Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Familjen Pride i skönlitteraturen

PRESSMEDDELANDE | 2013-07-25

– Familjen är inte mamma, pappa och barn utav sig själv, det blir tydligt när man ska välja karaktärer till böcker. Som författare behöver man ta ställning till vad olika familjer och karaktärer ger för bild till läsarna, säger Hanna-Karin Grensman, en av moderatorerna som kommer hålla i samtalet ”Skönlitterära speglingar av den normbrytande familjen” under Stockholm Pride.

Samtalet ” Skönlitterära speglingar av den normbrytande familjen” hålls mellan författarna Sara Lövestam, Anna Fock, Bodil Sjöström, Kristina Hultman tillsammans med litteraturvetaren Eva Borgström och Hanna-Karin Grensman.

Tillsammans diskuterar författarna frågor som: Vad är en familj? Hur skildras familjen i litteraturen? Hur ser processen ut då man som författare utformar de karaktärer som bryter mot konventionerna? Krävs det mod? Ser man över huvud taget sin berättelse som normbrytande och var det ett medvetet val att utforma den så? Hur tänker författarna kring ansvar och inflytande?

Långt innan våra dagars moderna civilisation så levde våra förfäder i små familjegrupper på runt sju personer. Dessa familjegrupper finns kvar än idag, om än i en uppdaterad version. En familj, då som nu, håller ihop. Då för att överleva, idag för att känna trygghet och gemenskap. Skillnaden nu från då är att idag är familjen omringad av sociala normer. Vår mest vanliga syn på familjen är att den består av ett heterosexuellt par, gifta eller sambos, som väljer att skaffa barn ihop efter några års stadigt förhållande. Men vad tänker vi om familjer som bryter mot normen? Vänner som skaffar barn, barn som har flera föräldrar. Hur skildras dem?

Marie Larsson är verksamhetsansvarig på Grensman Förlag som presenterar två starka författarpaneler. Dessa ska samtala kring Prides tema för i år, familjen.

– När vi planerade vårt deltagande slogs vi av vilket spännande tema det är, speciellt ur ett kreativt skapande perspektiv, säger Marie Larsson, verksamhetsansvarig på Grensman Förlag. Vi tog fasta på detta och den respons vi fått från författare visar att flera upplever ett intresse av att diskutera hur familjen presenteras i litteraturen.

Detta författarsamtal hålls på Stockholm Pride House onsdagen 31 juli kl 15:00 i Hörsalen på Kulturhuset. Besökarna kommer att kunna tävla om böcker på Grensmans kampanjsida för Pride.

Grensman & Grensmans kommer att erbjuda ett varierat utbud av seminarium till Stockholm Prides besökare i år. Stockholm Pride hålls under tiden 30 juli till 3 augusti på Kulturhuset. Stockholm Pride House skapar en arena för föreläsningar och diskussioner om homo- och bisexualitet, trans- och queerpersoner.

 Ytterligare information

Hanna-Karin Grensman, författare, 08-55536220, hanna-karin@grensman.se

Kristine Eldestam, Pressansvarig, 08-55536225, kristine.eldestam@grensmans.se

Webbplats: www.grensmans.se/pride

Kommentarsfältet är stängt.