Om du missade Almedalsveckan så kommer här en liten sammanfattning med några av godbitarna.
ALMEDALSVECKANS…
… MEST SKRÄMMANDE: Under seminariet Får Sverigedemokraterna en rättvis bedömning i medierna? presenterade Björn Häger (@bjonhager) sin nya bok Problempartiet som är en omfattande analys av mediernas förhållningsätt till Sverigedemokraterna. Björn Söder (@bjonsoder) var inbjuden för att ge sin syn på det hela. Han uttryckte, tvärt emot all forskning, att det inte förkommer någon diskrimminering med avseende på etnicitet i Sverige. Människor som så flagrant ignorerar befintlig forskning är vanligtvis fanatiker och därmed naturligtvis skrämmande.
…SKÖNASTE SPONTANMINGEL: Vad gör man när man inte kom in på minglet man hoppats på och plötsligt är helt ensam i Visby? Den moderna lösningen är att släga iväg en twitterförfrågan. Två minuter senare plingade det till och jag hade fått kontakt med Elin Häggberg (@hejhenning). Tillsammans skapade vi ”De borttappades bar” på Donners Brunn. Det finns många sätt att lära känna nya människor. Inga dåliga.
…MEST PÅLÄSTA: Anne Brynolf (@annebrynolf) under seminariet Fullast på Facebook som hölls av IQ. Inte nog med att hon gav referenser till alla sina påståenden hon var också den som fick till flest finurliga formuleringar och tillhörande skrattsalvor. Sann lycka för en akademiker!
…BÄSTA TALARE: Samhällsvetaren Jenny Madestam (@jennymadestam) när hon presenterade sin forskningsrapport på seminariet Vem vågar bli politiker? Tydlig, säker och uppenbart kompetent. En lysande stjärna som jag är övertygad om kommer fortsätta stiga.
…STÖRSTA BESVIKELSE: Partiledartalen. Man kan tro att partiledarna har tillgång till de vassaste talskrivarna och de bästa retorikkonsulterna på att framföra sitt budskap. Antingen är så inte fallet, eller så är vi i branschen mycket sämre än vad vi rimligtvis har rätt att vara. Ett bra tal skapar en känsla och ett engagemang hos den som lyssnar, snarare än en önskan om en kudde och kvävda gäspningar.
…ROSÉ-MINGEL: Prime. Trevliga människor, trevliga arrangörer, trevligt rosé-vin och trevlig trädgård.
…MEST OVÄNTADE KLÄDINCIDENT: Plötsligt kommer en okänd kvinna fram till mig: ”Jag måste få prova din klänning.” Sagt och gjort; vi byter klänning med varandra. Först därefter presenterar vi oss. Så lärde jag alltså känna Laura Luna, Almedalens kanske mest välklädda kvinna.
…MODERNASTE: S:t Karins ruin (som bokstavligen är en ruin) är kanske inte den modernaste platsen att ha en fest. Att ta betalt för alkohol, men bjuda på Almedalsdrinken, är däremot minst sagt i framkant. Makthavare.se är som så ofta förr, först med det senaste.
…MEST IRONISKA PARTILEDARSLOGAN: Ingen lämnas utanför. (LÄS: Ingen SD-röstande, vit, heterosexuell med svenska anor tillbaka till medeltiden lämnas utanför.)
…MEST SAMHÄLLSNYTTIGA OPIONINSBILDARE: Inte rasist, men… (@interasistmen) Hade någon annan politiker skrivit och uttalat sig så kränkande och hotande som Sverigedemokraternas företrädare regelmässigt gör hade hen omedelbart tvingats avgå. Via sin webbplats lyfter organisationen upp detta faktum. Läs, förundras, agera!
…HÅRDAST ARBETANDE: Niklas Svensson (@niklassvensson), politisk reporter på Expressen. Alla kategorier. Möjligen är han en robot.
… MEST FRUSTRERANDE: Att Anna-Karin Hatt (@annakarin_hatt) och regeringen fortfarande vägrar att peka med hela handen och ge branschen instruktioner om vilken standard som ska användas för IT-utveckling inom offentlig sektor. Därför fortsätter vi att utveckla samma applikationer, med olika standards, gång på gång tills alla kommuner har sin egen, i stället för att samordna och skapa kompatibilitet. Slöseri med skattepengar och resurser. Gör om gör rätt!
…STÖRSTA GLÄDJE: När Babsan sjöng ”Ge mig en spanjor” på QX-festen de fanns det en glädje och känsla i lokalen som borde fått den mest konservativa homofoben att tina upp. Tyvärr hade alla homofoberna lämnat ön tillsammans med sina SD-partikamrater.
…INSPIRERANDE ELDSJÄL: Helena Rojas, utvecklingschef i Borkyrka Kommun, talar om integration, hemkänsla och extremism så att man ryser i kroppen och genast vill engagera sig i frågan.
…MEST SPÄNNANDE ARTIKEL: Jag vill inte verka blygsam, men läs gärna den här artikeln skriven av Charlotte Naversten (@naversten) från Makthavare.se. Läs hela Makthavare.se föresten. Och spara som bokmärke.
Vill du läsa mer om Almedalen, se här: | Mest synd om i Almedalen | Almedalens 10 mest populära tweets | Årets Almedalsblogg – Supermiljöbloggen |
Jag kan ju ha fel, men jag tycker mig uppfatta en viss animositet visavi SD.
SD vill inte ha ett mångkulturellt samhälle och det är deras rätt att debattera mot detta och driva den politiken som de gör. Mitt största problem med SD är inte dessa åsikter, utan det faktum att de i stället för att rakryggat föra fram dessa, hittar på egna sanningar, som att det inte skulle förekomma någon strukturell diskriminering eller välja en sådan partislogan som uppenbart ligger långt i från sanningen.
Jag hade alltså konkret föredragit om Björn Söder t.ex. hade sagt: "Visst förekommer det strukturell diskriminering men vi inom SD ser inte det som ett problem och vi är inte intresserade av att lägga resurser på att lösa det."
Jag hade fortfarande inte hållit med honom, men det hade varit mer rakryggat och jag har generellt alltid svårare för en oförmåga att stå för sina åsikter än vad jag har för åsikterna i sig.