Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sexualitet, snusk och samvaro

Sexualitet, snusk och samvaro: En explorativ diskursanalys av sexualitet i samtiden

Inom ramen för min kandidatexamen i socialpsykologi skrev jag en uppsats där jag undersökte språkets betydelse för den samtida sexualitetens uttrycks sätt. Det är ett onödigt komplicerat sätt att jag undersökte hur vår sexualitet påverkas av hur vi talar om den. 

För även om själva sexualiteten (att vi vill ha sex) är biologisk, så är hur vi faktiskt har sex och vad vi finner upphetsande påverkat av den kultur som vi lever i. Och detta påstående: att många av sexualitetens uttryck är konstruerade, innebär att uppsatsen har socialkonstruktionism som ontologisk utgångspunkt. Och jag blandar också in Foucaults syn på sexualiteten och hans syn på diskurs (hur vi talar om saker, vem som har makten, rätten, att tala om vad) och dess betydelse.

I uppsatsen arbetar jag utifrån den kritiska hermeneutiken, en epistemologisk utgångspunkt som handlar mycket lite om att räkna och mäta, utan i stället är en vetenskapssyn som låter mig (försöka) förklara och förstå hur sexualiteten konstrueras, eller påverkas, utifrån vår fysiska miljö.

Och det skulle visa sig, när jag tittade närmare på det att det finns en lång rad saker där vi kan se hur sättet som vi talar om sex, påverkar hur vi faktiskt har sex i praktiken. Det är också tydligt hur språket skapar en  situationen som bidrar till att heterosexualiteten har fått en position som en tvingande norm, som det enda rätta, i vårt samhälle.

 

Ladda ner uppsatsen som PDF

 

 


Uppsatsen som föreläsning: På Ikea har kvinnor aldrig mens

Uppsatsen blev en föreläsning – På Ikea har kvinnor aldrig mens – som jag nu har haft förmånen att hålla ett stort antal gånger i olika kontexter. Just filmen nedan är inspelad på Pride 2014.


Om uppsatsen

Titel: Sexualitet, snusk och samvaro: En explorativ diskursanalys av sexualitet i samtiden

Rapportserie: Institutionen för samhällsvetenskap, Växjö universitet (2005)

Nyckelord [sv]: socialpsykologi, sexualitet, diskurs, diskursanalys, socialkonstruktionism
Nyckelord [en]: social psychology, sexuality, discourse, discourse analysis, social constructionism

Identifikatorer:  URN: urn:nbn:se:vxu:diva-1326 * oai:DiVA.org:vxu-1326 * DiVA, id: diva2:205131