ta för att förebygga våldtäkter? Jag kan börja:

  Sannenlig statistisk fakta rörande ämnet gällande alla omständigheter rörande våldtäkter(ålder, kön, etnicitet, tid på dygnet, område etc) Ej endast vad som är politiskt neutralt.(mer info: http://stoppavaldtakterna.nu/statistik%20Sverige%205.html)

  Låt mig höra argumentation till varför detta INTE ska ske.

 74. Anonym Anonym 12 juni, 2012

  Bra! Se till att dina söner läser det så att de inte råkar våldta någon.

 75. Johannes Johannes 12 juni, 2012

  Tack!
  Det här är den vinklingen som behövs för att visa hur fånigt det är, eller ja, dom som behöver se problemet med hur utsatta kvinnor behandlas kommer antagligen stämpla dig som "snoppklippare" anyway, keep up the good work!

 76. Anonym Anonym 12 juni, 2012

  Bagatelliseras? För att få en inblick i männens syn på våldtäktsmän så räcker det med att titta i valfritt fängelse. De som ligger absolut lägst ner på skalan är de män som begår brott mot kvinnor och barn. Där ser man patriarkatets syn på våldtäkt.

 77. Anonym Anonym 12 juni, 2012

  Skrämmande tanke att våldtäktsbegreppet skulle vara så otydligt. Är det det?

 78. Anonym Anonym 12 juni, 2012

  Det finns en liknande text som kanske kan vara av intresse här: http://erik.nygrens.info/ranet.php
  Personligen tycker jag att den träffar målet bättre.

 79. Anonym Anonym 12 juni, 2012

  Det resonemanget köper jag. Men ändå, herregud, vem är det som säger det? Vad är det för människor ni träffar på med sådan syn på kvinnor? Det där synsättet känns helt verklighetsfrämmande för mig. Jag frågar ärligt. jag antar att det kan finnas stora grupper människor med sådan syn men jag fattar bara inte var.

 80. Tuva Tuva 12 juni, 2012

  SÅ himla bra att du vänder på perspektivet!

 81. Anonym Anonym 12 juni, 2012

  Fråga vilken vettig människa som helst i Sverige och jag är rätt säker på att de flesta skulle sätta våldtäkt som det näst värsta möjliga brottet.

 82. Anonym Anonym 12 juni, 2012

  Gorm "är något som tjejer får höra genom hela livet av media och vänner"
  Att media har blivit en idioti-cirkus hoppas jag alla vet vid det här laget, men får ni höra sådant från era vänner, då undrar jag verkligen vad det är för slags vänner ni väljer. Jag har då aldrig fått höra något sådant i min vänskapskrets.

 83. TinTin TinTin 12 juni, 2012

  Finns det? Det är ju skitbra! Hoppas att det faktiskt är några som känner att de påtvingar andra sin sexdrift som ringer dit och får hjälp-

 84. Sebastian Sebastian 12 juni, 2012

  Tobias: Texten är intressant hur den vänder på perspektivet, det håller jag med om. Men jag köper inte skuldbeläggandet av kvinnor vid våldtäkt som det ni framställer det som.
  Anledningen till att kvinnor får uppmaningar om hur de ska klä och bete sig för att slippa brott handlar om en syn på kvinnan som svag, eller nej, inte ens det, det handlar om en omtanke om kvinnan (och en uppgivenhet kring att inte kunna förebygga brott på bättre vis) – en omtanke som inte finns om mannen eftersom mannen anses kunna klara sig själv. En stark man är en ensam man.
  I min vänskapskrets bryr vi oss dock om varandra jämställt och jag och andra män i kretsen får ofta, nästan regelbundet, uppmaningen att höra av oss när vi kommit hem, att inte ta en mörk skogsväg hem etc. Det handlar om omtanke.

  Den allmänna uppfattningen i vårt samhälle är att män inte behöver den omtanken, att vi vill, och skall, klara oss själva. Det är en macho-attityd som är skev och som påverkar synen på kvinnor som extra svaga och utsatta, när det i själva verket är så att vi allihop skulle behöva bry oss mer om varandra. Att det handlar om skuldbeläggande förstår jag inte.

 85. Mia Mia 12 juni, 2012

  Anonymis 22:56

  Nix, det är de förbannade m ä n n e n som våldtar! 98% av de som misstänks för sexualbrott är män(2010).

 86. Muhammed Muhammed 13 juni, 2012

  Alla tjejer/kvinnor ska kunna gå spritt språngande nakna utan att bli våldtagen. Om man är så jävla ful så man inte kan få något utan våld ska man fan hålla sig inne. PUNKT

 87. Frida J Frida J 13 juni, 2012

  Genialiskt!

 88. Anonym Anonym 13 juni, 2012

  Snyggt att du stulit materialet i inlägget från en amerikansk meme-bild som cirkulerat på nätet det senaste året. Vissa saker har du ju stulit rakt av.

  Bilgoogla "Foolproof tips to stop sexual assault" så får ni alla se det amerikanska originalet.

 89. Anton33 Anton33 13 juni, 2012

  1) Självklart är det förövaren som är skyldig till brottet och bör straffas och skuldbeläggas!

  2) Men som Leffe skriver är det många gånger svårt att bevisa skulden

  3)
  I andra situationer ges också råd till ev. blivande "offer" för att undvika att bli utsatt för brott/övergrepp eller skada.

  T.ex:
  – lås dörrar och fönster, ha inga värdefulla föremål synliga, för att undvika inbrott/stöld
  – Sent på natten när folk är som fullast och stökigast så bör en ensam ung man bör undvika konfrontation i en hotfull situation där han utsätts för glåpord av flera andra män

  Kanske inte världens bästa exempel (går aldrig att jämföra den upplevda smärtan mellan två olika typer av brott eller ens mellan två olika "offer") men mina exempel ovan visar ändå att råd ges till grupper av "tänkbara offer" för att minska totala mängden individer som blir utsatta för brott. Lagar/regler/förordningar är ju uppmaningen till "potentiella förövare" men råd ges också till potentiella offer eftersom förövarna ändå struntar i lagar/regler/förordningar!
  Och visst, det är trist att råden/uppmaningarna ibland leder till vad som kan upplevas som inskränkningar för gruppen "potentiella offer". Även vid andra typer av brott (än våldtäkt) är normen att den som inte följt de råd som getts av samhället, försäkringsbolag osv, i viss mån utsatt sig för onödig att utsättas för brott.
  Den typen av "skuldbeläggning" är så klart jobbig för de som utsatts för brott eftersom tankar som "om jag/han/hon undvikit att gör si eller så så kanske jag/han/hon inte skulle ha utsatts för brottet" lätt får fäste. Har du andra tankar om hur detta skall göras/lösas så tar jag gärna del av dem!

  Sen kan ju jag som man tycka att det är tragiskt att gruppen män (vilken jag då uppenbarligen har väldigt svårt att identifiera mig med i, framförallt i brottssammanhang) står för övervägande delen av alla brott. Jag är dock tacksam för att det ges råd så att jag kan tänka på att undvika vissa saker, göra på ett visst sätt för att minska risken att jag själv blir utsatt för brott!

 90. Anonym Anonym 13 juni, 2012

  Eftersom inte disqus eller facebook var tillgängliga här får jag ta det anonymt.

  Sen måste jag säga att jag funderar på seriositeten över denna artikel. Våldtäkt är en fruktansvärt traumatisk upplevelse för den drabbade, men jag finner detta lite löjeväckande. Så en potentiell våldtäktsman skulle ringa polisens jour när det pockar? Eller har jag missat något där? Ta med sig en kompis, då är risken mindre att man våldtar? Alltså, folk tänker inte i de banorna. Eller ytterst få gör det.

  Jag säger inte att det är rätt, men kvinnor måste skydda sig själva istället. Träna närstrid, självförsvar, kampsport. Då ökar chanserna. Men dessvärre har det kommit ett nytt fenomen i vårt samhälle, gruppvåldtäkt. Flera killar/män ger sig på en ensam kvinna, gärna berusad. Så bästa är att vara en grupp och inte dricka för mycket. Undvik mörka platser. Än en gång, det är inte rätt, men å andra sidan sett så är det mycket som inte är rätt. Men innan det blir rätt får man göra det bästa av situationen.

 91. toraa toraa 13 juni, 2012

  Tack för bra artikel! Så bra att vända på det för en gångs skull!

 92. Anonym Anonym 13 juni, 2012

  ANONYM 23:01

  jo, förutom om det är kompisen eller brorsan som är anklagad våldtäktsman,,,

 93. Anonym Anonym 13 juni, 2012

  Jag knallade runt i Kapstaden med en fet guldkedja runt halsen och pengar stickandes ur fickorna men lol. Folket där tog inte sitt ansvar och höll sig hemma eller borta ifrån min när jag kom gåendes utan jag blev rånad

 94. loghaD loghaD 13 juni, 2012

  Ja, man kan ju verkligen hoppas.

  Man kan ju tänka sig att många av de som är kloka nog att söka hjälp också är kloka nog att motstå sina lustar; i så fall kanske det inte förhindrar övergrepp, men det kan i alla fall hjälpa de personerna.
  Det finns dock belägg för att tro att man kan nå potentiella förövare: Ur en grupp på 750 pers som hört av sig till Tysklands motsvarighet (som inrättades 2005) var nästan två tredjedelar sådana som uppgav att de tidigare förgripit sig på barn. Ungefär 150 av dessa fick genom projektet professionell hjälp (osäker varför siffran inte var högre; kanske nå't fel med projektet, kanske helt enkelt att det är skillnad mellan att prata i telefon om sina problem än att se en psykolog i ögonen).

  Hur som helst:
  Även om den här artikeln i stort är satirisk så finns det en mycket god poäng: Lär ett potentiellt offer att undvika våldtäkt så finns det en risk (hur stor den är vet jag ej) att denna's potentiella våldtäktsman hittar ett nytt offer. Lär en potentiell våldtäktsman att inte våldta så räddar du alla denna's potentiella offer.

 95. Anonym Anonym 13 juni, 2012

  Bra skrivet, det vridna perspektivet understryker verkligen absurditeten i hela ämnet!
  Trist bara att så många män verkar bli så gravt provocerade och defensiva av texten istället för att ta ett steg tillbaka och fundera på vad det är den egentligen vill säga. (Ännu tristare med alla rasister som hysteriskt kastar sig över varje chans att få sprida sin äckliga hatpropaganda. Urk.)

 96. Sanna isbelll Sanna isbelll 13 juni, 2012

  Till anonym 22.56
  Tvärtom, det var faktiskt Johansson som våldtog mig. Ta dina rasistiska och förutfattade meningar och tryck upp någon annanstans. Idiot.
  Och en fråga till alla anonyma, varför vågar ni inte stå för vad ni skriver?

 97. Anonym Anonym 13 juni, 2012

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

 98. Anonym Anonym 13 juni, 2012

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

 99. Anonym Anonym 13 juni, 2012

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

 100. Hanna Hanna 13 juni, 2012

  Så bra skrivet! Både underhållande och bra perspektiv på frågan!

 101. Sara Sara 13 juni, 2012

  Underbart skrivet, älskar referenserna. Ska du dock inte tillägga under att du utgått från den amerikanska förlagan? Samt om referenserna inte stämmer… (kanske de gör?)

  I övrigt: wonderbar! Jag delar på Fejjan!

 102. loghaD loghaD 13 juni, 2012

  Anonym: "vem är det som säger det?"

  Enligt en undersökning som Amnesty gjort: Ungefär en femtedel av ungdomar (15-25 år), och en tredjedel av unga män.

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/valdtagen-far-skylla-sig-sjalv

  Jag vet inte exakt hur frågan ställdes, men bekymrande är det.

  Det känns väldigt främmande, ja, men utbrett är det, tyvärr.

 103. OPROFESSIONELL OPROFESSIONELL 13 juni, 2012

  En stor eloge ska du ha för den här texten. Perspektivet blir glasklart.

  Delar självklart på facebook.

 104. Hanna-Karin Grensman Hanna-Karin Grensman 13 juni, 2012

  Hej Sara och tack för dina fina ord och för att du delar!

  Orsaken till att jag inte refererade till någon förlaga vara att jag inte kände till dem när jag skrev texten. Däremot gör det mig så glad att veta att det inte bara var jag som tänkt i dessa banor, utan att vi är ganska många som funderat över detta som velat skapa uppmärksamhet kring problemet. Jag bifogar några av de länkar som jag funnit:

  Hana Pee länkar i detta inlägg till en fantastiskt rolig film: http://hanapee.com/blog/2012/06/12/det-blir-sa-tydligt/

  Erik Nygren refererar i detta inlägg om att rån med omvända förtecken: http://erik.nygrens.info/ranet.php

  Anonym (från kommentarsfältet ovan) tipsar om: http://gynomite.wordpress.com/2011/01/17/100-foolproof-tips-to-prevent-rape-and-sexual-assault/

  En väldigt lång lista som innehåller många olika punkter: http://www.godlessgirl.com/2009/09/sexual-assult-prevention-tips-that-really-work/

  Det finns dessutom en uppsjö av personer som skrivit genomtänkta och bra inlägg kring den här problematiken. T.ex.: skriver Gabrielle: http://gabrielleliberal.blogspot.se/search/label/Kvinnofrid

  Gällande din fråga om referenser så är det inte så att jag utgått från de länkarna som finns nere på sidan när jag skrivit texten, men jag har blivit inspirerad av en del av de tankar som finns där gällande våldtäkt i allmänhet och problematiken runt den, och därför ville jag sprida dessa texter till andra.

 105. Isa Isa 13 juni, 2012

  Helt fantastiskt!

  Du sätter ord på allt!

  Grymt jobbat, keep up the goodie!!!!!

 106. Carro Carro 13 juni, 2012

  Du har skrivit en fantastisk text, jag hoppas att den når ut till så många som möjligt!

 107. Sofi Sofi 13 juni, 2012

  ur Prop. 2004/05:45 4 Bakgrund och allmänna utgångspunkter 4.2 Allmänna utgångspunkter Bemötandefrågor i rättsprocesser om sexualbrott.

  [Propositionsförslaget]
  "I det sammanhanget bör understrykas att det är mycket angeläget att domstolens ordförande under rättegången vakar över att rättegången inte glider in på ett spår där frågan närmast blir hur kvinnans levnadssätt har varit och inte heller inriktas på hennes beteende i samband med den åtalade gärningen i den mån det saknar rättslig relevans."

  [Propositionskommentaren]
  Uttalandena är fortfarande relevanta och aktuella. Likväl händer det att relativt ingående frågor ställs till kvinnan om klädsel, sexuella erfarenheter och hennes allmänna livsföring, utan att det har någon betydelse för prövningen av åtalet. Att frågorna tillåts kan bero på slentrian men kan också ses som ett uttryck för att ett förlegat synsätt tillåts få genomslag i rättegången. Därför måste inte bara rättens ordförande, utan även åklagare, försvarare, ombud och andra som uppträder inför rätten lägga vikt vid att undvika onödiga frågor och formuleringar som är eller kan uppfattas som kränkande, diskriminerande eller nedlåtande.

 108. Sofi Sofi 13 juni, 2012

  Det finns också en magisteruppsats som heter "Ifrågasatt våldtäkt. En studie om kvinnors klädsel har någon betydelse vid våldtäktsrättegång" som ni hittar under länken. I denna finns referat till flera våldtäktsdomar där man belyser offrets klädsel etc.

  http://hdl.handle.net/2077/28742

  Det mest kända målet där offrets tidigare sexuella historia etc. ingående diskuterats är det så kallade målet mot "Stureplansprofilerna" Svea Hovrätts målnummer B3806-07.

  Läs gärna också intressanta "Utdrag ur NCK-rapport 2010:02/ISSN 1654-7195, ANTOLOGI – Sju perspektiv på våldtäkt, Mellan normalitet och avvikelse, Forskning om sexualförövare och framväxten av praktisk behandling av Bengt Jarl och Eleonora Stolt

  På sidan 6 och 7 står följande att läsa:

  Förekomsten av sexuellt våld är ett allvarligt problem i samhället och har djupgående konsekvenser för kvinnors liv. Rädslan för att bli våldtagen leder till att kvinnors handlingsutrymme begränsas. Upplevelsen av utsatthet innebär också att kvinnor, både socialt och fysiskt, måste anpassa sig efter manligt präglade villkor. Det kan till exempel handla om klädval eller att ta en längre väg hem av rädsla för att passera oupplysta områden. Genusvetenskapliga teoretiker har i detta avseende framhållit att själva existensen av våld leder till att kvinnors handlingsfrihet inskränks samtidigt som män som grupp erhåller makt över kvinnor – även om många män aldrig själva våldtar eller slår.

 109. Edit H. Edit H. 13 juni, 2012

  Om man inte är en sån som råkat känna suget att våldta, så behöver man inte ta åt sig. Så vitt jag såg, så har inte inläggets författare skrivit nånstans att detta borde alla män läsa. Det riktar sig vad jag förstår enbart till de som känner att de haft eller har lust att ge sig på en annan människa utan respekt för den människans liv och integritet. Måtte nu bara detta nå fram till åtminstone någon av de som VERKLIGEN BEHÖVER LÄSA DETTA INLÄGG.

  Vidare så är det samma tankemönster som ligger bakom att människor (i vissa delar av världen även män) ska täcka sina kroppar på olika sätt för att inte det motsatta könet (allra oftast mannen) ska bli sexuellt upphetsad. Förlängningen av detta resonemang är, att då kommer personen som varit så dum och klätt sig på ett visst sätt att bli våldtagen, slagen eller förnedrad på annat sätt. Och, om vi går ännu längre, då får personen skylla sig själv. Detta är samma sak, det framgår med all önskvärd tydlighet i vissa av kommentarerna ovan att det till sist och syvende är lättklädda kvinnor som har bjudit ut sig och därför FÅR SKYLLA SIG SJÄLVA om de blir våldtagna.

  Några här ovan försöker lägga ansvaret på den våldtagna kvinnan, för, hon borde ha fattat att det kunde bli så, dum tjej osv. Men om man verkligen tror på att alla har det slutgiltiga ansvaret för sina egna handlingar, borde inte män som inte tar ansvar för sina egna sexuella drifter (eller begäret att utöva makt, kalla det vad du vill) då omyndigförklaras? Kan de inte rå för att de våldtar en lättklädd kvinna, så borde de ju inte få gå ut. De kan ju få för sig att skada någon.

  Så resonerar man kring människor som har begått våldsbrott, inte är tillräkneliga och kan utgöra en fara för andra. Då handlar det om andra individers säkerhet. Varför resonerar man inte på samma sätt runt kvinnors säkerhet? Här ligger fortfarande ansvaret på oss kvinnor, som nån slags unken kvarleva av ett hederstänkande som så uppenbart fortfarande ligger och försurar samhällets värderingar.

 110. Anonym Anonym 13 juni, 2012

  Väldigt intressant att så många blir upprörda av en satirisk text. Nyttigt att läsa tycker jag. 🙂 Annika

 111. Mikael LR Mikael LR 13 juni, 2012

  Jag är lite kluven till om jag gillar texten eller inte. Jag gillar tanken och budskapet som framförs, men inte sättet det framförs på. Jag vill väldigt gärna hålla debatten så könsneutral som möjligt eftersom jag då tror att man skulle kunna få fram de män som utsätts för sexualbrott (en minoritet må hända, men inte att glömmas bort).

 112. Edit Edit 13 juni, 2012

  om det här med provokativt beteende som orsakar övergrepp, som Anonym 12 juni 2012 19:42 skriver om. Varför ses just en kvinnas kläder som en provokation eller utmaning? Vem fan blir provocerad av en tygbits vara eller icke vara på en annan människas kropp? Du påstår att bara det att en kvinna har på sig avslöjande kläder stör män i sina personer. Enligt ditt argument så är det mannen som blir offret för kvinnans "provokation" och inte tvärtom. Jag anser att det är en ganska klen provokation att ha en urringning i jämförelse med att brotta ner någon på marken, hota och ha sex med en livrädd person mot hens vilja. Eller i jämförelse med nåt av alla de sätt man kan våldföra sig på en människa på. Och varför är det så provokativt att en människa går ute själv på kvällen? Vem blir provocerad av att en medborgare utnyttjar sin lagstadgade rätt till den offentliga rummet? Vad fan är det för utmanande med det? frågor, frågor, men inga vettiga svar hittills..

 113. Anonym Anonym 14 juni, 2012

  Och här mina damer och herrar har vi ett ännu ett bevis på en korkad feminist. Länge leve apintelligensen hos dessa människor.

 114. Anonym Anonym 14 juni, 2012

  Fler sådana här citat tack (nästa stycke), detta är så sant och klockrent, hur kan samhället se så milt på ett av världshistoriens grövsta brott? Detta har alltid varit min undran, ingen mer som undrar över orsaken bakom det brottet? Nämligen nästan det största brottet – att inte se våldtäktsbrotten för vad de verkligen är?

  "Oavsett hur än man eller kvinna klär sig, ingen får röra vid de och om de inte själva absolut vill och ger ett klart bestämd besked om det. Om vi kastrerade eller avrättade ALLA som begår våldtäkter, skulle ingen i samhälllet skulle ens tänka tanken att våldta. Pojkar och män måste ha klart för sig att våldta är samma som att begå ett mord och t.o. m. värre. Kvinnor och män och barn måste lära sig att visa klart motstånd och säga nej. Jag tycker att ALLA som begår övergrepp ska avrättas och då skulle inte sådana diskussioner uppstå. De som märker sådana sjuka tendenser hos sig får söka professionell hjälp.
  Vi behöver starka bestämda kvinnor som markerar tydligt var gränser går och att de finns inte till för att behaga mannen. Utgångspunkten ska vara jämställdhet och grundrespekt för människoliv. Varje våldtäktsoffer ska ha rätt till att avrätta sin våldtäktsman/kvinna."

 115. Anonym Anonym 14 juni, 2012

  Ofta handlar våldtäkt om själva handlingen att få kontroll och åsamka en annan individ skada snarare än om lust. Tror inte att en kvinna som bär kort kjol upphetsar en man såpass att han vill våldta henne, utan att det blir lättare att våldta någon med kjol än med byxor. Sen tycker jag att man ska kunna klä sig hur man vill utan att behöva bli påhoppad av någon annan oavsett kön eller tillfälle.
  Sedan kan man också undvika att bli överfallen genom att undvika att vara ensam tex. Följ kompisarna hem, sov över hos varandra?

 116. HB HB 14 juni, 2012

  Först måste jag säga att det är så självklart som korvspad att det är förövarens skuld till att våldtäkter händer oavsett droger eller huruvida nån är klädd, eller beter sig "syndigt".

  Det finns goda och det finns onda människor, även kvinnor (men just våldtäkt är överhängande manligt beteende). Sen finns det de som lever i en gråzon som är svåra att placera i något fack. Alla ni som tar åt er måste förstå att den texten är skriven med dels glimten i ögat och dels för att det kanske faktiskt kan vara bra för de som är i gråzonen att läsa ur sitt eget perspektiv. Att de kan se till att inte hamna i situationer som de inte kan hantera. Tyvärr funkar ju detta inte på onda personer. Likväl som att jag inte kan gå omkring med guldkedja och märkeskläder med tusenlappar hängandes i fickorna i Somalia, måste tjejer undvika situationer där de umgås med "fel" personer. Jag tror inte klädsel gör varken från eller till för de personer jag menar är onda. (Det här resonemanget innefattar förstås även män som utsätter sig för onödiga risker inom annat än våldtäkt, men det var ju det den här texten syftade på). Säkert finns det de som blir provocerade av det här men det är en verklighet som är mycket svår att ändra på. Kort sagt. Det finns och kommer alltid att finnas onda människor som man inte bör göra annat än att hålla sig undan ifrån. Men ni som är i gråzonen: Läs och ta till er även om ni tycker det låter löjligt.

 117. Julian Julian 14 juni, 2012

  Fantastiskt bra skrivet! Glöm inte bort att det är bättre att ta en taxi hem, än att promenera hem ensam och riskera träffa på någon som en kanske råkar våldta…

 118. Erikamaria Erikamaria 14 juni, 2012

  du sammanfattar det jag tänker. och du babblar mindre än de flesta. alla anonyma kommentatorer (som skriver med kraftord a la hegemonisk maskulinitet) skulle behöva lite mer blygsamhet istället för att tävla om vem som kan vara mest oförskämd, för att ursprungsinlägget i all sin prakt och fiffighet kan få lysa med det ljus det förtjänar. Lika roligt och obehagligt som egalias döttrar!

 119. Jasmine Jasmine 14 juni, 2012

  Genom att skriva ett sånt här inlägg gör du männen till offer. Genom att sätta sådana riktlinjer på vad män bör och inte bör göra för att lyckas hålla sig själva i styr ger man direkt en möjlighet till förståelse för våldtäkt. Män kan inte kontrollera sig själva, och om han inte vidtar alla de uppradade åtgärderna så kan man alltså förstå varför det hände och på något sätt rättfärdiga det, eller iaf förklara det..? I min mening kan det inte förklaras, och det handlar inte om att han struntade i att ringa en jourlinje eller befann sig i ett trångt utrymme med en kvinna. Det kanske är det utlösande faktorn, men det är inte förklaringen. Det går inte att förenkla den grövsta formen av kränkning man kan utsätta någon annan människa för så enkelt. Tyvärr, detta inlägg må vara skrivet med sarkasm, vilket jag hoppas, men att folk inte tänker och seriöst sitter och skriver att detta inlägg var skrivet ur ett bra perspektiv, bör enligt mig tänka om. Det är aldrig synd om männen som våldtar, och man kan inte dra alla män över en kam. En man är en människa, och det är inte en våldtäktsman, för han är ett sjukt monster och samma regler kan inte gälla för båda.

 120. Frida Frida 14 juni, 2012

  8-tipslistan var fantastiskt tänkvärd. Tack för att ett fantastiskt bra och tänkeväckande inlägg!

 121. Anonym Anonym 14 juni, 2012

  En snabb fråga bara.

  Har du tänkt på det rättsliga perspektivet, ö.h.t., eller att våldtäkt skiljer sig rätt markant från övriga våldsbrott?

  Om din poäng är den jag tror att du försöker få fram så är du antingen helt okunnig när det kommer till de mest grundläggande elementen i det västerländska rättssystemet, eller så tror du att en våldtäkt och en grov misshandel kan utredas på exakt samma sätt.

  Jag hoppas innerligen att det var någon annan punkt du ville lyfta fram i ljuset, för de två jag kunde se tyder på bristande kunskap om ämnet i fråga, än något annat.

 122. Malin Malin 18 juni, 2012

  Hanna-Karin, jättebra text! Många intelligensbefriade och dåligt artikulerade åsikter och argument i diskussionen stärker bara ditt inläggs poäng. Men det är bortom författarnas egna förstånd, tyvärr.

 123. VildaVeldemo VildaVeldemo 18 juni, 2012

  Underbart och fiffigt skrivet. Härligt och hemskt att läsa. Hatten av, och redan delat! Tack! /Christine

 124. Anonym Anonym 18 juni, 2012

  Tack för en fantastisk skriven text.

 125. Fredrik Fredrik 18 juni, 2012

  Det gör ont i själen att läsa detta. Jag har god lust att göra en polisanmälan på den här artikeln av den enkla anledningen att det är hets mot folkgrupp. Du hävdar rakt ut att alla män är våldtäktsmän och det är kränkande.

  Jag och några av mina vänner har kastat ut folk som varit för närgångna, både tjejer och killar. Hanna-Karin, allt du har skrivit är rent skitsnack. Hur många människor tror att de har rätt att våldta någon bara för att de har kjol? Hur många tror att det är okej att tafsa på någon?

  Vi lever inte på 1100 talet längre, det är dags att du och alla andra som tycks tro det lär sig detta.

 126. Anonym Anonym 18 juni, 2012

  intressant perspektivbyte, dock inte helt lyckat. om diskursen den satiriserar tenderar att skuldbelägga (de kvinnliga) offren, leder spegelvändningen till att man "föroffrar" (den manliga) förövaren. våldtäktsmannen i den här texten framställs som en "any-guy-whatever" som blivit lite för full, råkat kliva över en gräns, och nu känner en massa ånger. jag är ingen expert på våldtäktsmannens psykologi – kanske är varenda man en potentiell våldtäktsman, precis som varje människa är en potentiell mördare – men något säger mig att satiren missar målet i och med att våldtäktsmannen neutraliseras/normaliseras.

  mer effektivt vore, i så fall, att peka på de fall där män har blivit våldtagna av andra män – att försöka få våldtäktsmannen (potentiell eller reell) att relatera till offrets känsla. jag tror att en våldtäksman måste uppleva, om än som kroppslig fantasi, offerperspektivet (maktlösheten, förnedringen, den fysiska och psykiska smärtan osv.) för att kunna börja ifrågasätta sin egen roll som förövare. det gäller för övrigt förövare av alla dess slag (kvinnor som män, unga som gamla).

 127. Anonym Anonym 18 juni, 2012

  Genialt att för en gångs skull utgå från förövaren och att utforma en manual med tips och råd till honom för att "behärska sin drift". Det starka fokuset på kvinnan måste bort när det handlar om våldtäkt eftersom det cementerar skulden och skammen som offret förväntas känna ("det var mitt fel"). Låt förövarna ta sitt ansvar istället. Det här inlägget är viktigt.

 128. Anonym Anonym 18 juni, 2012

  Det här var nog bland det sjukaste jag läst. Oj vad folk gör mycket för att bli kända och få uppmärksamhet idag.

 129. Anonym Anonym 18 juni, 2012

  Maybe all men could carry a whistle with them and if they feel that they are in danger of assaulting a woman they can hand it to the woman to blow for help.

 130. Anonym Anonym 18 juni, 2012

  Kan inte göra något annat än att hålla med. Här dras vi alla över en enda kam.

 131. Anonym Anonym 18 juni, 2012

  Med "föräldrar" menar du givetvis mamma?

  /Malacoda

 132. Anonym Anonym 18 juni, 2012

  Inget fel på apors intelligens. Finns schimpanser som har uppmätt ett IQ på 20-25 vilket i jämförelse med flertalet länder vars population har ett medel-IQ på runt 60.

 133. Marcus Marcus 18 juni, 2012

  Det krävs en Grensman för att förklara för männen var gränsen går.

  Bra text, även fast skuldbeläggningsfrågan är mer komplicerad än offer/förbrytare.

 134. Cricky Cricky 18 juni, 2012

  Strålande inlägg!

 135. Johan J Johan J 18 juni, 2012

  Kan vi inte göra så här:

  Män får gå utanför dörren, men kvinnor måste skyla sig så vi inte får "begär".

  På så vis kan alla röra sig i samhället.

 136. Anonym Anonym 18 juni, 2012

  haha sicken rappakalja. evigt kränkta är dessa feminister som läst genuskurs på folkhögskolan där dom lärt sig att det är viktigt "att byta fokus" så att folk fattar att det inte är kvinnnan det är fel på. tillåt mig småle. ja för vi alla normala har ju alltid ansett det är kvinnan det e fel på vid våldtäkt. idioter till feininster ploppar upp som svampar ur jorden. har dom inget bättre för sig än att vara bittra? typ käka en glass, jobba eller bara tänka längre än näsan räcker 🙂
  kränkthet, vår tids folksjukdom. och allt e männens fel 🙂

 137. Anonym Anonym 18 juni, 2012

  Jag borde inte bli förvånad över att det finns korkade människor 2012 som drar samtliga över en och samma kant, kommer med generaliserade och extremistiska fördomar/åsikter. Problemen med människor som dig är att du är en förtryckare mot män lika mycket som du är mot kvinnor.

  Du behöver inte skämmas dock. Ditt fanatiska inlägg med ett barns logik gör att jag skäms åt dig.

 138. Bakpappa Bakpappa 18 juni, 2012

  Kanske jag missförstår dig nu, men tänkte bara påpeka att jag inte är ett dugg provocerad. Eller så uppfattar vi det ordet helt olika?

  Jag uppfattade tanken med texten som att det är fel skuldbelägga offret för våldtäkt. Att det är på våldtäktshens ansvar att inte våldta, inte offrets.

  Jag tycker det är sjukt intressant se hur lätt jag blir missförstådd. Bara för att jag är man och inte bara hurrar.

 139. Monica O Kolkman Monica O Kolkman 18 juni, 2012

  Bra skrivet! Och för alla dem som inte ser att det är en satir (för att få oss att tänka lite "tvärtom") utan tolkar allt bokstavligt… läs igen.

  För övrigt vill jag liksom Anneli här ovan rekommendera
  http://www.svtplay.se/video/99801/ingen-riktig-valdtakt

  Där får man ett bra exempel. De där killarna borde kanske inte gå på fester där de riskerar träffa på tjejer som super sig fulla för första gången och "inte vet hur de ska bete sig", utan borde stanna hemma.

 140. Elin Hylander Elin Hylander 18 juni, 2012

  Jag var på en kurs i feministiskt självförsvar. Där sa min instruktör att en överfallsvåldtäkt väldigt sällan beror på vad offret har på sig, det beror på hennes kroppsspråk. Ser man liten, vinglig, lättmanövrerad ut är det alltså farligare. Så om man som kvinna är rädd när man går hem om kvällen – ta stora ordentliga steg och håll huvudet högt.

 141. Viktor Viktor 18 juni, 2012

  Precis som all bra satir så försöker den påpeka något viktigt genom att vända på förlegade värderingar och resonemang för att visa hur absurt det är att det är upp till kvinnor att undvika att bli offer. Vad din alkoholrelaterade impotens har med saken att göra har jag svårt att se. Sällsynt korkat skämt.

 142. Klimpen Fant Klimpen Fant 18 juni, 2012

  Jo, den så kallade apintelligensen kommer nog leva länge, lyckligtvis 😀

 143. Klimpen Fant Klimpen Fant 18 juni, 2012

  Bra skrivet!! Om det hade funnits en gnutta mer empati i vårt samhälle är det kanske så här nyhetsartiklarna hade sett ut.

 144. Gunna Gunna 18 juni, 2012

  Först och främst, grymt bra text. Sjukt det är, att man ska behöva vända på allt för att tydliggöra en sån här sak som så uppenbart är helt skev från början.

  Våldtäktskulturen (som är ett otroligt stort problem i Sverige och i många andra länder) är – tror jag – en direkt spegling av samhället vi lever i, där mannen är normen och tidigt i uppväxten också får lära sig det. En man ska vara tuff, hård, ta för sig och i ca 99% av alla filmer (för barn och ungdomar) är killarna starka och tjejerna är snygga/smala/avklädda.

  Tidigt får pojkar en bild av flickor/kvinnor som ej jämställda med sig själva, på grund av att den stereotypa bilden av kvinnan är så totalt objektifierad och kvinnor reduceras ALLTID (med få undantag) till sitt yttre, sin sexualitet och som svagare än män.

  Ta Legos tjejsatsning till exempel; Lego Friends. Aldrig (rätta mig om jag har fel) har Lego producerat kvinnliga legogubbar förut. Och nu, när man vill bredda målgruppen (som om inte tjejer redan leker med lego?) består gubbarna ENBART av tjejer med korta magtröjor och urringningar med klyftor, korta kjolar och massa smink. Vi matas från så tidig ålder med dessa förlegade könsroller. Klart att detta fortsätter i vuxen ålder.

  Problemlösningen kan naturligtvis ALDRIG ligga i hur kvinnor väljer att klä sig, utan i grundläggande respekt för andra människor. Vi måste lära våra små pojkar tidigt att det är okej att vara mjuka/gråta/sätta ord på sina känslor, för jag tror att våldtäktsmän i själva verket är känslomässigt isolerade människor som inte har lärt sig att visa respekt utan har ett sjukt behov av att utöva makt på andra människor för att känna sig bättre själva. Samma tendenser som mobbare ofta har; ens egna litenhet och fördärvade självbild projiceras på någon annan i hopp om att man ska känna sig större och mer värd.

 145. Röjbörje Röjbörje 18 juni, 2012

  Hehe, fantastiskt skrivet! =) Och sååå underhållande att läsa grottpojkarna på Flashbacks reaktioner på detta, man blir bara mörkrädd för mindre! Men stand tall! go go go!! =)

 146. Tobias Tobias 18 juni, 2012

  Fortsättning..

  Anyhow. För att förändra måste man bli medveten, tillåtas ifrågasätta och diskutera för att sen kunna fatta egna och förhoppningsvis sundare val. Exempel på bättre lösningar efterfrågades? Machofabriken (http://machofabriken.se) är ett projekt som bla. Män för jämnställdhet jobbar med och är ett utbildnings- och diskussionsmaterial som visar hur attityder och normer kring manlighet kan se ut och uppstå. Inte den enda satsning som görs i frågan, men jag tycker det är riktigt bra utfört. Genom att få köra ett sånt koncept lokalt en längre tid och utvärdera skulle det kanske visa på minskat våld och ett öppnare socialt klimat. I ett sånt läge vore det lätt att räkna på kostnader och vinster och införa det regionalt eller kanske nationellt. Visar det sig framgångsrikt kunde Sverige i min blygsamma utopi få stå mall för resten av europa och så småningom världen. Visst, jag kommer inte leva att få se den dagen men sociala förändringar tar tid och jag gör hellre nåt för att hjälpa utvecklingen än inget alls.

  Om nån orkade läsa ända hit får jag nästan gratulera. Jag hann bli trött och sugen på en en superhjältefilm, en form av manlig machomyt jag ironiskt nog inte tycks kunna få nog av.

 147. Tobias Tobias 18 juni, 2012

  Hej Anonym och Sebastian. Intressanta kommentarer, först vill jag bara klargöra att jag varken har taskiga vänner eller en familj värre än någon annan. Tyvärr är min lilla vänskapskrets inverkan på resten av samhället förhållandevis liten. Däremot har jag hört flertalet politiker och experter råda kvinnor i hur de ska undvika situationer där de kan bli våldtagna men väntar fortfarande med iver på att få höra någon offentlig person ska ge liknande råd till män. Om detta hänt så har jag fullständigt missat det. Visst är det med all säkerhet ett sätt att värna om det svaga könet och de som säger det gör det säkert i gott syfte. Men en av effekterna blir att skulden förskjuts mot offren.

  En övervakningsdystopi modell 1984 kan vi bortse ifrån för det har jag svårt att tro att någon med sina sinnen i behåll är intresserad av. Förstod aldrig riktigt var jämförelsen kom från. Tvärtom har du, Anonym 20:47, helt rätt i att det blir ord mot ord med bevisningen som får avgöra i en rättsmodell som hellre friar än fäller. Så långt är det väl bara bra. Likaså kan det behöva klargöras om offer och förövare hade byxor eller kjol, underkläder, livrem etc. för att se om deras versioner håller. Huruvida blusen var urringad eller genomskinlig, sminkningen hård och liknande är helt ovidkommande men tenderar ändå, efter vad jag kan se, att dyka upp i rättssalar. Jag är fullkomligt övertygad om att såna här sätt att prata om offrens roll i brotten bidrar starkt till att så många våldtagna personer skäms, trots att de fått rätt i rätten, och inte vill att andra ska veta om det.

  Det finns också tydligare tecken som det uppmärksammade Bjästafallet. Som tyvärr inte var unikt, liknande situationer hade uppstått tidigare och har uppstått efteråt också. Att social utfrysning och horstämpling sker efter en anmäler och ord står mot ord är sjukt fel men ändå till viss mån förståeligt då det omgivningen kan ta det som förtal. Men när en förövare väl är dömd, efter en hellre-fria-än-fällaprincip borde skuldbeläggandet upphöra.

  Jag är inte så mycket för långa utbroderande inlägg men vill ändå vidhålla att skuldbeläggande av offer sker när det kommer till våldtäkt. Like it or not, det finns där.

  Den intressanta frågan är ju vad vi kan göra åt det!
  Sebastian, du var inne på själva pudelns kärna: machoattityder och kvinnosyner. Två smutsiga sidor av samma mynt där män ska kunna ta vara på sig själv genom att vara starka och kompromisslösa. Vilket i förlängningen bara skapar friktion. (Tänk då hur lätt en våldtagen man har att anmäla och bli trodd, man skulle kunna tala om att "komma ut" som våldtäktsoffer). En ska också komma ihåg att våldtäkt ytterst inte handlar om sex utan, tror jag, mer om makt. Förmodligen av samma typ som är förknippad med våld.

  Anonym nämnde att utbilda ungdomen i moral och etik. -Där tror jag vi närmar oss nåt bra! Moral och etik i all ära, men det finns också mönster. Män står för löjligt mycket av allt grovt våld, organiserad brottslighet och nästan alla kända våldtäkter. Frågan är varför? Jag kan inte tro att det är genetiskt. Det faktum att också kvinnor kan bli svin och det faktum att de allra allra flesta män inte är ett dugg våldsamma utan schyssta killar med mer eller mindre sunda värderingar och god moral, borde tala mot det. Däremot odlar vi rätt destruktiva normer (bra normer också och de bör vi förstås värna om). Normer som drabbar män lika mycket som kvinnor. Även om det här handlat om våldtäkt som drabbar kvinnor så är det samma strukturer som leder till att män slås ner, är överrepresenterade i missbruks- och självmordsstatistik.

 148. Anonym Anonym 18 juni, 2012

  Alla som inte våldtar är dansbandsmän?

 149. Anders H Anders H 18 juni, 2012

  Jag saknar fortfarande ett "facit" till blogginlägget. Det är uppenbart ett collage av nyhetsbyråtexter där författaren har gjort en knorr genom att ändra perspektiv på vissa meningar. Men vilka är källorna? Det vore renhårigt att ange det eftersom allt inte är författarens egna ord.

 150. Hanna-Karin Grensman Hanna-Karin Grensman 18 juni, 2012

  Alla inspirationskällor ska finnas bland länkarna ovan. Låt mig gärna få veta om jag missat någon.

 151. Hanna-Karin Grensman Hanna-Karin Grensman 18 juni, 2012

  Jag har lagt till länken i länksamlingen ovan och jag gör också mitt bästa för att sprida informationen om Preventell (som var helt nytt för mig).

 152. Anonym Anonym 18 juni, 2012

  Årets mest korkade text och då inkluderar jag alla de efterblivna inlägg jag läst på Flashback skrivna av debila snorungar.

  Hur kan man ens generalisera och dra alla män över en kam på det där sättet? Det är lika illa som att skriva "alla negrer är tjuvar" eller " alla araber tyckte att nazisterna gjorde rätt som gasade judar". Usch så pinsamt.

  Normalt funtade män begår inte våldtäkter. Majoriteten av männen är normalt funtade i det avséendet.

 153. Anonym Anonym 19 juni, 2012

  Låter som vi har en kränkt vit man här…

 154. Anonym Anonym 19 juni, 2012

  Haha flytta till månen i sommar om du är så jävla orolig för att bli våldtagen. Jävla offermentalitet!

 155. M M 19 juni, 2012

  Och VAD är det som får Hann-Katrin att tro att folk som våldtar tycker att det är en "ok" gärning? Begriper du inte att precis som all annan skit som vi apmänniskor företar oss, behöver det sannerligen inte vara godkänt av någon moral á la Jesus? Folk gör vad fan de vill. En del saker är förbjudet enligt lagen, samhällskontraktet. Men det gör inte att den som våldtar före gärningen nödvändigtvis tänker att en kort kjol betyder "javisst". Kanske snarare tvärtom. Och just därför.

 156. Anonym Anonym 19 juni, 2012

  Var jag än går genom min lilla sketna bond-stad på väg hem från krogen riskerar jag att drabbas av våldsöverfall pga alkoholstinna personers vrede och missnöje. De får inte slå mig säger polis och lag men det verkar de strunta i. Och problemet upphör inte trots ivriga debatter på nätet och i min samtalsgrupp. Kan jag gå en annan gata för att undgå detta vansinne? Jag blir visst så illa tvungen tänker jag – jag får ju smäll i gränderna? Ska jag ta gränden och smällen och efteråt säga att det var dåligt gjort och emot lag och ordning att slå mig, till illgärningskvinnorna/männen? Hjälper det mig den där kvällen? Eller ska jag, bredvid debatten om hur att lösa frågan med våldsverkarna helt enkelt se till att hålla mig undan dem? Har jag förlorat min rätt att vandra på allmän plats utan risk att bli offer för våldsdåd?

  Principer, pragmatiska lösningar, ideal eller real? Kanske ska man inte godta, utan ANTA att där finns en fara? Problemet finns och bör lösas. Det gör det inte genom att naivt tro att all blir snälla en dag. Det blir varken du eller jag. Rör dig inte bland människor. Varken kvinnor eller män. Det är farliga djur.

 157. Anonym Anonym 20 juni, 2012

  Så himla rätt. Jag (som så många av oss) känner en tjej som blev våldtagen. Knivhotad, mordhotad, bakbunden och inkastad i en bagagelucka. Mannen fick många års fängelse, men tjejen ångrar än i dag (8 år senare) att hon anmälde för att rättegången var så vidrig. Försvarsadvokaten fokuserade mycket på att hon var alkoholpåverkad och att hon stannade sin cykel när mannen bad om en vägbeskrivning (visste hon inte hur farligt det är att stanna och ge en man en vägbeskrivning?).. Som tur var hade hon collegetröja och jeans, så kläderna kunde de i alla fall inte hacka på. Att förvandla en vänlig handling till en invit är rent vidrigt gjort och att behöva utstå det i en rättegång måste vara ofattbart jobbigt. Alla dessa råd om hur vi kvinnor ska undvika att våldtagna står mig upp i halsen och därför är det så skönt att någon vänder på steken för att påvisa hur befängt det är och förhoppningsvis ge många en tankeställare. Tack!

 158. Dicky Danger Dicky Danger 23 juni, 2012

  Varför inte kämpa för statliga bordeller? Då skulle våldtäkter direkt försvinna och sexuell ärlighet börja florera.

 159. Dicky Danger Dicky Danger 23 juni, 2012

  1.Vem är det som fostrar pojkarna till sexuella predators?
  2.Vem tvångsfostrar pojken till heterosexuell varelse?
  3.Vilka gynnas ekonomiskt av mäns mekaniska personlighet å arbetsliv?
  4.Vilket kön motverkar sann jämställdhet genom att undvika beblanda sig i det segregerade yrkeslivet?
  Svaret är kvinnor!!!

 160. Anonym Anonym 28 juni, 2012

  Vad är poängen med det här? Om man parkerar sin Ferrari med nyklarna i tändningen i ett ghetto så bör man inte vara förvånad när den försvinner…

  Våldtäktsmän tar liksom inte ansvar för sina handlingar för då hade de inte begått våldtäkter. Alltså måste kvinnor ta ansvar att skydda sig och tex inte dricka sig redlösa bland folk de inte känner, det är inte svårare än så …

 161. Anonym Anonym 28 juni, 2012

  Bara i en så skev kultur som den svenska kan folk som delar in sina medmänniskor i onda och goda tas på allvar.

 162. Maria Maria 1 juli, 2012

  Bra skrivet. Ingen är någonsin skyldig till att bli utsatt för överfall och våldtäckt, oavsett om man druckit eller har kort kjol. Självbehärskning och respekt, kallas det som folk måste lära sig.

 163. Charlotta Charlotta 13 juli, 2012

  Bra skrivet, tack! Måste delas.

 164. Sparvid Sparvid 16 juli, 2012

  Visst är det en ökning av våldtäkter nu och det är otroligt skrämmande.
  Men min uppfattning av det som är skrivet är att ALLA män är våldtäckmän som inte än har "kommit ur sitt skal" men att dom så småningom kommer göra det om dom dricker och umgås med tjejer…
  Det tycker jag är lite sjukt! Alla män är inte idioter. Vissa är det men det finns minst lika många kvinnor som är det.
  Man måste ju också tänka på hur många kvinnor det är som våldtar innan man börjar skriva om sånt här.
  Jag själv har blivit våldtagen i hemmet men även utanför hemmet men jag skulle aldrig tycka att alla män är våldtäkts män för det. Inte en chans!
  Visst ska tjejer kunna vara ute själv och få ha på sig vilka kläder de vill, men som en person skrev här uppe så väcker det intresse hos vissa män och det får man i såna fall räkna med.
  Man kan inte rå för att man tänder på det. Men självklart ska man inte behöva bli våldtagen för det.
  Men alla män är inte idioter som kommer våldta så fort dom får i sig alkohol och är i närheten av en tjej.
  Dom flesta män är faktiskt snälla och lyssnar när man säger nej!
  Kom ihåg att det här ÄR skrivet av en som har varit utsatt för våldtäkt!

 165. Anonym Anonym 15 september, 2012

  Du är ju så djävla korkad att det gör ont i mig.

 166. Anders Anders 7 november, 2012

  Underbart att en text väcker en sådan diskussion! Och ett övervägande mycket positivt gensvar, just för att man upplevt sig se frågorna i en ny vinkel! Jag hade tänkt påpeka detta om att de flesta våldtäkter inte är överfallsvåldtäkter utomhus, utan har en annan problematik, men det behövs inte. Tack för debatten!

 167. Hanna Lans Hanna Lans 21 januari, 2013

  På fullt allvar förstod jag inte den omvända sanningen förrän i mitten av inlägget. Jag satt och nickade och tänkta att "äntligen går Polisen ut med riktlinjer till förövarna, inte till offren" och "vad bra, nu kanske vi kan vända debatten och inte skuldbelägga offren längre". Jättebra inlägg och det är himla trist att det inte var som jag först trodde. Men kanske att ditt inlägg är ett steg i rätt riktning, att det är männen vi ska fokusera på att få en ändring av, inte offren.

 168. Anonym Anonym 24 januari, 2013

  öhhh kvinnor som våldtar män, ska inte dom också få direktiv hur dom ska bete sig? Eller män som våldtar män.

  Oavsett hur gärna ni idioter till feminister vill framställa er som offer, så är män också drabbade. Sug min kuk.

 169. Hanna-Karin Grensman Hanna-Karin Grensman 24 januari, 2013

  Kära anonym!

  Eftersom du är orolig över att jag i just detta inlägg inte tog upp kvinnor som våldtar män rekommenderar jag att du läser detta inlägg som tar upp just det. (Var inte orolig över att jag inte tar upp män som våldtar i det, det är ok, man måste inte ta upp allt alltid) http://hgrensman.blogspot.se/2011/08/kvinnor-kan-inte-valdta.html

  Jag tycker också att det är mycket tråkigt att höra du har så dålig självkänsla att du framställer det som ett straff att suga din kuk. Det är dessutom en smula ologiskt att komma med en sådan uppmaning utan att lämna tydliga kontaktuppgifter.

  Vänliga hälsningar,
  Hanna-Karin Grensman

 170. Alexandra Björk Alexandra Björk 15 februari, 2013

  Samma gäller preventivmedel. Det finns utvecklade preventinmedel för män med MARKANT mindre biverkningar men läkemedelsbolagen har ingen marknad för det eftersom det anses "omanligt" och man ska då banne mig inte jävlas med mäns virilitet! Kvinnor går bra dock…

 171. Alexandra Björk Alexandra Björk 15 februari, 2013

  Tack Gorm! Du sammanfattade det jag tänkte men inte orkade skriva, för jag är som du, extremt trött på den retorik som de förtidspensionerade SD-arna för…

 172. Alexandra Björk Alexandra Björk 15 februari, 2013

  Bra replik där Hanna-Karin.

 173. Alexandra Björk Alexandra Björk 15 februari, 2013

  Det mest intressanta med diskussionen om att kvinnor måste täcka sig för att inte män ska bli så upphetsade att de inte kan hålla sig (undvika våldtäkt, konservativa kulturer där man ska täcka sig) är att det indirekt indikerar att män på något sätt är en underordnad "ras" som inte KAN hejda sig… Vilket jag finner högst ironiskt.

 174. Anonym Anonym 15 februari, 2013

  Överfallsvåldtäkter beror väl aldrig på offrets kroppsspråk, utan på att förövaren våldtar? Märkligt ordval av instruktören eftersom det lägger ansvar på kvinnan och inte på våldtäktsmannen.

  -Lina

 175. Anonym Anonym 15 februari, 2013

  vad personen menade var kanske att våldtäktsmän kan se på en person om hon/han är ett "lätt" offer, alltså eventuellt har svårare att sätta gränser och försvara sig och det finns forskning som visar på att det är så, man väljer ett så lätt offer som möjligt, helst som redan är försvagat och man använder oftare psykiskt våld och olika strategier för att få offret ensamt och i en utsatt position, t.ex. med droger eller alkohol, om man lyckas göra motstånd och slåss och skrika så är det faktiskt ofta så att förövaren ger upp. Appropå kommentaren om hur tjejer klär sig så har personen en objektifierande syn på kvinnor, enligt forskningen så har det absolut INGEN betydelse vad kvinnan har för kläder på sig om en man våldtar henne eller inte, och dessutom förstår personen uppenbarligen inte begreppet ansvar, vare sig en man är upphetsad eller inte så har han absolut ALDRIG någon rätt att våldta en kvinna han har ALLTID ansvaret för sina egna handlingar, hur provokativ och upphetsande hon än är så är det alltid HON som bestämmer vad någon gör med hennes kropp, hur kan människor inte ha någon självinsikt överhuvudtaget och tro att den enda synvinkeln som finns är att se saker ur männens ögon, är det verkligen totalt omöjligt för er att föreställa er hur det är från kvinnans synvinkel? "om det inte finns något provokativt så blir ingen provocerad" så om jag blir provocerad av att du har glasögon eller rött hår så får jag begå övergrepp mot dig? och om du inte vill att jag ska göra det så får du skaffa linser och färga håret? jag blir provocerad av alla möjliga saker hela tiden, det rättfärdigar inte att jag skadar andra människor! att människor har den där synen på kvinnor är anledningen till att kvinnor blir våldtagna och sexuellt trakasserade.

 176. Simon Simon 15 februari, 2013

  Du begår ett misstag när du sätter antal anmälda våldtäkter = våldtäkter. Det finns något som heter falska våldtäktanmälningar också. (givetvis som det finns oanmälda våldtäkter)

  Dessutom verkar du i stycket om Fredrik sätta likhetstecken med våldtäkt och att en person inte säger nej. Isåfall begås det enormt mycket våldtäkter just i denna sekund, och runt 50 % av dem av kvinnor.

 177. Anonym Anonym 15 februari, 2013

  Det finns bara en sak man kan göra: ta itu med problemet. Dessa män behövde psykiatrisk hjälp för länge sedan. Se till att dem får det, utöka psykvården. Se till att öka chansen för de barn som växer upp med drog påverkade föräldrar så att de inte hamnar i samma veva.

  Om alla får tabletter när det behövs och kärlek minskar vi all typ av kriminalitet.

 178. Sven Rickström Sven Rickström 17 februari, 2013

  Lägg inte ord i munnen på mig, "Männen"? Välj dina ord lite bättre tack. Jag önskar att slippa tillräknas till den "underodnade våldtäktsrasen" Begår man våldtäkter är man sjuk. Känns inte så trevligt att alla män ska behöva stå till svars för några procent som inte kan kålla sinnet i shack och kuken i styr. Tack på Förhand

 179. Sven Rickström Sven Rickström 17 februari, 2013

  Riktigt bra perspektiv på saken.visst kan människors klädsel säkert påverka hurvida de blir våldtagna eller inte. Men det känns inte relevant. Oavsett vilket så bör folk få klä sig hur de vill. Men nån gräns för hurvida det skulle vara "förargelseväckande beteende" borde kanske finnas. Dock ska det vara väldigt lättklätt innan det kan pastilles tycker jag. Hursom, våldtar man någon så anser jag att man har förverkat sin rätt att ha en sexualitet och bör kanske "pungklippas" iallafall vid upprepade försök att äckla sig…

  todeloo

 180. Sven Rickström Sven Rickström 17 februari, 2013

  Hur vanlig är det… att kvinnor våldtar män? Jag menar ställt i proportion till hur vanligt det är med män som våldtar kvinnor… Skärp dig och sluta vara anonym. Sluta upp med att be folk suga din kuk! Hur gammal är du? 12 eller? Jag vill slå ett slag för att visa sin identitet i kommetarsfälten och att hålla sig med ett vårdat språk. Ni som inte klarar av det för väl gå och läsa upp er på komvux så ni lär er att det finns annat än könsord i svenskan. Sen kan det ju vara praktiskt om man kan stava någorlunda.

  morsning, Korsning, Barnförlossning.

  Sven Rickström

 181. Sven Rickström Sven Rickström 17 februari, 2013

  Jag tycker vi bygger den "statliga bordellen" hemma hos dig. Jag tycker mig höra att populismen och generalismen personifierat har talat.

 182. Jessica Jessica 17 februari, 2013

  Vissa av kommentarerna till det här inlägget gör mig fullkomligt matt, och visar tydligt hur viktig den här typen av texter faktiskt är. Typ:

  1. "Man ska inte behöva bli våldtagen för att man har vågade/få/små kläder på sig, men man måste vara beredd på att det automatiskt bidrar till en upphetsning hos många män". Så: å ena sidan är det inte offrets fel, men å andra sidan är det… jo men visst, offrets fel. Just det ja.

  2. "Du begår ett misstag när du sätter antal anmälda våldtäkter = våldtäkter. Det finns något som heter falska våldtäktanmälningar också." Yup, asvanligt förekommande. Och en viktig poäng i debatten, också.

  3. "Pojkar och män måste ha klart för sig att våldta är samma som att begå ett mord och t.o. m. värre."
  Det här är en vanlig uppfattning (alltid uttryckt med största empati och välmening) som man starkt bör ifrågasätta. Seriöst? Är det VÄRRE att som kvinna bli våldtagen än att DÖ? Är kvinnans kropp/sexualitet så central för hennes väsen, att ett övergrepp av sexuell art fråntar kvinnan all mening med fortsatt liv? Är äcklet och skammen en kvinna förväntas känna efter en våldtäkt så intensiv att hon till ingens förvåning kan tänkas avsluta sitt liv? SERIÖST? Och om så är fallet, skuldbeläggande av brottsoffer – någon?

  "Hur kan man ens generalisera och dra alla män över en kam på det där sättet? Det är lika illa som att skriva "alla negrer är tjuvar" eller " alla araber tyckte att nazisterna gjorde rätt som gasade judar". Usch så pinsamt." Kommentar: ………………………………………

  4. "Normalt funtade män begår inte våldtäkter. Majoriteten av männen är normalt funtade i det avséendet." Korrekt analys – våldtäktsmän är som vi alla vet av en annan art är vår egen. Problemet är att våldtäktsmännen (homo rapicus rapicus) ser ut, talar, tänker och rör sig exakt som oss, vilket försvårar identifieringen av dem. Vetenskapsmän jobbar på att identifiera specifika antikroppar hos arten, som då ska kunna avslöjas med hjälp av blodprov.

 183. Anonym Anonym 23 april, 2013

  När jag läser detta för tankarna raskt mig till Egalias Döttrar. Det är helt makalöst hur tydligt allt blir när man vänder på perspektivet! Fantastisk läsning! Och det är klart att inte varje man är en våldtäktsman i grunden, men det känns heller inte som att det är poängen med texten. Den vill bara belysa de fantastiskt korkade argumenten hos somliga som verkar anse att allt är kvinnans fel. Allt än våldtäktsmannens fel, inte alla mäns, inte alla kvinnors, utan den enskilda, skruvade individen.

 184. Anonym Anonym 23 april, 2013

  Man måste komma ihåg att våldtäkt oftast inte handlar om ett sexuellt behov utan om att utöva makt. I ett patrialkalt samhälle är det självklart att män tror att den makten är något som är dem berättigat. Vi måste arbeta för att få ett jämställt samhälle där hälften av befolkningen inte ska behöva vidta specialla åtgärder för att känna sig trygga. Vi måste aktivt jobba för att ändra synen på kvinnan som objekt. Själv känner jag mig kränkt bara av att gå till gymet där många killar har på sig sexistiska t-shirt som ett "skämt" och på "skoj". Våltäkt kan aldrig vara offrets fel eftersom våltäkt inte är i samtycke. Män borde ta sitt ansvar och kvinnor borde inte behöva sitta instängda. Det kanske är lätt för en man att kommentera och känna sig kränkt (stackars vita, kränkta ,män) men de har aldrig upplevt denna särdelning av känen på ett lika negativt sätt som kvinnor har. Det börjar redan i förskolan och fortsätter hela livet.

 185. Anonym Anonym 17 juni, 2013

  Rolig läsning. Tyvärr logiskt felslut i jämförelsen.

  http://en.wikipedia.org/wiki/False_analogy

  Problemet är att det inte är relevant om en kvinna är eller inte är benägen att bli våldtagen, för att kunna bli våldtagen. Medan det har betydelse om en man är eller inte är våldtäktsbenägen, för att kunna begå en våldtäkt.

  Alla dessa råd i artikeln är absolut relevanta, om bara prefixet "våldtäks" användes före alla "man" och "män." De är inte relevanta för de flesta män, eftersom de flesta män varken är våldtäktsmän eller har någon önskan att våldta, men råden för kvinnor är alltid relevanta eftersom deras önskan om att bli eller inte bli våldtagna inte har betydelse för huruvida de blir våldtagna eller ej.

  Råden i blogginlägget och råden för kvinnor spelar alltså inte enligt samma regler, och då blir råden i blogginlägget mer provokativa än något annat. Givetvis kan man ha full förståelse för att kvinnor känner sig kränkta av att behöva fundera två gånger på vad de gör, men det finns inget annat sätt att angripa problemet.

  Såvitt jag vet har vi inga förtrollade speglar i vilka vi kan titta och se att någon är våldtäktsman innan denne begått en våldtäkt. Vi kan sluta helt att ge råd åt kvinnor, och fokusera helt på att försöka förebygga våldtäkter, men eftersom vi inte är helt på det klara vilka premisser som leder till att en man blir våldtäktsman så blir det stört omöjligt att förutse vem som kommer begå brott. Alternativet är som man gör nu, försöker förvarna eventuella offer innan de blivit offer.

  Man gör för övrigt likadant med sommarshoppare, butiker och banker. Man råder shoppare att inte ha plånböcker i bakfickan, att inte flasha med mycket kontanter, att vara misstänksam mot utskjutande plastdetaljer på automater och att alltid begära kvitto på inköp. Det finns nämligen inget annat sätt att förebygga fickstölder och skimming. Man råder butiker att ha bärbara överfallslarm, att ha effektiva rutiner för öppning och stängning, att alltid vara två i butiken, osv. Man råder banker att ha tidlås, att alltid använda sig av välrenommerade firmor för kontanttransporter, att använda sig av vakter, att ha automatväggar som kan utlösas, att ha färgpatroner och att i allmänhet ha väldigt lite växlar.

  Så fort vi byggt de förtrollade speglarna så kommer vi sluta ge råd till människor om hur de undviker att utsättas för brott. Tills dess får vi göra vad vi kan.

 186. Anonym Anonym 17 juni, 2013

  Om jag vet att min dotter/syster/flickvän kommer att befinna sig i en situation där hon måste ta sig hem själv utan att en vän kan följa med så kommer jag att känna oro om hon skulle vara lättklädd. Detta betyder INTE att jag lägger någon skuld på henne. Det är ju självklart den person som våldtar som är ansvarig. Men jag kommer att känna oro och på något sätt försöka ordna så att någon jag litar på följer henne hem.

  Låt oss säga att jag går med min lillasyster och vi ska skiljas åt i någon förort i Stockholm. Under en gångbro står några killar, pratar med bryting, spottar ut solrosfröskal och säger saker som "Abo kolla guzzen!" Det finns inte tanke på att jag skulle låta henne gå igenom ensam där. Gör det mig till rasist? Nej, jag vill ta det säkra före det osäkra. Det handlar om hur personerna beter sig. Det kan finnas svenskar i centrumgäng också förstås.

  Vi som killar vet vilka idioter det finns bland oss. Därför säger vi sånt som "ska du verkligen ha på dig det där när du ska dit" om nu tjejen har en jätteurringning och ska till Husby på hemmafest. Jag blir så förbannad på att folk reagerar och säger "Aha, så du skuldbelägger kvinnan" Nej det gör jag ju inte. Hade det varit upp till mig så hade alla fått vara nudister. Jag bryr mig inte vilken forskning som har gjorts – vet jag att någon jag bryr mig om kommer att befinna sig bland folk jag inte litar på så kommer jag att känna oro och jag ska inte behöva be om ursäkt för det. Självklart ska vi fokusera på hur vi gör för att stoppa våldtäktsmän och i rätten inte diskutera hur en kvinna är klädd. Men sluta bli arga på oss som bara är oroliga för våra nära och kära.

 187. Anonym Anonym 17 juni, 2013

  Du röstar väl på SD också Jessica, eller är dom inte nog kanske.. Vad ska man göra med dessa personer efter man identifierat de med blodprov? Ska vi alla ta blodprov? Fantastiskt idiotiskt skrivet. God dag

 188. Maj Maj 15 juli, 2013

  Jävlar vad bra skrivet

 189. Anonym Anonym 15 juli, 2013

  På tal om dina tankar om våldtäkter i hemmet, så löser två av de åtta punkterna i texten det.

  • Var inte ensam med tjejer och försöka låta bli att attackera ensamma tjejer.

  • Gå inte in i en relation med en tjej förrän du är helt säker på att du inte kommer att våldta henne.

 190. Anonym Anonym 15 juli, 2013

  Poäng, men baserat på statistik är det vanligare med manliga förövare än kvinnliga och vanligare med kvinnliga offer än män, vilket man kan motivera en generalisering med. För att inte tala om den rådande kulturen runt sex, vilket man också man använda för att motivera generaliseringen. Jag pratar då om generaliseringen för gruppen män.

  /Michael Johansson

 191. Anonym Anonym 15 juli, 2013

  Du har missat poängen, det tragiskt att se

  /Michael Johansson

 192. Anonym Anonym 15 juli, 2013

  Nils, är du en av dom här männen? Inte, så varför går du i försvar?
  Tänk på det, varför går du direkt i försvar när du känner att en grupp du tillhör blir uppmärksammad, när det inom den gruppen, antar vi, det inte är du det talas om?

  Gör som vettiga människor, vettiga hen med penisar, ställ dig på rätt sida linjen och fördöm männen som gör fel! Du känner dig, antar vi, felaktigt kritiserad? Gör inte det, det är inte dig vi pratar om..

  Martin Söderberg, detsamma verkar gälla dig, känn dig inte träffad bara för att du ingår i gruppen män, det finns en subgrupp, män som våldtar och det är den som attackeras. Bli förbannad, jag är förbannad, låt oss vara förbannade tillsammans, på dom män som snackar skit, på dom män som utför skit.

  Om en vidrig man säger;
  "Jag borde kanske inte ha tagit henne på brösten, men jag var full och kåt ju, man är ju bara man!" FUCK YOU! Säger du att vi män, att jag och Martin inte kan kontrollera oss själva? Fuck you. Vi ska inte tolera sånt.

 193. Anonym Anonym 30 juli, 2013

  Vilka bra inlägg. Det är ovanligt att en diskussion på blir så här saklig utan att någon kasta skit på någon annan. Roligt att se. Tack för ett bra inlägg Hanna-Karin. Det är viktigt att vända på problem, det ger perspektiv. //Sara

 194. azazel azazel 25 augusti, 2013

  Där hör ni kvinnor, det är ju hur enkelt som helst. Om ni kör omkring i er vagina och lämnar den dubbelparkerad på en mörk gata med nycklarna i och en äppelpaj på instrumentbrädan så kan ni ju inte annat än vänta er att någon går förbi och snor den, eller hur? Jag menar, om jag skulle just gå iväg och lämna min plånbok på bordet i ett kafé, skulle jag bli överraskad när jag återvänder senare bara för att finna den stulen?

  Det är en enkel lektion: det finns småtjuvar i varje hörn som bara väntar på hjälplösa damer att gå förbi med pengar rullande ur sina köttplånkor, så det är bäst att man låser dem.

  Alltså, det är ju hur sjukt som helst att jag fortfarande hör samma argument, med samma arroganta "schack matt!"-ton medföljandes, som om sexuella överfall är bara någon sorts besvärlig biprodukt av Glömsk Kvinnohjärna och inte ett av de mest traumatiska övergrepp en person kan uppleva. Än värru, de här avfärdande tankeexperimenten placerar offret som främsta skuldbäraren. När vi skapar och för vidare såna här varningar så bekräftar vi bara för offer av sexuella övergrepp något många redan undrar över. Att de kunde ha gjort något annorlunda. Att de bad om det. Att de inte kämpade emot tillräckligt. Att de förtjänade det.

  Idén att vi över huvud taget kan tillåta offer för någon form av övergrepp — sexuella eller andra — att tro att de på något sätt bad om det är en sådan styggelse för mänsklig anständighet att det är mot allt förnuft. Ingen ber om att bli våldtagen. Och vaginor kommer inte med ett rattlås.

  En vagina är inte en bil, och en våldtäkt är inte samma sak som att opportunistiskt sno någons glömda plånbok från ett kaffebord. Vet du varför? För att om jag lämnar nycklarna i min bil — OCH JAG SITTER I MIN BIL — så måste alla som kommer förbi och försöker sno den fysiskt övermanna mig först.

  Att presentera vaginor som okroppsliga ägodelar som bara väntar på att bli stulna är inte bara felaktigt (och ganska förolämpande), det förnekar också verkligheten av ett övergrepp genom att vrida det till någon sorts egenmäktigt berättande om egendomsstöld. Att genomleva en våldtäkt har precis noll saker gemensamt med att behöva ersätta sina kreditkort. När en kvinna tar på sig en kort kjol, så säger hon inte att hon nu lämnat sin kropp. Hon har inte lämnat sin bil igång på en tom gata och gått iväg för att köpa glass. Allt hon har gjort är att ha tagit på sig en kort kjol. Du måste fortfarande fråga henne om hon vill ha sex med dig. Du borde fortfarande vilja fråga henne.

  Att se kvinnors kläder som någon sorts tecken att de har lämnat sin kropp bekräftar bara idén att kvinnor inte äger sin egen sexualitet — att den existerar för dem att vakta och för andra människor att ta. Avgörande, anledningen till att så många män är så upprörda över det här och använder argumentet är för att deras oro grundar sig i ett behov av att beskydda kvinnor från sexuella övergrepp istället för att förhindra dem, vilket tillåter det att fortsätta ohindrat genom att de aldrig riktigt anstränger sig för att ta avstånd från det.

  Slutligen: våga ta ansvar för dina egna åsikter, vägra anonymitet när det gäller sådana här frågor.

 195. Anonym Anonym 15 september, 2013

  Jaha, så när man vänder på resonemanget man för mot våldtäktsoffer till de som våldtar, så vill vissa (oftast män) inte det bisarra i det. De tar åt sig och säger "Men JAG skulle ALDRIG våldta! Ni är så orättvisa!", istället för att fatta humorn i blogginlägget.
  Men det är faktiskt mer logiskt att be någon att låta bli att våldta, än att säga åt någon att undvika utsättas för övergrepp.

 196. Andreas Andreas 13 januari, 2014

  Hur vet jag att jag våldtar? Teoretiskt sett kan jag fråga "är du med på det här?" men hennes godkännande kan ju lika gärna ses som att hon var rädd eller kände sig hotad, eller att hon egentligen inte ville ha sex utan kände sig pressad för att hon inte ville förlora mig.

  Om du föreställer dig från killens perspektiv så blir gråzonen ganska mycket större och mer tydlig. Det är svårt att veta hur pass pass medvilligt sexet är om den andra personen kommunicerar dåligt eller felaktigt.

  Är säker på att de flesta tjejer stoppat en kille någon gång under en sexakt som de senare gått med på, ändå skulle de nog inte säga att det sexet var våldtäkt.

 197. URL URL 21 december, 2021

  … [Trackback]

  […] Read More here: grensmans.se/sa-undviker-du-valdtakt-i-sommar/ […]

Kommentarer är stängda, men trackbacks och pingbacks är öppna.